2019. február 3., vasárnap

Pécs a lejtőn, 2009 óta kisvárosnyi ember tűnt el


Szomorú idézet innen:

Az alábbiakban megmutatjuk a hét legnagyobb vidéki város lakosságszámának alakulását 2009 és 2018 között, az adatokat innen https://www.ksh.hu/docs/hun/hnk/hnk2009.pdf

Debrecen 206.225 (2009)        202.214 (2018)
Szeged: 169.030                     161.122
Miskolc 170.234                      155.650
Pécs 156.974                          144.188
Győr: 130.476                        130.094
Nyíregyháza 117.597               117.121
Székesfehérvár 102.035            97.382

A csökkenés mértéke pedig így néz ki:

Miskolc 14.584 – 8,6 %
Pécs 12.7868,1 %
Szeged 7908 – 4,7 %
Székesfehérvár 4653 – 4,6 %
Debrecen 4011 – 1,9 %
Nyíregyháza 476 – 0,4 %
Győr 382 – 0,3 %

Pécsről és Miskolcról tehát egy kisvárosnyi ember tűnt el egy évtized alatt, utóbbi le is csúszott közben a másodikról a harmadik helyre a népességi toplistán. Ha ez marad a csökkenés üteme, bő tíz év múlva Győr, húsz év múlva Nyíregyháza is előzi Pécset.


Nem nagyon tudok mit hozzáfűzni ehhez a szomorú statisztikához.
Max. egy kérdést: Még meddig  ?

(Csak azért tettem ide ezt a képet, mert elgondolkodtam, lehet, hogy egyszer a városomból is ennyi marad csak ?)




 

12 megjegyzés:

  1. Nem nagyon tudok én sem ehhez mit hozzáfűzni, vagy nem nagyon akarok. Talán azért is, mert (nekem) a háttéradatok hiányoznak. Pl. olyasmik, hogy hová és miért mentek el,- tartósan,vagy végleg,más magyar városba,vagy külföldre,- és ne soroljam. Érdemes magát a cikket is elolvasni, bár... (szokás szerint) csak a negatívumokat sorolja fel,pozitívum nem említődik. Lehet, eljárt az idő az egyik mondásom felett, kalandvágyból itthon maradtak ( most Pécsre értve ) - igaz, azt is szoktam sugallani, aki teheti, az menjen el. (Nem írnék többet, mert az első hozzászólásom, megint nem sikerült.)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagy a baj Péccsel és Baranyával. És, ha most minden egy csapásra megváltozna, pl. egy szuper vezetőcsapat kerülne ide, akkor is 10-15 évbe telne, míg érdemben megváltozna a város lerobbant arculata, tömegesen új befektetők, munkahelyek létesülnének, és mindazok a nagy beruházások, amik más városokban már réges-rég elkészültek, itt meg csak álmodozások szintjén léteznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, érdemes lenne a város vezetőinek valamiféle tapasztalatcserére menni és más Pécs méretű városról példát venni. Vagy ha a tapasztalatcsere nem működik, meg kellene próbálkoznunk a cserével....

      Törlés
  3. Látom városom is a csökkenő létszámúak táborához tartozik sajnos!Fiataloknál természetes hogy a jövőjük érdekében olyan helyre mennek ahol iskolai végzettségüknek megfelelő munkát találnak és elérhető áron lakást! Két lányom ezek figyelembevételével költözött el más városba pedig szeretik Miskolcot. Természetesen jönnek 2-3 hetente haza és ha valamilyen rendezvény van azt megnézik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szomorúnak tartom ezt a helyzetet. És egyáltalán nem látom belőle a kiutat.

      Törlés
  4. Alig van olyan ismerős, akinek gyerekei,rokonai ismerősei közül,ne ment volna el külföldre..A rokonaim közül is jó páran vannak akik már régóta kint dolgoznak...Többnyire fiatalok...Barátaink is kint vannak...Sajnos hiába próbálják szépíteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szomorú a falvak kihalása is - elismerem, de hogy már a nagyvárosok népessége is ilyen mértékben csökken, az ijesztő.És sajnos semmi reményt nem látok a tendencia visszafordulására.

      Törlés
  5. Volt egy népies irónk Fekete Gyula,aki a rádióban előadást tartott a népesség tragikus fogyásáról a 60-as évek végén !Még népvándorlásról szó sem volt !Nem akartam elhinni !!!
    Pár évvel később egy pénzügyi potentát az előadását avval kezdte :"..tudják maguk,hogy 20 év múlva a bankhitelünkre fognak keresni .."Ezt sem akartam elhinni.Most meg azt hallom,hogy a kütyük miatt eltünik az irásbeliség és a könyvtárak.Ezt sem akarom elhinni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig okulhatnál a múltból. Sajnos a rossz jóslatok többnyire bejönnek, a jók kevésbé.

      Törlés
  6. Nem akarlak keseríteni, de évek óta ezt hallani Pécs valahogy "süllyed", de miért? Munkanélküliség? Nagyon szeretett diákvárosom, tele kulturális lehetőségekkel, kár érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a vezetőkben, keresem a hibát. Hát ahol jó az Önkormányzat, a polgármester, ott tudnak haladni - ergo.....
      És őszinte szívemből sajnálom a városomat - nem ezt érdemelné.

      Törlés