Azt hiszem nem volt olyan erdei-mezei sétautam, hogy ne találkoztam volna vele...Pár napja is, amikor a "Gyükiben" fotózni voltam... Gondoltam nem mindenki ismeri, bemásoltam hát a tudnivalókat róla...
A piros árvacsalán Európában és Ázsiában széles körben elterjedt és gyakori. Magyarországon is közönséges, szinte mindenhol megtalálható növény. Szántók, tarlók, parlagok, utak széle, olykor száraz erdők, akácosok lakója, de a kertekben is gyakori gyomnövény. Márciustól szeptemberig virágzik, az egyik legkorábbi méhlegelő.
Többnyire csupán 10, legfeljebb 30
centiméter magas, egyéves, kellemetlen szagú növény. Hasonlít a
csalánhoz, de nincsenek fullánkszőrei (ezért "árva"). Szára
négyszögletes, rendszerint pirosas. Az alsó levelek kerekdedek, szíves
vállúak, csipkés szélűek, hosszú nyelűek, a felsők tojásdadok, rövid
nyelűek, a murvásodó levelek pirosak. A vörössel futtatott levelek
ráncosak, a szőrzetük puha. Rózsapiros ajakos virágai tömött
állernyőkben nyílnak. A csésze kopasz vagy pelyhes. A virágok a
murvásodó levelek hónaljában ülnek 6-10-vel. A párta 1-1,5 centiméter
hosszú, csöve egyenes vagy alján kissé görbült, két ajkú, csöve szűk,
majd hirtelen kiszélesedik, halványpiros, felső ajka íves, szőrös,
rövidebb az alsónál, fellevelei kárminvörösek. Termése makkocska.
Kora tavasszal, már
február-márciusban virágzó példányai már ősszel csíráznak és áttelelnek.
Mivel év közben is csírázik és fejlődik, tavasztól őszig folyamatosan
láthatjuk virágait, amelyek sok nektárt termelnek, ezért azokat
előszeretettel látogatják a rovarok. Ennek különösen kora tavasszal van
jelentősége, amikor az áttelelt viráglátogató rovarok (például a
gyümölcsfáink beporzásában egyre nagyobb szerepet játszó poszméhek és
földiméhek leendő királynői) alig találnak más táplálékot. Az egyébként
nem nagy méretű virágok megtalálása nem jelent problémát, hiszen nem
csak a szirmok, de a felső lomblevelek is hívogató színűek.
A piros árvacsalán ehető - tulajdonképpen az egész növény. Enyhe, kissé füves, kicsit virágos íze van, a virága maga édeskés. Fogyaszthatjuk salátákba, levesekbe, turmixokba, illetve teát is lehet belőle készíteni. Apróra vágva használható díszítésnek, ízesítésnek - csakúgy, mint a fűszernövények, nagy mennyiségben hashajtó hatása megjelenhet. Magas a tápanyagértéke - vitaminokban gazdag, ebből a C vitamintartalma a jelentős, viszont vas, illetve rostok is nagy mennyiségben megtalálhatóak benne. A magjában levő olaj emellett erős antioxidánsokkal van tele.
Nekem történetesen most nem volt friss fotóm kerestem hát egyet a neten - és találtam egy weblapot, aminek a nézegetését ajánlom minden virág-kedvelőnek... https://mecsekiviragok.blogspot.com/
Kommentbe kaptam egy leírást az anyaghoz, lefordítva alább olvasható:
Az árvacsalán a poszméhek virága. Csak a poszméhek érhetik el
a virág tövében lévő nektárt hosszú fullánkjukkal.
🌿 A
levelek/növény alakja: Az árvacsalán hasonlít a csalánhoz, de hiányoznak belőle
a csípős szőrszálak. A levelek elől egy ponton elvékonyodnak, szélük pedig
erősen fogazott. A szár négyzet alakú, enyhén szőrös, a kocsányos levelek
egymással szemben helyezkednek el, és egymással szemben nőnek. Lejjebb a gyökér
felé a levelek szív alakúak és lekerekítettek, és minél magasabbra nő a virág,
annál nagyobbak lesznek a levelek, amelyek oválisabbak és elöl hegyesebbek.
🌿 Az árvacsalán
enyhén gombás ízű. Önmagában szeretem a legjobban. Amikor felfedeztem ezt a
csodálatos vadon élő növényt, kirándulásaim során banánnal együtt ettem. Kis
mennyiségben zöldturmixokhoz is jó. A virágok enyhén édes ízűek, és ehető
dekorációnak is megfelelnek.
