2017. május 16., kedd

Látogatás a pécsi püspöki kincstárban és palotában 1.



Bevezetőnek ide teszek egy elég jó térképet, hátha valaki hasznát látja.(Kinagyítható)

 
Ha értékes és szakszerű leírást+pár szép, művészi fotót akarsz látni, látogass el ide:

Én csak a magam egyszerű szavaival tudom leírni mai délelőttöm élményeit. Mivel rengeteg képet készítettem, a mai anyagot két részletben fogom feltenni. Az első a püspöki kincstár anyagát mutatja be. Sajnálatos módon a tegnapi sztárai kiránduláson való kattogtatás annyi erőt kivett a gépemből, hogy a mai nap végén, a földalatti pince-látogatáson, már nem tudtam fotókat készíteni – néhány – a neten talált képpel pótolom majd a hiányt. (Jelzem, melyik fotó nem az enyém.)

A dolog ott indult, hogy már tavaly egy barátnőmmel elhatároztuk, elmegyünk és megnézzük ezeket a helyszíneket (nevezetesen: püspöki kincstár és palota) – de nem jött össze a dolog. Mivel ma azonban a kincstár ingyenesen volt látogatható, hát gondoltam, letudom ezt a - csak magammal szembeni - adósságomat is.

A Kincstár épületéről:
Martyn Ferenc (1899–1986) szobrász, festő és grafikus volt, 1945-től Pécs művészetének meghatározó egyénisége. A nonfiguratív irányzat egyik első magyar képviselője volt. A Káptalan u. 6-ban lakott, halála után egy ideig kiállítása is itt volt, majd az épületben a püspökség rendezte be a kincstár-múzeumát. (A Martyn múzeum ma már nem itt, hanem két telekkel odább található.)
Az épület előtt M.F. két bronzplasztikája áll (Barbár emlék, Gabriel Fauré emlékére), a kapu két oldalán Szt.Péter és Szt.Pál apostolok Kiss György által készített szobra látható, a kapualjat M.F. által tervezett üvegablak díszíti.”








 



Kincstár:
„Évszázadokig csak kevesek számára látható, páratlan műalkotásokat rendszerez az a képzőművészeti kiállítás, amely a Pécsi Egyházmegye püspöki gyűjteményének értékes műtárgyait, festményeit, grafikáit, metszeteit, szobrait, ötvöstárgyait, numizmatikai emlékeit mutatja be. Itt látható például a mecénás püspök, Klimó György portréja és jelentős római éremgyűjteménye, Karl Atzger osztrák származású festő Krisztus életét bemutató, nagyméretű festménysorozata, amely egykor a székesegyházban kapott helyet, és itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is.”

És akkor néhány látnivaló innen:

Pécs, 1763-ban (nagyítható)
Arany-ezüst.... nem spóroltak vele.




 Szentek és püspökök:



Intarzia, mozaik, csodás márvány:








 
(Zsolnay Júlia festménye)






 
I.Ferenc József ifjúkori képe
 
A Székesegyház felszentelése

Holnap a püspöki palotával folytatom....

4 megjegyzés: