2022. február 3., csütörtök

Mobil

Már megint találtam egy elgondolkodásra késztető cikket... (Miért is olvasok én újságot ? Nem tudom...Tán hogy kissé emelkedjen a vérnyomásom...)

https://index.hu/techtud/2022/01/26/megolhet-minket-az-5g-/

Be kel valljam, természetesen nekem is van mobiltelefonom, az az u.n. "nagyitelefon" - ami valójában nem sokra képes, de veszély esetén esetleg mégis segítséget tudok vele hívni...Nem vágyom többre, nincs szükségem másra - és elárulhatom, pompásan érzem magam így is. Van itthon internetem, tévém, rádióm és természetesen "normális" (=vonalas) telefonom. Nekem ezeken felül semmire nincs szükségem. (Ja, van olyan "vészhívó-jelző nemtudommicsodám" is, ha valami történne velem, egy gombnyomással tudok segítséget hívni.) 

De járok az utcán, buszon, bárhol,  és látom, az emberek igen nagy része vagy nézi a 'kütyüt' vagy beszél rajta... (Ez is milyen egy hülye szó "kütyü" vajon ki találta ki, s miért ez lett a neve ? Kütyü: ismeretlen készülék; különleges műszer, szerkezet, aminek a nevét a beszélő nem tudja, vagy nem jut az eszébe.)

Legnagyobb döbbenetemre nemrég a T.Alapítvány előtt ácsorgó hontalan-szerencsétlen alak is mobilon beszélt....(Miből fizetheti a díját, hisz semmije sincs...Rejtély számomra...) 

Nos, ez a helyzet. A világ változik. De én már nem fogok változni vele.....

https://tartalommarketing.org/mobiltelefonok-tortenete-fejlodese/


9 megjegyzés:

  1. Azt szoktam mondani hogy nekem is csak buta telefonom van és nem okos! Valójában nem is kéne arra a célra amire én használom pontosan elég. Ez is valamikor a gyerekeké volt azóta már az okos telefonjukat is lecserélték kérdezték nem kell-e nekem tiltakoztam hogy nekem jó ez ami van. Végül a nagyobbik unokáé lett. Reggelente én is mikor megyek boltba látom a fiatalokat ők engem nem mert a telefonjukat nézik szinte kerülni kell őket. Ilyen világot élünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elismerem, hogy jó, ha van valami "vészjelző", vagy olyasmi, amin gyorsan kapcsolatot tudsz teremteni pl. a rokonaiddal. De nem látom be, miért kell utcán/buszon/mindenhol netezni...
      De hát nem nagyon izgat, ez már tényleg nem az én világom-

      Törlés
    2. Beszélgetnek a barátaikkal. Ügyeket intéznek. Manapság az ember alig van otthon (iskola/munka/edzés), nem opció neki a számítógép.

      Törlés
    3. Valószínű így van, ahogy írod - de mondd, mi miképp csináltuk ezeket a dolgokat ? Én is beszélgettem a barátnőmmel, intéztem a dolgaimat és azt se tudtam anno (ifjú koromban), hogy mi az a mobiltelefon, mitöbb, vonalasom is 40 éves korom után lett csak itthon.... És valahogy egész jól elvoltam.

      Törlés
    4. Igazán más világ volt az. Mások az elvárások, mások a körülmények. Bizonyos szempontból az az idő volt jobb, bizonyos szempontból a mostani.

      Törlés
  2. Sok igazság van benne. Én egyszer azon mosolyogtam, hogy a metrón szembe négyen ültek - főleg fiatalok és mind a négy nyomogatott. Nekem is van, de buszon, metrón utálok pötyörészni rajta, számítógépről meg mindent el tudok intézni. Azt tudtad, hogy a legelső telefon a nagyon nagy, még az egészségre is káros volt állítólag?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudtam, azt gondoltam, az egy régi típus, de a "hibájáról" nem hallottam.
      Miképp írtam fentebb, jó, ha van valami segélykérő, információ-szerző lehetősége az embernek lakáson kívül is, de hogy ezzel együtt a világot elfelejtse maga körül, azt nem tartom jó dolognak.

      Törlés
  3. Elgondolkodtunk azon hogy csinálnánk mi, ha most lennénk fiatalok, valószinü úgy mint a többi mai fiatal, nagy lelkesedéssel hausználnánk „kütyüt“.
    A ktüyüt használom most is amikor ezeket irom és nem kell computer elött ücsörögnöm. Az ember 80 felett már megengadhet kis egy kicsit kényelmet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen biztos, mi is "sodródnánk az árral" - vagyis a mobillal élnénk a nap zömében. Érdekes, hogy azt írod, neked a "kütyü" a kényelmesebb. (Persze nem mindegy mekkora.)Én valahogy el nem tudom képzelni és van ugyan laptopom, de azt se használom. Én nagyon "régimódi" öregasszony vagyok :-) Van monitorom, billentyűm és böhöm nagy "gép" az asztal alatt :-)

      Törlés