2019. július 22., hétfő

Már megint "ráfáztam"

Százezerszer megfogadtam már, hogy nem "újítok" és nem követek semmiféle "divatot" - az étkezés/ételek területén (se).
Az idei évem nekem annus horribilis ( hogy plagizáljak kicsit II.Erzsébettől...) - legalábbis ami a befőzéseket illeti.
Mert ugye:
- Az eprem nem magyar volt - ízetlen is, habár szemre szép piros, meg valójában a gyümölcsszemek is tetszetősek, nagyok, épek voltak - de ízük nulla... Szégyen, de eperszörppel "javítottam" kicsit a helyzeten - ami nagy disznóság, de egyszerűen élvezhetetlen rózsaszín trutymó volt a lekvárom...

- Jött a meggy. Idén nem volt sehol kapható az u.n. "cigánymeggy"- ami kicsi, ronda, de szerintem abból készül a legaromásabb meggylekvár. Hát vettem azt a szép nagyszemű, jobbra-balra nemesített - de sajnos alig-alig meggy ízű meggyet. Háááát a lekvárom.... szóval "Válámi ván, de nem áz igázi..."

- Kajszi: no ez nem tudom honnan jött, de biztos nem magyar volt. Valószínű kissé elkapkodtam ennek a megvásárlását is. Fogalmam nincs milyen fajta - szemre ugyan szép, na de íze ennek is nulla. Bár a lekvár még úgy ahogy elviselhető/ehető lett "tuningoló" nélkül is.

- És most itt ez a fránya szilva.... Sajnos elfelejtettem, milyen fajtát ajánlottak, ami szemre ugyan szép volt, meg hibátlan is, hiszen egy kukacos se volt az öt kilóban - de azt a bizonyos cukornélküli-tepsibensütős (hajdan üstben főztük) szilvalekvárt akartam volna készíteni belőle. Hát a tepsiből kifolyt a leve - annyit ki kellett mernem, hogy az öt kiló szilvából 4 kis üvegnyi lekvár és majdnem egy liter szilvalé lett.

Szóval én most lelkileg "kész" vagyok. 
Akármihez nyúlok, idén valahogy semmi se akar igazán sikerülni...Nem sorolom az egyéb kudarcaimat.
Na de hogy még a lekvárjaim se.... hát elkeserítő...

Szilva nélküli készlet, 64 üveg:



Egyébként mindjárt éjfél, most fogom a szilvát üvegekbe rakni. Du. 6-kor kezdtem magozni... ilyen sokáig tartott ennek a kevéske trutymónak az  elkészítése... Szóval....
Elegem van....


Persze az is igaz, senki sem kényszerített, hogy ezt/ezeket csináljam.... csak az egy életen át tartó megszokás....

Az pedig nagy úr. 


Éjfél előtt 5 perccel:
Ennyi lett 5 azaz ÖT kiló szilvából:


A bögrét csak azért tettem oda, hogy látsszon, ezek milyen picike üvegek....
Sajnos nem látszik, hogy BENT az üvegben (=lekváron) semmiféle tartósító nincs ! Csak kívülre, a doboztető és a celofán közé teszek Nabenzoátot - és még soha semmim nem romlott el....


 

10 megjegyzés:

  1. Ez rettentően kevés öt kilóból. Másoktól is azt hallom, hogy ezekből a gumiszerű gyümölcsökből, nem lehet minőségi lekvárt készíteni, sajnos. A bolti kecskeméti lekvárok sorozata nagyon ízletes, és a címke szerint tartósítószermentes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony kevés, és hát hiába van ott a lé, nem mondanám, hogy valami csoda finom, habár meg fogom azért inni - kárba ne vesszen, ha már kiadtam rá a pénzt. Én "bolti" lekvárt sosem veszek. Jártam a szigetvári és a nagyatádi konzervgyárakban anno - és hát azóta valahogy nincs az ilyenekhez gusztusom/kedvem. Párszor eszembe jut a vágóhídon tett látogatásom is... hát jobb lenne, ha ezeket az emlékeket teljesen el tudnám felejteni...
      de sajna nem tudom.

      Törlés
  2. Fodorkaaaaa, ilyen korai szilvából főzöl lekvárt? jaj, ne már!! :) ez még semmire nem való, ill. enni kiváló, de lekvárnak??? az őszi, kora őszi, a jó kis kései érésű, na azok a jók. Ajánlanám a "nemtudom" szilvát (keress csak rá!!) , a Beregben, Szatmárban csak abból főzik az isteni finom lekvárt, de azt nem nagyon árulják a piacon, de azt is aug. 20-a körül szedik, vagy később.

    Anyukámnak nem tudom milyen fajta szilvája van, én abból szoktam főzni, szeptember eleje, közepe táján szedem le, szenzációsan finom az is lekvárnak, soha semmi cukor, tartósító nincs benne, a családom imádja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááááááát igen... "beleestem benne vagyok, nem láthatok nem hallhatok..."
      Na majd jövőre. Állítólag a besztercei szilva a jó, befőzni való - mondta egy ismerősöm ma és az tényleg nyár végén érik. Talán meggondolom magam és teszek el még abból is pár üveggel...Egyébként ezt a "tepsis" fajtához tényleg nem kell semmi (=cukor)és nagyszerűen eláll.

      Törlés
  3. Én azon csodálkoztam, hogy egyáltalán van már szilva a piacon. Nekünk besztercei van apósomtól és az sokkal később érik, abból szoktam főzni.
    Epret idén nem főztem, meggyet viszont háromszor vettem, és egyszer én is olyat, amit valószínűleg Neked is sikerült. Abból végül nem lett lekvár, csak leves, süti, meg ettük magában. De egyszerűen meg sem főtt/sült normálisan, nagyon édes volt, szinte nem is meggy. Viszont kétszer vettem ott, ahol amúgy sosem szoktam: a csarnok előtt egy árustól 450-ért és 490ért. Nem volt kukacos, volt benne pár rossz szem, de igazi meggy íze volt és lett 7 üveg szörp, meg kb. 20 üveg lekvár.
    Kajszit anyósomtól kaptunk, ha tudom, hogy Neked nincs, kértem volna, mert már nem tudtak vele mit csinálni... Úgy volt, hogy nem lesz nekik, ezért én is vettem a piacon korait, na azzal kb. úgy jártam, mint te a szilvával, rengeteg cukor kellett hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tud az ember elég okos lenni - annyira megbonyolódott az élet ezen a téren is. Tényleg nem tudom, mit is lenne jó megvenni, hiszen olyant, amit ismertem/használtam évtizedeken át, többnyire már nem nagyon találok.
      A meggyel szerencséd lehetett, mert állítólag idén szinte nem is termett az az u.n. cigánymeggy - azért nem találtam én se.
      Mindenesetre ez az év jó lecke volt nekem...

      Törlés
  4. ..nem hiába csodálkoztam, mikor mesélted mibe kezdesz.Mondtam, ez korán van,:most direkt megnéztem, tavaly aug 30-án főztünk ott kinn lábosban, és este én itthon kíváncsiságból a tepsis módszerrel.Meg kell várni a besztercei szilvát, bő egy hónap múlva újra tornaórázhatsz. Csolk. (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom belefogok-e a tespsis lekvárfőzésbe idén még egyszer - de mint fentebb is írtam - jövőre kissé megfontoltabb leszek... Mindenből lehet tanulni, a butaságból is. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha lenne megbízható, jó vidéki kertes ismerősöm, akitől rendszeresen azonos minőségű árút lehetne venni. Na de ilyenem nincs.

      Törlés
  5. Azért Fodorka mentségére a gyümölcsök sem az igaziak, régiek már. Én utoljára pár éve főztem epret, olyan szaga jött, befejeztem vele. Korán főzted volna? Fene tudja, már felborult a világ rendje, úgy látom.S ennek ürügyén annyit gondolkodom a régi szokásokon, ahol ideje, rendje volt mindennek, ma már? ennek vége, mi van helyette?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami engem nagyon sok témában- az élelmiszer témában is - zavar, az a mérhetetlen árubőség. Hogy tényleg nem tudod 32 féle kenyérből melyik az igazén jó - és persze sorolhatnám. Az ember agya nem képes ezeket a dolgokat követni, feldolgozni - vagy az én agyam már olyan lassú, hogy az a baj. Sokszor van olyan érzésem, hogy nem ismerem ki magam már a világ dolgaiban - és ehhez pl. a piacot is oda lehet sorolni.

      Törlés