2019. július 15., hétfő

Csillagászati számok

Bocsánat, már megint a csillagok kerülnek szóba... Engem igencsak érdekel a téma és nap mint nap találok/olvasok valami fantasztikus újdonságról.
 
Exobolygó(exoplanet):
Extraszoláris bolygóknak, vagy röviden exobolygóknak nevezzük azokat a bolygókat, amelyek Naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringenek. (Ugye mindenki tudja, hogy a NAPUNK IS EGY CSILLAG ?)

Érdeklődőknek további részletek itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Exobolyg%C3%B3 
Hosszú, tudományos cikk, de hátha mégis átnézi valaki rajtam kívül.

Pl. ezt a bekezdést:

"Újabb felfedezések arra mutatnak, hogy a csillagok többsége körül keringnek bolygók. A 2012-es év elején megjelent kutatási eredmények arról tanúskodnak, hogy csak a Tejútrendszert számítva 160 milliárd exobolygó kering 100 milliárd csillag körül
A Napunkhoz hasonló csillagok kb. 50%-ához tartozik bolygórendszer, valamint a magányos, Naprendszerünk  bolygóihoz hasonló és nagyobb tömegű olyan égitestek számát pedig, amelyek egy csillaghoz, vagy csillagrendszerhez  nem tartoznak, billiókra becsülik
Mindezek, és a Tejútrendszer bolygói óriási számának felfedezése élénkítik az azon való elmélkedést, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet más csillagok körül keringő bolygókon, más galaxisokban is létezhet."

Ti nem "szédültök" ha ilyen számokat olvastok ? Olyan ez számomra, mint a mese... igaz is, meg hihetetlen is....







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése