2014. december 20., szombat

Öreg kávédaráló egy öreg történettel



Talán van még másnak is – a múltkor bemutatott robotgéppel nagyjából egyidős - kávédarálója. (Ez orosz, vagyis szovjet gyártmány, nem NDK-s) Egyik igen hasznos kis készülékem, habár ezer éve nem kávét darálok vele – hanem….…cukrot.
Tudom én persze, hogy lehet készen is kapni porcukrot. De nálunk valami miatt amikortól volt elektromos kávédaráló, mindig azzal csináltunk porcukrot. Akárhogy is töröm a fejemet, nem tudom visszaidézni, hogy azelőtt, régen, gyerekkoromban, mivel csináltuk ? Talán a tekerős kávédarálóval ? Sajnos nem tudom, s már nincs is kitől megkérdezni...De az is lehet, hogy akkor készen vettük – nem tudom. Ám tény, hogy hosszú éveken, évtizedeken keresztül végülis ez lett nálunk a porcukor-csináló.
Adódott egy alkalom, hogy vendégkislány  volt nálunk. A fiúk valami tésztafélét készítettek, amihez kellett porcukor. A nagyobbik mondja: „Légyszí csinálj egy kis porcukrot !”  Mire a kislány (döbbenettől elkerekedett szemmel): „Csináljak ? Azt hogy kell ?”
Életében nem hallott arról, hogy lehetne otthon porcukrot csinálni.

Azóta ahányszor kézbe veszem ezt az öreg kis masinát, mindig ez a sztori jut eszembe.  Lehet, hogy csak mi használtuk cukordarálásra ? Nem hiszem…

11 megjegyzés:

  1. UGYANILYEN darálóm van, és UGYANÚGY cukorra használjuk :)))♥

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek az otthoni cukor darálással. Én azért vettem kávédarálót, hogy cukrot darálhassak vele. A készen vásárolt porcukorban ha jól tudom vannak hozzáadott anyagok (csomósodásgátló és egyebek, és még drágább is.

    VálaszTörlés
  3. Úgy emlékszem, gyermekkoromba anyukám mozsárban törte a cukrot.

    VálaszTörlés
  4. Volt már,hogy lustaságból (-nem vettem elő a kristálycukrot...) párszor teába,kávéba tettem porcukrot, és tán' limonádéba is.Most legalább kicsit utánanéztem,hogy miért éreztem én azt, hogy má' a cukor sem olyan ? (mint régen) - aztán olvasom a mindenféle adalékokat.
    Más Porcukor teszt ?

    VálaszTörlés
  5. Az ugyanilyen kávédarálón már tönkrement, de mi is hasonlóval daráljuk a cukrot. Múlt évben a kalácsba való mákot is így daráltam kávédarálóval, hogy keverve volt cukorral a mák.

    VálaszTörlés
  6. No, hát másoknak is van és mások is szeretik !! De örülök ! Amilyen gyagya vagyok - nekem eddig meg se fordult a fejemben, hogy a "rendes" porcukorban lehet valami "szemét" - Csak azért nem vettem, mert drágább, mint a másik - de akkor most már egészen biztos, hogy soha nem fogok venni...Lám, érdemes "locsogni" semmiségekről, mert még ekkor is tanulhat az ember.

    VálaszTörlés
  7. Ugyanilyen masinám van- porcukrot "gyártottam" vele én is, hosszú éveken át, sőt, évtizedeken. Elő fogom venni, leporolom, pont az adalékok miatt.

    VálaszTörlés
  8. Örülök Vicuska, hogy adni tudtam valamiféle ötletet. A ember már tényleg nem tudja, miképp védekezzen az életébe tolakodó rossz ellen....(és nem csak az adalékanyagokra gondolok.)

    VálaszTörlés
  9. Jól fogalmaztál- "tolakodó" rossz, ami a zömnek nem jó (és nem csak...) Azért körülnéztem ám Nálad, csak időhiány miatt nem mindenütt szólok hozzá :) Jó olvasni leírt gondolataidat! :)

    VálaszTörlés
  10. Örülök, köszönöm, várlak és szívesen látlak....

    VálaszTörlés