2019. július 22., hétfő

Szúnyog-haváj, Bence-szocotthon Magyarország

"...A biológiai szúnyogirtással már lárvaállapotban elpusztíthatóak a szúnyogok egy olyan anyaggal, amely nem károsít más rovarokat. A kémia szer ezzel szemben minden, közel szúnyog-nagyságú rovarra negatívan hat. Nyugat-Európában éppen ezért szinte mindenhol a biológiai irtást végeznek. ... Ehhez képest Magyarország egész területét ezzel az idegméreggel fújják tele..."
Olvasd csak ezt el:
https://24.hu/belfold/2019/07/18/szunyogirtas-2020/?fbclid=IwAR0oj4zM0r8ch-hEDzfWGkA_swyanEy7uN7wOktmX76P8Rbg7NP7DRD_NLw 

Komolyan mondom, nincs itt menekvés... csak akkor, ha szeded a sátorfádat... és valami jobb helyet keresel.... ha ugyan létezik még ilyen a Földön...

Másik hírem:  büdöspoloskával tele a kertem, különféle fejlődési fokozatú egyedeiből már közel 70 db-ot döglesztettem meg...
 
Ez mind ugyanannak az egy dögnek a fejlődési fokozata...3 mm-estől 1 cm-esig...
Kép innen és egy jó cikk is olvasható:
https://www.origo.hu/itthon/20161109-a-poloskainvazionak-meg-nincs-vege.html
Itt pedig vannak jó tippek a megsemmisítésükre:
http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186729

Egy ilyen levelet is találtam: nagyon szépek, de lehúztam őket a wc-ben... az elég biztos megsemmisítésnek látszott...

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186729

Egy kis ismertető róluk:  https://www.izeltlabuak.hu/cikk/bence-marvanyos
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bencepoloska 

Ezek az u.n. ázsiai márványpoloskák (Halyomorpha halys), amik Japánban, Koreában és Kelet-Kínában őshonosak. 1996-ban ellepték az Egyesült Államokat, majd 2004-ben elérték Európát is.
A legnagyobb gondot az jelenti, hogy jelenleg nincsen ellenük hatásos módszer a kezünkben. Mindkét faj hatalmas károkat okoz a szántóföldi növényekben, a zöldségfélékben, és a barna a gyümölcsökben is. Egyelőre nincsen kifejezetten poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer. A legjobb módszert ellenük jelenleg a széles hatásspektrumú készítmények nyújtják, azonban ezek elpusztítják a hasznos rovarokat is, így használatuk nem a legjobb megoldás. Ráadásul ezeknek a szereknek a lebomlása igen gyors, így pár nappal később újra megjelenhetnek a poloskák.

Szóval ha permetezek, akkor  még ártok is... Na de nem lehet csak azzal tölteni a napokat, hogy egy papírzsebkendővel a kezemben ezekre a dögökre vadászom. Ugyanis ez a módszerem, nézem a bokrokat, a fügefát és ha valahol ennek a dögnek valamelyik formátuma megjelenik - mert ugye több fejlődési fokozata van, ahogy az a fenti képen is látható - akkor azonnal szétnyomom. 
Pfuj... de tényleg nincs más módszer...

A kérdés csupán az, hogy mivel a szomszédom ugyanezt nem teszi, mennyi ideig tart, míg onnan hozzám átmásznak/repülnek ? Ugye, semeddig. Így hát teljes mértékben és minden téren én állok vesztésre.



Egyébként: vettem újabb 10 tücsköt....
És egyébként továbbra is néma az éjszakám. 😥

Istenem, mondd, miért csak a másokra káros lények szaporodnak ???





10 megjegyzés:

  1. Jaj, annyira utálom a poloskákat :( tényleg nem tud ellenük védekezni az ember, és semmilyen élőlény meg nem eszi őket olyan büdösek. Háborítatlanul szaporodnak, a végtelenségig.

    Régebben nyáron sosem láttam, most vígan grasszálnak a teraszon. A házból tavasszal nem tudom hányat tessékeltem ki, újságpapírra vagy lapátra téve, mert megölni sem szeretem, olyan fertelmes bűzt árasztanak magukból.
    Ha már majdnem minden el fog pusztulni egyszer a Földön, poloskák meg patkányok akkor is élni fognak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fertelmesen büdösek, de a cipőtalpam még nem tiltakozott. Egy se marad életben, amelyiket észreveszem. De sajnos ők vannak többségben...Nem bírom legyőzni őket.

      Törlés
  2. Szerencsére minket nem látogatnak, csak nagyon ritkán. Papírra mászatom és kiengedem. Lehet, hogy nálad landolnak?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elképzelhető - márminthogy ide jönnek. Csak taposd el bátran inkább te is ! Elképesztő mi van nálunk. Ma reggel nyírbáltam a házat befutó vadszőlőt, hát abban is megbújnak. Ezt egyszerűen nem tudom kezelni. Nincs az a vegyszermennyiség, ami ehhez elég lenne. Egész ijesztő, ma reggel gondoltam arra, hogy akkor ezekkel és a pusztításukkal most már mindörökre együtt kell majd élnem ?

      Törlés
  3. Nagyon rossz politika a poloskák elengedése. Több nemzedékük van, és minden alkalommal leraktak kb. 50 vagy még több tojást, és akikelt egyed még abban a szezonban maga is tojásokat rak. Így aki kitessékeli vagy állatszeretetre vagy bármire hivatkozva nem semmisíti meg őket, az maga is hozzájárul az egyre nagyobb invázióhoz (bocsánat, kedves széplelű Orsi és Tiffanylda, de ez az igazság.
    Én tavaly egyetlen tő labodáról 70 db-ot szedtem le, majd a körülötte lévőkről további 230-at. Másnap viszont még több volt mindenhol, akkor permeteztem le valami kontakt szerrel, pedig utálok permetezni és bármi hasznos lényben kárt tenni. Ezzel együtt sok paradicsomomat tönkretették (pedig védőzacskóba voltak zárva). Szerencsére az idén még nem találkoztam túl sokkal, azok is a zöldbabot próbálták támadni.
    Vizzel feltöltött edénybe is lehet őket rázni. Különösen hatásos, ha reggel teszed, akkor m ég elég bágyadtak.
    Hasonló a helyzet a spanyol meztelencsigával is. Volt olyan év, amikor a 16 m x 16 m-es kertemben tízezerig számoltam a megsemmisítetteket, utána már nem. A lányom tömeggyilkosnak hívott. Azóta viszont (kb. 4-5 éve volt) elég jól tartom velük a lépést, esősebb évben elértük a 3000-et, szárazabban ezer körül megálltunk. Mi lett volna, ha én akkor nem pusztítom el azt a tízezret?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel a kerti adottságaim miatt nem nagyon tudok mindent, mindenhol permetezni, most én is egyéb döglesztési módozatok után kutatok a neten. Állítólag a narancssárga színt szeretik, hát fogok venni egy ilyen vödröt és abba bele valamit, amibe belefúlhatnak...És hát állandóan szemmel-tartom fő telephelyüket, a fügefát. Nálam azon csinálták a legnagyobb kárt és ott voltak a peték is.

      Törlés
  4. Utálom a poloskákat! Szombaton nem néztem meg a málnát, és szerintem még a poloskát is bekaptam vele együtt. Nagyon durva volt :( Én bizony megdöglesztem őket! Zsepivel megfogom, megtaposom és még a wc-n is lehúzom, tutira nem élik túl.

    A fiamnak van gekkója, sokáig itt volt velünk, de most már elvitte magával. Ez a gekkó tücskökkel táplálkozik, úgyhogy rendszeresen, heti szinten vettük neki a tücsköket. És állandóan ciripeltek, néha már-már zavaró módon. Nem tudom, nálad miért nem zenélnek.
    A gekkó homokban volt, a tücskök is ide tették le a petéiket, szaporodtak rendesen.
    Mit adsz nekik enni? Lehet adni paradicsomot, uborkát, zöldségeket, de kapnak "lemezes díszhaltápot" is, és víz is kell nekik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Poloska ügyben egyetértünk: drasztikusan irtani kell, ahol és ahogy csak lehet.
      Tücskök: hát elengedtem őket a kertben... De egyet se látok és egy se ciripel. Én ezt nem értem...

      Törlés
  5. Tegnapelőtt megszólalt felénk egy tücsök, tegnap pedig egy kabóca. Tegnap megint szúnyogirtás volt, kíváncsi leszek, ma hallom-e bármelyiket is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos tegnap is, ma is erre mifelénk is irtottak - vagyis hát többször átszállt felettünk a repülő...
      Igazán nem tudom mi lehet az én szerencsétlen tücskeimmel - de este/éjjel többször is kimegyek - és csak a némaság fogad...
      Bevallom a kabócákat nem kívánom, csak a tücskeimet szeretném hallani.
      Most találtam egy videót, ahol 11 órán át folyamatosan ciripelnek:
      https://www.youtube.com/watch?v=AwfdbTvJDaQ
      Ma este megpróbálom ezt bekapcsolni....

      Törlés