2023. február 6., hétfő

A zöld üstökös....

Nem, én nem láttam, mert nincs távcsövem. De ismerem a csillagképeket és így, ezek segítségével legalább tudom, hogy hol jár éppen a napokban ez a csoda, tudományos nevén a C/2022 E3 (ZTF), amit a neandervölgyi ember látott utoljára.

Remélem, elég jól felöltözve majd egy óráig szaladgáltam a számítógép és a hideg éjszakai udvar között, de végülis azért csak csak be tudtam azonosítani a helyszínt. És én ettől igenis boldog vagyok. Lehet más a hírt se hallja meg, nekem nincs ugyan távcsövem, de van némi "égbolt-ismeretem" és ez (no meg a csillagtréképem és a netes leírások) alapján mégiscsak tudom, hogy hol is van most ez a csoda-üstökös. Nos, kb. pont fölöttem.....

Lehet, hogy bolond vagyok, lehet, hogy senki se érti, és senkit se érdekel, de nekem ez ma este akkora boldogság volt.... 

Nos a napokban ezen a vidéken száguldozik valahol ez a kődarab: 


Biztos vannak a neten jobb, tökéletesebb, precízebb, tudományosabb leírások, nekem - aki ezt a csillagtérképet elég jól ismerem és sokat nézegetem, nekem ez elég  - és az se baj, hogy nem láttam az üstököst, de legalább tudom, hol jár mostanában. És ez se semmi....legalábbis szerintem.
De itt van egy kis "hivatalos" szöveg is:
Az üstökös február 6-án (vagyis ma) másfél fokra lesz az Auriga csillagkép legfényesebb csillagától, a Capellá-tól, február 10-ről 11-re virradó éjjelen pedig másfél fokra közelíti meg a vörösen fénylő Marsot. Ekkora már a fényes Hold sem zavarja megfigyelésünket. Ha ez még mindig nem elég: február 13–15 között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, minden bizonnyal fantasztikus együttállást alkotva. 
Van valaki, akit ez érdekel, netán az üstökös-keresését,ég-vizsgálatát segíti?
Nincs ?
Nem baj.
Nekem sokat segített ez az útmutató.....  

(Ajándéknak tekintem a mai napom után....)

6 megjegyzés:

  1. Most már csak az a kérdés,hogy a neandervölgyinek volt-e távcsöve?...olyan biztosra mondják,hogy ő látta utoljára...talán láthatta,ha...
    Nekem van távcsövem,de elfelejtettem megnézni.Majd következő 50000 évben ,ha erre jár,feltétlenül megnézem!
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagy elkésve, még láthatod ! És (szerintem) nem lehet nehéz észrevenni, ha jó a távcsöved. Azon a területen belül van még ma is amit bekarikáztam.

      Törlés
  2. A leglényegesebb: BOLDOG voltál!
    Már megérte a "futkosást"! Nekünk olvasóknak a hírt! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira, de annyira kell nekem MOST némi kis vigasztaló, erőt-adó apróság, ami el tudja terelni a gondolataimat attól, ami egyébként koromfeketévé teszi a napjaimat... :-(

      Törlés
  3. Szerencsés vagy ha még egy városban láthatod a csillagokat, mi már csak magasabb régiókban látunk valmit. Fényképezni csak a hegyekben lehet.
    A hegyekben délfelé nézve még Milánó fènyei is láthatók a horizont mentén.
    Hihetetlen milyen nagy a fény szennyezödés. Mindig terveztem a tejútról fotókat késziteni, de reménytelen
    eset messze kell elmenni ahol kellö sötétség van ahhoz, hogy igazi jó fotót lehessen fotózni. Ott meg esetleg egy erdei tisztáson lakatlan területen autóban aludni nem a a leg ideálisabb. Egy lakó mobillal kelnek a fotósok útra ilyenkor, de én már nem vállalkozok ilyen kalandra, igy csak álom marad. Vigasztalásul sok kiváló fotó található a neten, érdemes megcsodálni öket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahol lakom, ott kisebb a fényszennyezés, mint bent a városban, ezért felhőtlen éjszakákon még több csillag (főképp csillagképek alakzatai) látható – most éppen Orion barátom van szem előtt…De 15-20 évvel ezelőtt még ennél is jobb volt a helyzet, akkoriban gyengébb fényű utcai lámpák voltak, most már ezeket is lecserélték. Nekem is az a gondom, hogy egyedül én pl. a Mecsekre nem merek elmenni, pedig onnan biztosan több csillag látszik. Habár nézem szinte minden nap a Servus Tv reggeli meteorológiai képsorát, (Wetterpanorama) a még „alvó hegyek” közti városok szemet bántóan világítanak. De biztos láttál már az ISS-ről is éjszakai képet – hát a Szahara, Szibéria és a sarkok kivételével már szinte nincs hely, ahol ne lenne éjjel is világos….
      Én SOHA nem fogom elfelejteni azt a felhőtlen éjszakai égképet, amit a Júlia Alpokban az uskovnicai turistaház ablakából láttam.
      Elrontunk mi mindent, ami szép volt egykoron…

      Törlés