2019. február 9., szombat

Elolvasásra ajánlom....

Innen-onnan összeszedett érdekességek, melyeken elgondolkodtam:

https://444.hu/2019/01/12/csak-a-nyilvanvalot-mondja-ki-a-depressziorol-epp-ez-benne-a-radikalis?fbclid=IwAR2PkB0YUUTcAs-hPt8iu39XWzOYIgOfNS6i3fPaM16MzTg5


...A legkülönfélébb helyeken idézett könyv alaptétele pedig nagyjából az,hogy mi van, ha ezek a mentális betegségek nem rendellenességek, hanem teljesen természetes reakciók arra a világra, amit kialakítottunk magunknak...

...A magány sűrű szmogként nehezedik a kultúránkra,ennek pedig súlyos hatásai vannak: az akut magányosság olyan stresszel jár egy ember számára, mintha fizikailag megtámadnák, egészségügyileg pedig az elhízással azonos hatású...

... felmérések sora mutatta ki, hogy minél inkább materialista valaki, minél inkább anyagi, és pozícióbeli dolgok alapján értékeli magát, annál nagyobb valószínűséggel lesz depressziós...

...  beteggé tesz minket, hogy elszakadtunk a természettől....
(Érdemes ezt ↑  a másik cikket is elolvasni)

....az igények és a lehetőségek mára nagyon eltávolodtak egymástól. Míg a nyolcvanas években egy átlagos magyar fiatal számára az az életpálya, hogy lesz egy házastársa, lesznek gyermekeik, egy saját lakás és esetleg egy kisebb nyaraló, vonzó volt, ma azt látni, hogy a legtöbben nem ezt az utat akarják járni.

Ezt látni a médiából is, ahonnan az a kép árad felénk, hogy anyagilag és szociálisan is nagyon sikeresnek kell lennünk, ezen kívül fiatalnak kell lenni és meg kell felelni egy olyan szépségideálnak, melynek az emberek nagy része alapból nem tud megfelelni...

Érdekességek a biológiai óránkról:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cirkadi%C3%A1n_ritmus


 

6 megjegyzés:

  1. Hűűű,ezek az igazán súlyos témák !!!Meg sem kisérelném a kifejtésüket. Viszont van egy évek óta dühitő problémám.Divatosnak érzek egy olyan tendenciát a pszichológiában és a társadalom tudományokban is,hogy minden felelősséget az EGYÉNRE HÁRIT VISSZA !!!Nem lehet,hogy ez azért van,mert a civilizált világnak nincsenek megoldásai és feleletei a 7,5 milliárdnyi emberiségnek ???!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kikből áll a "civilizált világ" ? Egyénekből...
      Tehát: szerintem igenis mi, emberek/egyének is felelősek vagyunk a megtörténtek nagy részéért.
      Kétségtelen, voltak kihalások évmilliókkal ezelőtt is - amikor embernek még nyoma sem volt, de:
      Körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt alakultak ki az első települések, ahol az ember által termesztett növények és tenyésztett állatok váltak fő élelemforrássá. Ebből nőttek ki a különböző civilizációk…(wikip.)
      És ha csak az elmúlt 2000 évre gondolunk vissza – sőt ez akár még tovább rövidíthető – ebben a kis időszakban, igencsak drasztikus nyomot hagytunk a Földön…
      …..mi emberek, egyének, a civilizált világ tagjai, létrehozói.


      Törlés
  2. Ehhez a "gyöngysorhoz" (is) illik a tegnap éjjeli Raphaël Enthoven filózófiai műsora https://www.arte.tv/de/videos/084743-004-A/philosophie/ (Azt hiszem R. E. minden egyes műsora illik ide.)

    "a mesterséges környezet, amit teremtettünk a magunk számára, mekkora ökológiai károkat tudott okozni. És nagyon nehéz elképzelni, hogy miközben a klímaváltozás következtében ennek az ökológiai rendszernek minden része sérüléseket szenved el, épp egyetlen eleme, az ember ne sérülne egyáltalán. "

    Bezártuk civilizát (?!) körünket, ástunk magunknak egy csapdát nagy felfedezések, kutatások, találmányok árán. (Csak hogy a kényelmet szolgáló pozitív (?) cselekedeteket említsem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra nehéz dió volt a film megnézése - a túl hangos francia szöveg és helyenként csak francia szöveg+felirat miatt. És valahogy nem éreztem a végén, hogy a nagy beszélgetés során kitaláltak a "dzsungelből"...És sajnos nem is tudom, van-e még erre lehetőségünk. A dzsungelt mi csináltuk magunknak. Nem is dzsungel. Kelepce.

      Törlés
    2. Nem könnyű, igaz, hisz a szavak, mondatok melyket használnak nem a hétköznapban használatos szavak. Nekem is jobban kell koncentrálnom, ha R. E. műsorát nézem, mégis lebilincsel, számomra mindig érdekes témákkal.
      Nincs kiút vagy csak nem tudjuk merre...

      Törlés
    3. https://www.youtube.com/watch?v=F6xf_mC-KUI ezt (is) néztem tegnap este. És az jutott eszembe, hogy ha mi is így tudnánk "alkalmazkodni" volna remény.De mi mindig csak győzedelmeskedni akarunk... Minden áron.

      Törlés