2011. január 19., szerda

Mennyit adtál neki ?

Ha manapság ez a kérdés két ember között elhangzik, 99 %-ig biztos lehetsz, hogy valamilyen beavatkozás után az orvosnak dugott pénzről van éppen szó.

Elmesélném az én nagy dilemmámat, nem tanácsot kérek, csak úgy hangosan/olvashatóan „morfondírozgatok”.

November közepén kezdődtek a térdemmel a bajok. Először sebészetre mentem, azt gondolván, egy régebbi elesés következményeképp fáj. Ott megállapították, hogy ez térdízületi arthrosis.

Átmentem a reumatológiára, felírtak egy gyógyszer, amit 3 nap múlva a mellékhatások miatt a szemétbe dobtam (1200.- Ft), illetve kaptam egy kb.200 éve használatos mentolos kenőcsöt.
De legfőképp „hasznos” tanácsokat, a következő formában:
„Nézze, 65 évesen, örüljön, ha a lakásban el tud totyogni, kis bevásárlás, főzés, stb.. Elég az már ennyi idős korban. Ezen nem lehet segíteni, jobb nem, csak rosszabb lesz. Legfeljebb menjen el és iratkozzon fel egy műtétre, az nem árthat, úgyse mostanában kerülne sorra”
Ezek után jött a mézes-káposzta, a mézes-fahéj, a zselatin, a mágneses térdszorító, a fájdalmat csillapító kínai tapasz, a lóbalzsam.

Majdnem 3 hónap kínlódás után véletlenül (?) erről beszélgetve egy ismerősömmel, megtudtam, hogy ő most készült épp egy újszerű beavatkozásra, mert neki  megmondta az orvosa, hogy van valami injekció, amit közvetlenül az ízületbe adva kicsit lehet az állapoton javítani, ill. csökkenteni lehet a fájdalmat. Igaz, igaz a hyaluronsavas injekció darabja 9000.- Ft (max. 5 adható, min.3 szükséges) –„természetesen” az SZTK nem fizeti….

Itthon a neten azonnal utána néztem, (Itt: http://www.porcpotlas.hu/hu/index.html  ) ahol kiderült, hogy még a műtét előtt lenne néhány lehetőség, amit kipróbálhatnának rajtam. Ezt se a körzeti, se a sebész, se a reumatológus egyetlen szóval sem említette. Kovács13 Mari néni, akinek nincs internetje és ismerőse, akivel épp ezt csinálják – soha a büdös életben nem szerez tudomást erről.

Ok. Ez eddig a dolgok egyik fele. Megtudtam a lehetőséget magánszorgalomból és jószerencsém folytán, beutaló körzetitől, időpontkérés a kórházban. ( 5 hét múlva – mondták, micsoda szerencsém van, hogy csak ennyit kell várni…)

És akkor ismételt beszélgetés az ismerőssel, aki időközben már meg is kapta az első injekciót.
Kérdezi tőlem: Te, mennyit gondoltál adni neki ?
Én ? A dokinak ? Hát ne idegesíts, nem lesz elég a 30-50.000.- Ft, amit kiadok a gyógyszerre, akkor még az injekció beadásáért is kell fizetnem az állami intézményben, a munkaidejében gyógyító, az államtól fizetést kapó, az állam eszközeit használó orvosnak ?
Áh – mondja az ismerősöm - nem úgy van az manapság. Fizetni kell. Mert most képzeld el, mi lesz, ha 3-5 év múlva mégis csak meg kell operálni a térdedet ? A doktor emlékezni fog rád, hogy ez volt az a smucig öregasszony, aki pár éve egy rohadt fillért se adott ! Mit gondolsz, hogy fog akkor majd bánni veled ?

Bevallom összeomlottam, megtörtem, bánatomban sírva fakadtam és elöntötte az agyamat a vörös köd....

Mert igaza van. Ha mindenki ad, és én nem, akkor  számkivetett páriává aljasulok az orvos szemében, aki ezek után az én szememben már nem is nevezhető igazán orvosnak, csak pénznyelő automatának.
Ugyanakkor: mi, igenis mi betegek vagyunk azok, akik a szaros kis életünket féltve fényesre nyaljuk a doktorok   s……ét. Ki adott nekem +pénzt azért, mert tisztességgel  végzetem a munkámat, megszakítás nélkül 40 évig? O.K. nem életet mentettem. De a dolgozó emberek 99,9 %-a „csak” a munkáját végzi – épp úgy, miképp az orvosnak meg az a munkája, hogy gyógyítson. Nem is munkája, szent hivatása kellene, hogy legyen, mert valami ilyesmire esküdött.
Esküdtem én is (amikor kezdtem, még divatban volt a hivatali eskü) de én be is tartottam. Hűséggel szolgáltam a cégemet, segítettem a hozzám fordulókat. Igaz, ezen nem életek múltak, csak a becsület.

Hát, itt állok most, tanácstalanul….
Vagyis hát nem. Elkezdem a kutyakemény spórolást, a múltkor részletezett 50 ezres rezsi mellett megmaradó másik 50 ezremből. Mert szegény dokinak adnom kell valamit, különben a hátralévő időmben tényleg nem lesz más lehetőségem, mint totyogni a szoba s konyha között…..

Utószó: igenis tudom, hogy vannak olyan orvosok is, akik nem fogadnak el hálapénzt. Ez most itt nem róluk szólt.

5 megjegyzés:

  1. Épp tegnap beszélgettem az udvaron közös ismerősünkkel és mesélte, hogy nem nagyon tudsz kimozdulni. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan megtalálod a jó megoldást, hogy ne legyen fájdalmas a séta és hogy ez sikerülhet nagyobb anyagi áldozatok nélkül. Puszillak! Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Zöldkeresztes orvosok
    Mellesleg december 15-én kaptam időpontot > március 14-re (?) - vagy hogy,- valami tüdőszűrés + légzési vizsgálat vagy mi.
    Na, ennyit most!- mert "jó álmomból" felvert a vízóra leolvasó! :-(

    VálaszTörlés
  3. Én attól félek, hogy tartós megoldást csak a műtét hozhat. Igaz, ehhez is egy lelkiismeretes, jókezű sebész szükségeltetik. Az ilyenek meg többnyire már rég elhagyták ezt az országot. Epercben magam is a zöldszínű lóbalzsamot keverem a pirosszínűvel. Ehhez bekaptam 2 db cataflamot (a többi nem szteroid gyulladáscsökkentőt már felfaltam)egy pohár mézes-fahéjas almaecettel, természetesen az immunszupresszáns mellett. Szerintem kezdj el barátkozni a műtét gondolatával. A lábadozás 3 hónapja után biztosan elmúlik a fájdalom, és a mozgás is könnyebb lesz. Az orvos meg számoljon el a lelkiismeretével, ha van neki.

    VálaszTörlés
  4. (Mivel vagy 20 éve kezdték mondani nekem, -nem egy helyen,-hogy : "együtt kell tudni élni a fájdalommal..." - természetesen elhiszem, hogy kellően "idegesíthet" az, hogy még nem tudatosult benned, hogy "jobb már nem lesz!" - bár ne legyen igazam!)
    Nem kötekedésből írom,- de annyit emlegetted az "államot!" - (eléggé "pongyola" módom) - mert ne vitassuk, hogy kinek a tulajdonában vannak a kórházak (különböző)- de igen sok dolgot az OEP fizet!- (a befolyó járulékokból - [=mi pénzünkből!] mivel az nem elég, néha kapnak a "költségvetésből!" - [mellesleg az is a "mi pénzünk!" ] - és ne keressem most, hogy ... vagyunk vagy 10 millióan,- és abból mennyien fizetnek járulékot (tb.) ill. adót.
    Én aztán "nem védem a mundér becsületét!" - de csak-csak (évek óta) van az a : Gyógyszerfelírás szabályozása (!) - Írjad be a Googleba- ha nem ismernéd !
    Vagy elolvashatod : " Már nem lehet több pénzt kivonni az egészségügyből." (Google)
    *********************************
    Tudom, mindez rajtad (máson) sem segít,- de "ezekkel" a dolgokkal is együtt kell tudni élni! - és tán' kevésbé lesz "mérgesítő" a helyzet ?
    Más : (nem azért mert ismerősöm dolgozik ott) - esetleg ilyesmi ? Vannak ilyesmik is Pécsett (persze, nem jártam ott ... se.)
    [Régi történet : állítólag (...) teniszkönyököm" volt... (árat elfelejtettem- 5 injekciót kellett vennem...)- beadott 3-at ( a maradék kettőt a szakorvosnak ajándékoztam...] - állítólag "kigyógyultam" 3-tól is...

    VálaszTörlés
  5. Érted már miért akadtam ki a múltkor a gyermekkórházas történetünk kapcsán? A legrosszabb nem is a fizetés lenne, hanem,hogy ettől az adott doki semmivel sem fog tehetségesebbé vagy lelkiismeretesebbé válni. A tipikus Hofi példamondat esete: "" Tudsz úszni? És ha megfizetem? :)
    Egy hét múlva vonulok be a szegedi klinikára, és csütörtökön műtenek. Itt az átlagos tarifa 50.000-. Nem tudom mennyit keres egy itt dolgozó sebészfőorvos legyen mondjuk x ami legalább három, négyszeresen a minimálbérnek. Csak heti egy (még a gondolat is nevetséges) jattolós műtéttel számolva az plusz 250.000/hó ehhez jön a magánklinikai rendelés páciensenként 7500 Ft-os vizsgálati díja (számlát természetesen nem ad, és amikor én ott voltam heten várakoztak még utánam.)Ez heti két alkalommal csak öt pácienssel 300.000-/hó, SZTK rendelésen is becsurran néhány boríték a köpenyzsebbe, Máris van kb.600.000 Ft adómentesen amire jön még a fizetés. Ezek után azt várná az ember, hogy ezek az orvosok kiegyensúlyozottak, elégedettek az életükkel, és nem sértődnek meg ilyen apróságon, ha néha becsúszik egy "ingyen" munka ( kb. 3000 Ft-os órabérre rúgó állami fizetésért). De nem, betart a legelső alkalommal és ha lehet még silányabb szinten látja el a nem jattoló beteget. Gyűlölöm őket.

    VálaszTörlés