2008. augusztus 2., szombat

Maracuja (Passiflora edulis)



Ezt a fotót kaptam egy barátomtól, nála most virágzik a maracuja. (Passiflora edulis) Az alábbi érdekességeket tudtam meg egy kis keresgélés után róla:

 Az ibolyavirágúak endjébe, a golgotavirágfélék családjába tartozik. Ennek a kétszikű kúszócserjének előfordulása a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, hegyvidékeken, lomberdőkben vagy őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika, Mexikó. A trópusi ültetvények 1500-2000 m magasságban találhatóak. Kevés olyan növényt ismerünk, amelynek részeihez ennyi vallási jelkép kapcsolódik. A spanyol misszionáriusok számára a golgotavirág érdekes kinézete, formája, különleges virága miatt Krisztus szenvedéseit (passió) szimbolizálta, és azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál. Összetett neve is erre utal: passio-szenvedés, los-virág. 

10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a keserű poharat, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik. Ebből ered a magyar krisztus-, golgotavirág valamint passiógyümölcs elnevezés is. Európába a XVII. században jutott el. 
Az idők folyamán a botanikusok a golgotavirág számos más változatát is felfedezték. A különbségek elsősorban a növények nagyságában, és a virágok színében rejlenek. Néhány faj virágátmérője elérheti akár a 10 cm-t is. A megközelítőleg 400 ismert faj közül, csupán 50-60 rendelkezik ehető terméssel. Fásodó szárú növény. Szára elágazó, négyszögletes. Felszíne repedezett, színe zöld, világos barna vagy szürkés-barna. Szobanövényként koszorúba szokták futtatni.
Levelei egyszerűek, tenyeresen összetettek, állásuk szórt, a levélkék tagolatlan szárnyasan szeldeltek. A levelek válla tompa, csúcsa kihegyesedő. A levélnyél hosszú. A levelek erezete tenyeres. Virágának különleges alakja miatt egyre kedveltebb dísznövény. Termése gömbölyű vagy tojásdad alakú toktermés, sárga, piros vagy narancssárga színű. 
A növény magja és termése ehető. A laza, tőzeges, löszös vagy jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag és mésztartalmú talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a szárazságot , nem bírja a pangó vizet. Fényigénye közepes, a direkt napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Hőigénye közepes. Fagyérzékeny. A növény dugvánnyal vagy bujtással szaporítható. Felhasználás: Az éretlen gyümölcs héja még sima, éretten ráncos. Héja nem élvezhető. Nyers gyümölcsként, belseje kikanalazható, édes ételek, desszertöntetek és italok készítéséhez alkalmas. Az érett gyümölcs max. 1 hétig tárolható hűvös helyen. / http://www.novenykatalogus.hu/ és http://lhp.hu/cs_olvas.php?m=60&a=7085&k=151 /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése