2023. február 1., szerda

Térkép - szerintem csodálatos

2014-es cikk, most bukkantam rá - engem lenyűgözött....

A térkép az Atlanti-óceán fenekének láthatatlan részleteit tárja fel. Én elég sokáig nézegettem, és ha lehet még tovább elgondolkodtam, hogy micsoda varázslatos "csoda" is a mi bolygónk...És ha még azt is hozzágondolom, hogy ez már a hányadik variációja és esetleg még mik várhatók (ha ugyan meg nem semmisítjük, mi balga emberek) - nos az még álom-szerűbb....


Az Atlanti-óceán fenekének ez a jellegzetes fizikai térképe az Atlanti-óceán térképének kiegészítéseként jelent meg a National Geographic-on. Lenyűgözőek az olyan tenger alatti terepek, mint a kontinentális lejtők, a mélységi síkságok és a hatalmas Közép-Atlanti-hátság.

Az óceánfenék úttörő térképét  Marie Tharp technikus és Bruce Heezen professzor készítette, a Columbia Egyetem Földi Intézetének munkatársai. Marie és Bruce együtt írták újra a 20. századi geofizikát az első szisztematikus, átfogó térkép létrehozásával a teljes óceánfenékről. Ez megnyitotta az utat a kontinentális sodródás és a lemeztektonika elméleteinek általános elfogadásához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése