2023. február 13., hétfő

Arizona csodakövei

Arizona egyike azoknak az amerikai államoknak, amelyeket hajlamosak vagyunk a száraz, erős széllel és a sivataggal társítani, az a fajta vidék, amely összezsugorítja a bőrt, és még a napon való állást is rizikóssá teszi.



Nincs olyan tája, amelyet az erdőkkel és az erdős erdőkkel társítunk, de egykor, sok millió évvel ezelőtt Arizona éppen ilyen volt, ma pedig a Petrified Forest Nemzeti Park otthona, az állam északkeleti részén.

Arizona megkövesedett faanyagának története körülbelül 225 millió évvel ezelőtt, a késő triász időszakban kezdődött.

Ez a világ egyik legnagyobb, természetes turisztikai vonzereje, és gazdag anyagforrás a kutatók számára. A park csaknem 150 négyzetmérföldnyi területen fekszik, és több mint 500 láb magasságban található. Növényzete ma nagyrészt sivatagi növényekből áll, például füvekből és kaktuszokból.

Bár nehéz elképzelni, körülbelül 225 millió évvel ezelőtt Arizona egy tengert támasztott nyugati szélén, és hamut okádó vulkánok érintették.



A mai Arizona területe akkoriban buja szubtrópusi erdő volt, tele a mai tűlevelűek őseivel. Ahogy a víz visszahúzódott, az erdejét alkotó fák közül sok belesüllyedt és elázott a vízbe, és ott is maradtak,  a levegő és a mikroszkopikus lények elérhetősége nélkül.

Ma ezek a mára megkövesedett – lényegében kiszáradt – fák csodálatos kutatási anyagként szolgálnak tudósok, régészek és más szakértők számára, akik megpróbálják megérteni, hogyan nézett ki egykor a táj, és hogyan alakult.

És nem csak ősi, megkövesedett fákat tanulmányoznak a tudósok; szintén megtalálhatók a parkban dinoszauruszok, gyíkok és mindenféle más lény, amely egykor ott kóborolt. A csigák, sőt a krokodilok is gyakoriak voltak ott, sok évszázaddal ezelőtt.

A közeli vulkánok kitörései vulkáni hamuval borították be a területet, ami szilícium-dioxidot juttatott a talajvízbe. Ahogy a talajvíz átáramlott, a fa a szilícium-dioxidot a „kapilláris vonzás” néven ismert folyamat révén felszívta, lehetővé téve a megkövesedést. A fa megkövesedik, amikor elmerül az átázott vízben, és ott is marad. Ásványi anyagok behatolhatnak az üledéken keresztül. Az ásványok azért jutnak hozzá a fához, mert jelen vannak a talajvízben.




Ez a nemzeti park a szakértők szerint valószínűleg a világ legnagyobb és leglátogatottabb megkövesedett erdeje. Továbbra is vizuális élvezeteket kínál a szakértőknek és az alkalmi látogatóknak, és remek hely, hogy testközelből és személyesen megtekinthesse, hogyan nézett ki Arizona tája egykor, és milyen volt a növényzete.


Képek, szöveg  innen-onnan, pl.innen is: https://www.thevintagenews.com


4 megjegyzés:

  1. Csodálatos tájak, és ez a fatörzs szelet is egy csoda. Azok a színek, bámulatosak!
    Az előző bejegyzésedben a halgyík is a természet nagy-nagy csodája!

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Ebben a megzavarodott világban annyira szeretem az ilyesféle híreket. Annyi csoda van a világon, és olyan jó, hogy van internet, mert különben nem szereznék tudomást róluk...

      Törlés
  2. Válaszok
    1. És ha belegondolsz a korába!..... Fel se fogom ésszel, hiszen én pár évtizedben tudok csak gondolkodni....

      Törlés