2017. augusztus 6., vasárnap

Képek, gondolatok - Orfű-Pécsi tó



Orfűi utam kapcsán gondolkodtam el ezeken:

Soha nem vágytam igazán saját nyaralóra – bár volt egy időszak, amikor lett volna alkalmam ilyent vásárolni. Amikor  épült a Pécsi tó, a partján kínáltak – még az akkori árakhoz képest is – kedvezményes áron telkeket. Több kollégám élt is az alkalommal. Persze volt azért olyan is, aki nem közvetlenül a tóparti mini-telepen, hanem az út túloldalán, erdős, szép domboldalon „normális” méretű telken, normális méretű nyaralót tudott építeni…

Jártam én már itt, de még képeket sosem készítettem. Most, hogy a malom miatt újra elmentem Orfűre – végig-autóztam, részben sétáltam, a Pécsi tó partjának egy részén, pontosan (és akarattal) ott, ahol  lehetett volna nekem is nyaralóm. És valahogy nem sajnáltam/bántam, hogy mégse lett nekem házikóm itt.
Én, ha nyaralni megyek (nem mondhatnám, hogy túl gyakori eset volt az életemben, de) – akkor én vagy világot akarok látni, vagy senkit.

Örülök, amikor kiderül (bármiről), hogy jól döntöttem hajdanán.

http://www.szemelyi-utazasi-tanacsado.hu
A tavak (balról jobbra haladva): Orfűi tó, Pécsi tó, Hermann Ottó tó, Kovácsszénájai tároló. Ezt az egész rendszert részben az Orfűi patak és döntően a Vízfő forrásbarlangból származó víz táplálja.

Néhány kép még Orfűről (nem igazán vidám mindegyik...)

A "rét"....(a régi "kisház" már csak az én emlékemben él.)

A Vízfő forrásbarlang bejárata a szifonnal....

Barlangkutatók forrása (A jelvényemnek csak a helye látszik már)
NEM most dőlt ki a forrás melletti hatalmas fűzfa egyik fele....ott rohad, ahová esett....


Omlik, romlik minden - gazdátlanul....


A VIZIG Vízrajzi mérőállomása
A Pécsi tó - hátul a gát, ami elválasztja a Hermann Ottó tótól

Itt volt a kis repülőgép leszálló pályája

 És akkor ezek a "mini-nyaralók"








4 megjegyzés:

  1. Valóban az orfűi nyaralók többsége a pici telkeken egymáshoz túlságosan közel van, pihenésre ez kevéssé alkalmas, nem beszélve arról, hogy a vékony falak miatt ezek nyáron nagyon fel tudnak melegedni. Rosszabb, mint egy panel. A Pécsi Barlangkutatók-forrását éppen 10 éve újítottuk fel, magam is dolgoztam rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezért írtam, nem sajnálom, hogy nekem itt nincs "nyaralóm".

      Törlés
  2. Talán néhol vissza tudja venni a természet, ami az ővé? Lásd kidőlt fűzfa, lebomlik, új élet nő rajta. A természet mindig (?) képes az újrateremtésre. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben az egyben lehet reménykedni - csak az újrateremtés nem történik soha egyik napról a másikra, míg a pusztítást "mi" képesek vagyunk igen gyorsan véghezvinni.

      Törlés