2008. május 29., csütörtök

Fájdalom...

2008.05.29.csütörtök
@x köszönöm a figyelemfelhívásodat, és a cikkeket olyan jónak tartom, hogy íme, bemásolom ide, olvassa csak el mindenki, aki ide látogat és esetleg a kommented alapján nem keresné vissza … Naggggyon tanulságos !!!
 "Az idei német fájdalomkongresszuson Frankfurtban a "földhözragadt" előadások keltették a legnagyobb izgalmat. Dr. Not-Ruppecht Siegel, neuburgi gerontológus például azt vetette kollégái szemére, miért nem foglalkoznak eleget az időskori fájdalmakkal, bármilyen eredetűek legyenek is. Pontosabban nem mennek utána, nem kérdeznek rá. Az idősek pedig egyáltalán nem panaszkodnak sokat az orvosnak. Attól félnek ugyanis, hogy kiderül, nem nagyon tudnak már felmenni az emeletre, nem képesek rendesen ellátni magukat, és orvosi tanácsra esetleg idősek otthonába "paterolják" őket a rokonok. A gyógyításnak hasonlóan mostoha területe az időskori demenciában, elbutulásban szenvedők fájdalma. A súlyosan leépült betegek képtelenek panaszkodni, kifejezni - hogy szenvednek.  
A krónikus fájdalom pedig nemcsak rontja az életminőséget, de depresszióra is hajlamosít. 
Egy lipcsei vizsgálat szerint a hosszas hátfájdalomban szenvedők 16 százalékából előbb-utóbb igazi depressziós lesz. A fájdalom az esetek többségében ma már megszüntethető, de legalábbis csillapítható. Rejtély, hogy miért hagyjuk szenvedni embertársainkat. "
  /Ez itt az én – SZB38 – beszúrásom: Ezt a kérdést talán az orvosoknak kellene feltenni…/ "Magyarországon több mint egymillió embert kínoz fájdalom. Egy most készült felmérés szerint az érintettek többségénél ki sem derül a baj, hatékony kezelést pedig a rossz diagnózis és a tanácstalanság gátolja.  
Égő, fagyos, hasító vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő vagy zsibbadó érzések is kísérik. Előfordul, hogy egy hideg vagy meleg tárgy, sőt akár takaró vagy ruha érintése is fokozhatja a fájdalmat, de az érintett terület vagy környéke az idegek károsodása miatt érintésre, hidegre vagy melegre, sőt sérülésekre is érzéketlen lehet. Erről ismerhető fel az úgynevezett neuropátiás, vagyis idegi fájdalom, amit az idegrendszer károsodása okoz. A fájdalom ugyanis egyrészt szükségszerű, a szervezet figyelmeztetése, hogy valahol baj van, és tennünk kell ellene, másrészt lehet életünk, mindennapjaink megkeserítője. 
Éjszaka még intenzívebben jelentkezik, ezért először alvászavart, majd szorongást, hosszú távon depressziót okoz. Az érintett gyakorlatilag képtelenné válhat mindennapi teendőinek elvégzésére. Amennyiben nem kezelik hatékonyan ezt a fájdalmat, hosszú távon életminőség-romlást, súlyos lelki és idegrendszeri károsodást okoz. 
  Magyarországon a lakosság 11 százaléka, mintegy egymillió ember szenved állandó fájdalomérzettől - ezt mutatta ki a Szonda Ipsos által készített, ma nyilvánosságra kerülő felmérése. Kiderült az is: annak ellenére, hogy a tünetek rendkívül jellegzetesek, az esetek 58%-ában reumatikus fájdalmat diagnosztizálnak az orvosok. A jelenség a cukorbetegeknél nagyon gyakori, de minden harmadik gerincsérült, illetve gerincműtöttnél tapasztalható, illetve minden negyedik daganatos betegséggel kezeltnél. Az idén tavasszal megalakult Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport pontosan azoknak az érintetteknek kíván megoldást és tájékoztatást nyújtani, akik csillapíthatatlan fájdalomérzettel élik életüket.  
A munkacsoport szakemberei szerint a fájdalomcsillapítás jelentőségét hazánkban még mindig nem ismerték fel sem az orvosok, sem az egészségpolitika, sem a finanszírozás. - A betegek többsége már csak akkor kerül a fájdalomambulanciákra vagy a fájdalomcsillapítással foglalkozó egyéb szakrendelésekre, amikor már egy súlyos, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető krónikus fájdalom-tünetegyüttes alakult ki. Az időben felismert és helyesen kezelt fájdalomtünetek megszüntethetők, vagy minimálisra csökkenthetők - mondja a csoport tagjaként dr. Budai Erika, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházának főorvosa" /nol.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése