2020. január 13., hétfő

Pécs Béke park


A városom nyugati végében, az Uránváros után, a Tesco mögött,  van egy kisebb park. 1984-ben (tudom, nem tegnap volt)  felállítottak itt néhány fa szobrot, Szatyor Győző szobrászművész alkotásait.
Én, mint nagy szobor-fotó-gyűjtő,  le is fényképeztem mindent. Aztán  - mert ez a hely tőlem elég távol van – feléjük se néztem – máig. 

Az alábbiak régi képek: 





Csodálatos, már már azt mondanám, márciusi idő volt ma (jaj, csak nehogy majd márciusban hóviharra kelljen panaszkodnom) – szóval a szép időben elsétáltam arra és kissé meglepődve láttam, hogy a szobrokból mindössze már csak kettő áll. Igaz, amikor hirtelenjében kiszámoltam hány év is múlt el 1984 óta – akkor rájöttem, ezek a szobrok nem az örökkévalóságnak készültek, nem is fognak mindörökre megmaradni, nincs min csodálkozni. Tempora mutantur, et nos mutamus in illis.

Így hát lefényképeztem – tán utolsó dokumentumként – a még megmaradt két szobrot.



Viszont készült itt egy új, bekerített  kutyafuttató amiről azt olvasom a neten, hogy valami baseball pálya is egyben (lehet, a kettő egymás mellett ? nem mentem közelébe) és épült egy szép (mini) játszótér.






Azon azért elgondolkodtam, hogy ha ide jönnék gyerekekkel, mit is csinálnék, ha nagyhirtelen kisebb-nagyobb dolog elvégzése válna szükségessé – merthogy pár bokron kívül még csak jó „búvóhely” se nagyon van. De aztán arra gondoltam, majd az anyukák megoldják. Így, vagy úgy…

Mindenesetre az  idő gyönyörű volt, a kedvemet a szobrok hiánya és a szégyellni-valóan mocskos Ürögi vízfolyás állapota sem vette el.
Juszt se !







2 megjegyzés:

  1. Miért vagyunk a környezetünk iránt ennyire igényesek?
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűen nem vagyok képes megérteni, hogy ki, miért szórja pont ide ebbe a vízfolyásba a mindenféle szemetet ? Leszámítva a ritka nagy felhőszakadásokat, itt mindig csak ilyen pici víz csordogál - tehát nem lehet arra számítani, hogy majd elviszi a víz amit beledobott. Nem viszi...és bevallom férfiasan, láttam én ezt az árkot már sokkal mocskosabban is. Tán írtam is róla évekkel ezelőtt, de most nem találom.Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy itt - legalábbis ezen a téren - semmi nem változik.

      Törlés