2008. augusztus 21., csütörtök

A Fal

Pár napja volt egy olyan komment, mely emlékeim szerint kétségbe vonta, hogy a kínai nagy fal látszik az űrből. /Nagy betűvel kellene ezeket írni ? nem tudom.../ Most felejtsük azt el, hogy egyszer régebben írtam, egy hajnali BR-es műholdas adásban /Spacenight/ én magam is láttam, de itt egy cikk a Nat. Geo-ból:




Végleg eldőlt: a Kínai Nagy Fal látszik az űrből . Évtizedeken keresztül népszerű nézet volt, hogy az ember alkotta objektumok közül csak a Nagy Fal és Hollandia védőgátjai látszanak az űrből. Így nem csoda, hogy első űrhajósuk bejelentése elkeserítette az ázsiai ország lakóit. Liwei tapasztalatai alapján a tankönyveket is javítani kellett volna, de az oktatási biztosok most megnyugodhatnak: a Nemzetközi Űrállomásról készített felvételek bizonysága szerint a Nagy Fal látható szabad szemmel az űrből.
Az is kiderült viszont, hogy a Nagy Falon és a hollandiai gátakon kívül bőven látszanak más ember alkotta struktúrák is, például Egyiptom piramisai, valamint számos város repülőtere és széles sugárútjai. . . /A kép jobb felső sarkából rézsútosan indul a bal alsó sarok felé - ha valaki nem látná./ 
Persze ahhoz, hogy 350 kilométer magasságból láthatóak legyenek ezek az objektumok, kedvező légköri viszonyok közepette jó helyen jó időben kell lenni. Sőt, szükség van egy értő szemre is. 
Az alábbi felvételt a Nemzetközi Űrállomáson tavaly október óta szolgálatot teljesítő Leroy Chiao kínai-amerikai űrhajós készítette február 20-án. Chiao azonban nem volt biztos a dolgában: „Nehéz eldönteni, hogy látni vagy nem látni a Nagy Falat. Ilyen magasságból ugyanis én nem tudtam különbséget tenni a Fal és az országutak között” – nyilatkozta a China Daily kínai lapnak. 
A Kínai Tudományos Akadémiáról Wei Chengjie professzornak azonban sikerült különbséget tenni országutak, vasútvonalak és hegygerincek között. A Nemzetközi Űrállomásról egyébként nagyon kicsi annak esélye, hogy az űrhajósok a Nagy Falról felvételt tudjanak készíteni. 
Az űrállomás 360 kilométer magasságban 90 percenként kerüli meg a Földet. Sebessége 8 kilométer/másodperc. Keringési pályája folyamatosan változik, így csak néhány naponta fordul elő, hogy a Nagy Fal felett repül el, az pedig, hogy mindez fényes nappal, kedvező időjárási körülmények között történik, átlagosan háromhavonta fordul elő. /Annyit azért tegyünk hozzá, nagyon nem mindegy, hogy milyen magasról nézzük...mert "az ég magas" - Zorán szerint is./ Szurikáta kedves kommetelőm talált egy frisebb hírt, olvassátok el. Én maradok annál a variációnál, hogy föntről azért látszik valami...a pontos magasságról lehet vitatkozni.
. http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=4631 .



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése