2017. május 20., szombat

Öreg hagyma nem rossz hagyma



Télen a pincében szoktam tárolni néhány kiló hagymát, krumplit, hogy ha zorddá válik az idő, ki se kelljen lépnem a házból. Ezeket a zöldségeket természetesen állandóan szemmel kell  tartani, mert élni akaró lények és ha nem figyelsz, önálló életre kelnek, hajtani, csírázni kezdenek.
Rendben is ment minden szokás szerint - de aztán valami érthetetlen okból az utolsó 8-10 szem hagyma  tároló ládájának tetejére rátettem egy másik dobozt, s megfeledkeztem a benne lévő hagymákról. Tegnap lementem, keresve valamit, odébb tettem a ládát, mire annak alján ide-oda gurulni kezdett valami:

http://gazdahely.hu/wp-content/uploads/2016/09/onion-1507519_1920-750x350.jpg

Jesssz ! Hát ebben még hagyma van ! - gondoltam... S tényleg.
Sajnálom, hogy nem fényképeztem le, és a neten most hirtelenjében nem találok olyant, aminek 15-20 cm-es sárgás (=fényhiányos) hajtása van. Hát elég furán néztek ki, de látszott rajtuk, hogy nagyon élni szeretnének, nem adták még fel a harcot.

Nos én ezt nem dobtam a szemétbe - miképp mai ifjú háziasszonyok bizonyára tennék - hanem szépen megpucoltam, összevágtam, zsírban megdinszteltem, egy tálcára (alufóliára) kiteregettem, fóliával jó szorosan körbetekertem (hogy az egész mélyhűtőmet nem árassza el a hagymaillat) - és lefagyasztottam.

http://m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/meatloaf/19.jpg

Amikor a tálcáról kővé fagyva leszedtem, összetörtem, na, akkor eszembe jutott, hogy ezt az ötletem közre kéne adnom - csakhogy már nem volt lehetőségem az eredeti állapotok dokumentálására. Így hát ez a kép maradt csak:

Tetszés,  ill. igény szerinti darab törhető belőle

Bármikor, bármekkorát le lehet törni belőle - és máris indulhat a főzés...
Egyszóval: ne dobd ki a csirázott hagymát - jó lesz az még valamihez !

15 megjegyzés:

  1. Jó ötlet..Én a hagymát össze turmixolom nyersen, jégkocka tartóba sokszorosan csomagolva a szag miatt,és mindig van... kettőnknek nagyon kevés kell mindenből,igy nekem sincs eldobva még hagyma sem...Így teszek el petrezselymet és piros paprikát is, főzéshez.Mindkettőt frissen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nekem is van petrezselymem, de piros paprikát még sosem tettem a hűtőbe. Kérdésem: a száraz(őrölt) paprikára gondolsz ??
      Ugyanis nekem arra van egy csodálatos tartósítási módom. Évente egyszer veszek csak HÁZI paprikát - tehát garantáltan jó minőség, azt nem tudom a "bóti"-val mit lehet csinálni.
      Szóval én a friss (kalocsai) paprikát egy nagyobb fém konzervdobozba teszem és (evő)kanállal rétegesen, nagyon alaposan ledöngölöm. (Kiszorítom belőle a levegőt.) A legfelső rétegre papírtörlőt teszek és lezárom a dobozt. Csak kisebb mennyiséget tartok elől és minden paprika-kivétel után a tetejét ismételten "ledöngölöm". Azt hiszem nagyon fontos, hogy ne levegősen legyen tárolva és kizárólag sötétben - tehát NEM üvegben. Így megtartja az aromáját és a színét.Jövő decemberben SEM mondod meg, hogy nem azévi, friss paprika.

      Törlés
    2. Nem száraz paprikára gondolok...piros enni való nyers paprika/PL capia,/

      Aprító gépbe van pépé turixolva... nem bírom ha úszik a kajába a paprika, viszont igy mindenbe teszek..

      Törlés
    3. a másik dolog meg utálok úgy neki állni főzni, hogy jaj nincs hagymám előbb boltba kell menni...A semmiből nem lehet főzni, de ha van ez- az otthon akkor nincs gond a főzéssel, nem beszélve arról ha el megy az ember bevásárolni... délbe nincs ebéd...

      Törlés
    4. Nyers piros paprikát én is szoktam eltenni - ledarálva, sóval összekeverve és azt nem kell a hűtőben tárolni. Pörköltbe, gulyásba ezt is használom (és akkor nem sózom).De végülis ha van elég helyed, a hűtő se rossz megoldás.
      Ami a főzéshez szükséges ételféleségek beszerzését illeti, én minden hónap elején leülök, előtte bekukkantok a szekrényeimbe és felírom -ha netán hónap közben ezt a kis jegyzetfüzetembe nem tettem volna meg - szóval felírom, hogy mi van kifogyóban, mit kell vásárolni. Így aztán velem 35 év alatt egyszer fordult elő, hogy váratlanul sós stanglit akartam volna sütni és nem töltöttem fel a köménymag készletemet. El kellett rohannom a boltba - mert a tészta már készen volt...Én még az életemben egy tojást, egy kanál cukrot kölcsön nem kértem senkitől.
      És ez nem az én érdemem. Olyan családban nőttem fel, ahol a drága nagymamám volt a "főszakács" - és nálunk mindig rendben mentek a dolgok. Nem éltünk bőségben, de biztonságban igen. Legalábbis ami az étkezésünket illeti.

      Törlés
  2. Vajon mik a tapasztalatok... pl. ezt mennyi ideig lehet eltartani a hűtőben ? (Laikus : kétlem azt a "bármikor "... (vagy az csak a letörésre vonatkozik.) Remélem,aki megteheti, esetleg komposztálja, ha nem akarná megenni. (akár nyersen,akár fagyasztva)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még annyi sosem maradt, hogy évekig kellett volna tárolnom. De hónapokig nyugodt szívvel. Egy a lényeg, hogy az edény, amibe teszed jól legyen szigetelve, mert különben hagyma szagú lesz a hűtőd.Én többszörös fólia-réteggel pompásan tudom a szagot szigetelni.Igen, vannak - nem is kevesen - akik kidobják az ehető ételeket. Én nem tartozom közéjük.

      Törlés
  3. Nagyon jó ötlet ismét Tőled!

    (Úgy szeretem, amikor így írsz!!!) ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Még a végén nyitnom kell egy "főzős" blogot is. Bevallom, már ráklikkeltem a "közzétételre", amikor bevillant az agyamba, de hát az előző szöveg is ételről, mi több takarékos főzésről szólt. De hát így esett, kitörölni már nem akartam...
      Tudod, hogy az emberből épp milyen formában jön ki a gondolat, az sok mindentől függ. Ha könnyebb a szívem, akkor könnyebbek (talán) a témák is, melyekről írok, ha meg nem - hát akkor sajna...de ugye az élet nem habos torta.A savanyú uborkát is meg kell/lehet néha enni.

      Törlés
    2. Én szeretem a savanyú uborkát is. :-)

      Törlés
  4. Én sem vagyok híve bármilyen étel, ételnek való kidobásának. Én simán felhasználom még az ilyen hagymát, igaz ezt a fagyasztásos módszert még nem próbáltam, csak ha ilyet találok, előre teszem és legközelebb azt használom fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom miért, de az az érzésem, hogy ez a fajta gondolkodásmód velünk ki fog halni. Én még nem hallottam a körülöttem élő ifjaktól ilyen, vagy egyéb hasonló spórolós háztartás-vezetésről. De lehet, hogy csak én járok keveset fiatalok közé. Ne adja Isten, hogy a szűkölködésre rákényszerítse őket az élet.

      Törlés
    2. Tudod, ilyen apróságoknak is örülök, hogy a lányaimban él ez is, ez a "semmit nem dobunk ki"
      Szeretem, hogy rám hasonlítanak sok mindenben :)))

      Törlés
    3. Van egy olyan érzésem, hogy ők a "kivételek" közé tartoznak. Hej de jó is lenne erről egy csendes délutánt átbeszélgetni !
      Valami miatt kiment a divatból a spórolás - és átvette a helyét a fogyasztói társadalom őrülete.....

      Törlés