2019. február 22., péntek

Tavi virágok


 
Tavirózsa (tündérrózsának is mondják)


Szibériai lótusz

 
1. A lótusz nem azonos a tavirózsával
Bár mindkettő csodálatos vízinövény, de jelentős látható különbségek vannak köztük.
A tavirózsák (Nymphaea) levelei és virágai a víz felszínén helyezkednek el, A lótusz (Nelumbo) levelei kiemelkednek a vízből. A lótusz hosszú kocsányon álló virágai még a kékes-zöld színű, pajzs-alakú leveleket is túlszárnyalják. A tavirózsák színválasztéka széles spektrumú, ezzel szemben az indiai lótuszt csak sötét rózsaszín és a kevésbé elterjedt fehér színben csodálhatjuk. Az akár ember magasságúra növő lótuszvirágok kellemes illatúak.

2. A lótusz levelei víztaszító hatásúak
A lótusz levelein apró, szabályos mintázatú kiemelkedések találhatók, amin a víz nem képes megtapadni, azért víztaszító hatás alakul ki. A levélre kerülő víz nem terül el, a vízcsepp a levél benedvesedése nélkül lepereg.

3. A magok csírázóképessége akár 1000 évig megmarad
A lótusz szirmai a beporzás után lehullanak, a zuhanyrózsához hasonlító termés pedig a virág szárával együtt elfásodik. Az egyesével mélyen elhelyezkedő magok rendkívül ellenállóak, csírázóképességüket 1000 évig is megőrzik.

4. A lótuszt gyakran hasonlítják az emberi jellemvonásokhoz
A lótuszvirág mélyből, a sötét, mocsaras tófenékről képes a felszínre törni. A mostoha körülmények ellenére gyönyörű virágokat nevel és minden évben megújul. Egyes tanok szerint a lótusz szívóssága, kitartása pont olyan, mint az emberé. A kifejlett virágok az örök élet, a lelki fejlődés szimbólumai.

5. A lótuszülés elnevezés névadója a lótuszvirág
A jóga legalapvetőbb testtartását, számos összetett gyakorlat kiinduló elemét lótuszülésnek hívják.  A lótuszülés pihenteti a szívet, javítja a testtartást, megelőzi a reumatikus fájdalmakat, egyenletes véráramlást biztosít, segíti a belső szervek megfelelő működését. A lótusz a buddhizmus szent növénye, azért is kapta a Buddha ábrázolások jellegzetes ülőpóza a lótuszülés nevet.

6. Minden részét hasznosítják
Az indiai lótusz fontos szerepet játszik az indiai emberek mindennapjaiban. Rizómáját (föld alatti szár) zsenge állapotban zöldségként, szárítva és őrülve pedig lisztként használják. Üde, ropogós leveleit saláta alapanyagként fogyasztják. Magja nyersen, valamint szárítva és pörkölve is kiváló csemege. Illatos virágaiból parfümöt állítanak elő. Levelei ételek dekorálására és csomagolásra is alkalmasak.  Szárított termése szárazvirág kötészeti készítmények, karácsonyi és egyéb ünnepi díszek fontos kelléke.

 7. Szerencsét hoz
A lótusz jelentésű lian szó hangalakjában megegyezik a “kötni”, és a “szeretni”, “szerelembe esni” jelentésű lian szavakkal. Ezért igen gyakori és kedvelt a lótusz szerepeltetése a különböző jókívánságokat kifejező képeken.

8.  Az egyiptomi lótusz valójában tündérrózsa
Egyiptomi ábrázolásokban gyakran találkozunk kék növény ábrázolásokkal, amit gyakorta lótusznak hívnak, holott ezek valójában tündérrózsák. A nílusi tündérrózsa (Nymphaea lotus) nem azonos a lótusszal, a latin nevében szereplő lotus szó növény fajt jelöl, nem pedig növény nemzetséget. A nílusi tündérrózsák szürkületkor nyílnak ki és éjjel pompáznak. A Hévizi-tóba is nílusi tündérrózsákat telepítettek.

Szegedi lótuszok



A Szegedi Füvészkertben található Közép-Európa legnagyobb lótusz állománya. 1932-es betelepítésük óta folyamatosan jelen vannak, a tó vizének felét birtokolják. Minden év júliusában, a lótusz virágzás idején Lótusz napokat rendeznek a Füvészkertben.





Tudtad, hogy a lótusz levele-virága sosem lesz piszkos ? A kutatók keményen dolgoznak azon, hogy hozzá hasonló "öntisztuló" anyagot állítsanak elő. 
Gondolj bele ! Sose kéne mosni.....😁


4 megjegyzés:

  1. Remélem még időben szólók. Írjátok be a naptáratokba!

    Szegedi Füvészkert Lótusz Napok
    2019. július 27 - 28.
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=ZWgPoA1ZCzM
    PZs

    VálaszTörlés
  2. Nekem sajnos nem működött ez a link, de beírok helyette egy másikat, hátha ez jó:
    https://www.youtube.com/watch?v=0CaTyCfTB5I
    Mellesleg megnéztem a menetrendet, akár le is tudnék menni, ha nem jön közbe semmi. Elkalauzolnál ? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nálad nem működik, mert fantasztikusan mutatja, hogy viselkedik a víz a leveleken.
      Próbáld a youtube-n keresni. "A virágzó indiai lótusz..." (SzegedSteve a szerző).
      Természetesen!
      PZs

      Törlés
    2. Szuper !!! Megvan - https://www.youtube.com/watch?v=ZWgPoA1ZCzM
      Ez a vízlepergető levél engem mindig ámulatba ejt !

      Törlés