2012. május 31., csütörtök

A pécsi kispiac







Köszönet @x-nek ezért a két videóért,  közre is adom, azzal a kiegészítéssel, hogy a téma inkább az idős pécsieket érdekelheti…
Bizony egyre kevesebben vagyunk, akik emlékezhetnek a régi képek alapján arra, ami hajdanában a Búza téren és az u.n. kispiacon volt.

Az első videó fekete-fehér képei voltak számomra a legmeghatóbbak. Igen, én bizony pontosan emlékszem arra is, amit a film nem mutat, a Tettye patak hídja mellett lévő kenyérboltra, vagy a kicsit lejjebb üzemelő szódatöltőre… Mai napig látom az utcán – erre mifelénk lakik – azt az öregurat, aki bundabugyikat, papucsokat, zoknikat, melegítőket árult. Emlékszem a bácsira a feljáró lépcső mellett, aki olyan (töves) virágokat hozott, melyekről egyértelmű volt: a kiskertjéből ásogatta ki, hogy kevéske pénzhez jusson eladásukkal. A riportban megszólaló fura-sapkás, szakállas öregúrról is tudom, melyik házban lakott – gyanítom már nem él….
Kedves, régesrégi emlékek, gyerek- és fiatalkorom….

Igen, volt itt ígéret mindenféle. A piacra vonatkozóan is…Ebből se lett semmi…Eltűntek ezek a kedves kis öregasszonyok, megszűntek a városkörnyéki vasútvonalak – már nem is lehetne a nagy, piacos kosárral, hátiputival a vonaton behozni az árút. Nem is nagyon ehetsz, vehetsz sehol tisztességes, rendes, megbízható hazai zöldséget, gyümölcsöt. Hiába mész a vásárcsarnokba, az efféle nénikék zöme már innen is eltűnt, vagy ha vannak, benned a rossz érzés, hátha valamelyik nagykereskedőnek a „strómanja” csak – s azzal veri fel az árat, hogy elhiteti veled, amit ő árul, az hazai…sajnos, konkrét példából tudom, hogy van ilyen (is)….

Jó is, hogy az ember lassan elfele készülődik. Nem sok van már, ami ide köt, legfeljebb az emlékek, a nosztalgia a már soha-vissza-nem-térő események, helyszínek, emberek után.

Jöhettek fiatalok !
Ám rátok ugyanez a sors vár….

Én szóltam…..

Az alábbi képek a jelenlegi állapotot mutatják:



2 megjegyzés:

  1. Sem időm, se "semmi" (kedv/erő...) beírni pl. az a linket ami kb. úgy található meg, hogy pecskep kispac
    Googleba írva. (vagy valami hasonló módon )

    VálaszTörlés
  2. A piacra még én is emlékszem, a mi falunkból is jártak be tojást, tyúkot és egyéb mezőgazdasági termékeket árulni. A vonaton fonott kosarakban hordták az eladni valót. A mai napig csak "pécsi kosárnak" hívják a faluban az ovális fonott kosarat. Az elnevezés azért legalább megmaradt.

    VálaszTörlés