🌿
Valószínűleg több mint 30 faj található a kertekben és a természetben.
Környékemen található fehér csalán, közönséges aranycsalán és foltos csalán is.
Mindegyik ehető.
Az „Egészséges zöld táplálkozás” című
e-könyvem nagy részét értékes vadon élő növényeknek szentelem. Részletes
bemutatást olvashatsz 43 vadon termő gyógynövényről, vadréti fűről és 17 fa- és
cserjelevélről. A linket az első kommentben találod. (Lebe roh, gesund und froh
FB )
https://www.facebook.com/SilkeLeopold10
Köszönöm a kiegészítést !
De érdekes, nem gondoltam volna. Most megint okosabb lettem!
VálaszTörlésNagyon sok virágról, növényről nem is tudjuk, hogy gyógyszerként használhatók lennének. Kár, hogy ez a fajta tudás elveszett és a tabletták lettek a versenyben győztesek...
TörlésKrisztina Lavant írja egyik versében:"Kiszívtuk az árvacsalán virágát, /mert teli kelyhe édes mézet rejtett. / Körötte táncuk furcsa lepkék járták, / mint mesebeli elvarázsolt lelkek." (Effi)
VálaszTörlésMindig tanul az ember...Legközelebb ha közelébe jutok egy ilyen virágnak, feltétlenül meg fogom kóstolni...
TörlésTaubnesseln sind Hummelblumen. Nur Hummeln erreichen mit ihren langen Rüsseln den am Grund der Blüte befindlichen Nektar.
VálaszTörlés🌿 Form der Blätter/ Pflanze: Die Taubnessel ähnelt der Brennnessel, allerdings fehlen ihr die Brennhaare. Die Blätter laufen vorn ganz spitz zu, der Rand ist stark gezähnt. Der Stängel ist vierkantig, leicht behaart und die gestielten Blätter stehen sich gegenüber und wachsen gegenständig. Weiter unten Richtung Wurzel sind die Blätter herzförmig abgerundet und je höher man geht umso größer sind die Blätter, die dann eher oval und vorn spitz zulaufen sind.
🌿 Die Taubnessel hat einen leicht pilzartigen Geschmack. Sie schmeckt mir am besten pur. Als ich diese wundervolle Wildpflanze für mich entdeckte, habe ich sie bei Ausflügen zusammen mit Bananen gegessen. Kleine Mengen eignen sich auch gut für grüne Smoothies. Die Blüten schmecken leicht süßlich und eignen sich als essbare Deko.
🌿 Es gibt wohl in Gärten und Natur über 30 Arten. Bei mir in der Gegend finde ich auch die weiße Taubnessel, die gewöhnliche Goldnessel und die gefleckte Taubnessel. Alle sind essbar.
Ein großer Teil meines eBooks "Gesund grün essen" widmet sich den wertvollen Wildpflanzen. Ihr bekommt eine ausführliche Vorstellung von 43 Wildkräuter, dem wilden Wiesengras und 17 Baum- und Strauchblättern. Den Link findet ihr im ersten Kommentar. (Lebe roh, gesund und froh FB)
Ich werde Ihren Kommentar – übersetzt – zum Beitrag hinzufügen! Danke schön!
TörlésA napokban találkoztam én is a témával, nem tudtam, de hát mindig tanul az ember. Én egyébként a gyógyszert hagyom utoljára, ha valami egészségügyi problémám van, először gyógynövényekhez fordulok, és ha azt tapasztalom, hogy nem igazán segít, akkor megyek orvoshoz. De sok esetben vettem hasznát. Persze nem várom meg a legvégét. N.Irén
VálaszTörlésNéha eszembe jut, hogy ha nem városi, hanem falusi lánynak születek, akkor az őseimtől több természet-ismeretet tudtam volna szerezni...De hát ők is városiak voltak...A rengeteg Gyükésbe járás volt, ami megismertetett engem a vadvirágokkal, számtalanszor a Jávorka-Csapody-val,mentem kutyát sétáltatni. Rendkívül szomorúnak tartom, hogy az idő műlásával az a hajdani tudásom bizony kezd halványulni....De ha újra felfedezek valamit, annak változatlanul tudok örülni.
Törlés