2008. május 18., vasárnap

Kiállítás az Anna utcában

2008.05.18.vasárnap



Erdős János képzőművész kiállítását, a Csopor(t) Horda Galériában (Pécs, Anna utca 17.) 2008. május 15-én Dr. Aknai Tamás művészettörténész nyitotta meg. A tárlat megtekinthető június 23-ig hétköznap 9-16-ig.  

Erdős János a pécsi képzőművészeti élet meghatározó személyisége. Debrecenben született 1938-ban. Építészetet tanult, később a Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát. 1962-1998-ig a Pécsi Művészeti Szakközépiskola elismert tanára volt. Erdős János kötődése Pécshez és a baranyai emberekhez, a baranyai tájhoz eldöntötte a sorsát. Ez a régió a magyar művészeti gondolkodás befolyásolásában és szellemiségében az elmúlt évszázadban a tradíciók őrzését és az avantgarde törekvéseket egyszerre tudta felmutatni. 

1967-1970 között működött Pécsett az I. Magyar Szobrász Szimpozium amelynek létrehozásában, eszmeiségének kialakításában és folytatásában jelentős szerepe volt az alapító Rétfalvy Sándor szobrászművész mellett. Ennek a három évig tartó izgalmas időszaknak a folytatása az 1991-ben megalakult Siklósi Szalon amelynek Erdős János ismét alapító tagja lett, csakúgy mint a Baranya Art művészeti közösségnek. Pécs és Erdős János elválaszthatatlanok lettek és ez akkor is igaz, ha ma már „kiköltözött a városból“. Ezer szállal kötődik oda. Mindkettőjük életében végig jelen volt az európai gondolat. Kortárs szemléletű, nyitott szellemiségű képzőművész. 


Vonzalma Pécs és Baranya művészeti életéhez, kötődése a Villányi dombvidékhez, a Pannon táj mediterrán hangulatához életét és művészetét egyaránt meghatározta. Nagyméretű vászon tájimpressziói, tusrajzai, murális alkotásai (Szekszárd Egészségügyi Szakiskola 32 nm –es mozaik, pécsi középiskolai kollégium festett falikép 40 nm, pécsi Szent László templom festett 8 nm-es faplasztika) életművének jelentős alkotásait jelölik. 1959 óta folyamatosan kiállító művész számos díjjal, elismeréssel. Önálló kiállítása Magyarországon kívül Dániában, Norvégiában, Finnországban, Lengyelországban, Jugoszláviában, Horvátországban, Németországban, Franciaországban , Svájcban és az Egyesült Államokban volt. Erdős János jelenlegi, a pécsi Horváth Színház Galériájában látható kiállításán grafikai anyagot, újabb tusrajzait mutatja be. A rajzok emberi arcok és tájak „erdősféle“ absztrakciói. Tárlata mint mindig, most is egységes és izgalmas, mélyen átgondolt és lazán szerkesztett. A vonal, a folt, a pont grafikai nagyszerűségével jelzett igazi huszonegyedik századi gondolatsor. http://terasz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése