2011. december 9., péntek

Karácsonyváró Pécs


Elkezdődött a karácsonyi vásározás Pécsett is – és meglehet a neten vannak már fotók, ezek az enyémek, s én is közreadom, mert bent jártam pár napja. A Széchenyi téren inkább „evős-helyek” vannak a Kossuth téren meg kézművesek. Állítólag a Sétatéren is vannak árusok, ott nem jártam, ill. a vásárcsarnokban is lesz jövő vasárnap árusítás (dec.18.). Közeli képek nem készültek, mert a Séta téren már két alkalommal is "elhajtottak" amikor fotózni akartam. Bizonyára úgy nézek ki, mint aki azért készít fotókat, hogy pont ugyanolyan terméket áruljon, mint az ottani árusok....

Annyit szöveget fűznék még a képekhez, hogy láttam a TV-ben egy elgondolkodtató kis kísérletet: egy hölgy ajándékot kapott (családtagtól) és adott a)ismeretlen felnőttnek b)kisgyereknek c)jó barátnak d) családtagnak. Minden eset után csináltak nála egy gyors vértesztet. Nem tudom pontosan mit nézetek, de valamit, ami a „boldogság” vérben is megjelenő jelzője, értéke. Na és mikor lett  legjobb az eredmény ? Hát persze, hogy akkor, amikor  a családtagot ajándékozta meg !

Hát gyorsan vegyetek még ajándékot, hogy javuljon a vérképetek !

 Ilyen a Széchenyi tér. Nekem valahogy túlzottan nem tetszik...
 Ez meg Pécs karácsonyfája.Rendkívül csodálkozom, hogy piros gömbök kerültek rá...
 Lehet, hogy tavaly is volt már ott Betlehem, de én még nem láttam...
 Kossuth tér, a kézművesek tere.
 Ez csak egy nekem tetsző, vagy vicces, vagy elgondolkoztató fotó a Búza téri borbolt kirakatáról.(Kicsit párás volt az üveg...)

Még egy utolsó, halk kis megjegyzés: nem tehetek róla, az a tény, hogy a városunknak ezen a három szép terén efféle "vásározás" zajlik - bennem olyan rossz érzést kelt. Biztos, hogy ezeken a tereken kell ezt csinálni ? Mert hangversenyt, vagy valami kulturális jellegű kiállítást még csak elfogadnék. De engem annyira zavar a mostani állapot. Ez a mindent csak a hasán és pénztárcáján keresztül látó világnézet. Hol marad a lélek ? Hol a szépség ? Hogy a kultúráról már szó se essék...
Tutti, hogy lesz, aki "leüti a labdámat" azzal, hogy hát régen is volt piac - méghozzá rendszeres - a Széchenyi téren is meg a Kossuth téren is - ez utóbbira még én is emlékszem. De aztán voltak olyan idők (és ez volt az én életem nagyobb részében), amikor nem volt ezeken a helyeken efféle profán rendezvény. És azt is tudom, hogy külföldön nagy divatja van már régóta az efféle vásároknak. Mindegy. Ettől függetlenül én kitartok a véleményem mellett, én másképp csinálnám - ami ne zavarjon senkit.

4 megjegyzés:

  1. (Igyekeznék tartózkodni attól,hogy belekeverjem a "politikát?" ) Volt egy ilyen cikk (is) Cím :
    Térlobbi:Kossuth vagy Széchenyi legyen a fazéknál? (12/02) Google
    (Többet- esetleg - később)

    VálaszTörlés
  2. A vásározás bővülése Budapesten is megfigyelhető. Idén a Szt Isván Bazilika előtt is vásár van. Nekem nem is lenne bajom vele, ha odaillő árukat és odaillő áron árulnának. Sajnos az árak sokszor a "csillagos égben", a minőség és áruválaszték meg ....

    VálaszTörlés
  3. (Szokás szerint nem védem a mundér becsületét...)OK! - ne vitassuk,hogy mennyien olvasnak újságot és mennyien neteznek...azért csak-csak van ilyesmi is (ill. régebben is volt)
    Egyéb programok
    Ismerjem el, (bár nem járok ilyen helyekre sem = adventi vásárok)- magam is eléggé elfelejtettem az elmúlt évek eseményeit. (képeket)- Ráérőbbek: a bam.hu keresőjébe írva : Pécsi advent - hát... kb. 2005-ig ott vannak a cikkek,képek is,- stb.
    Szerintem ki-ki megtalál(hat)ja a neki megfelelő rendezvényt.
    [ A díszekhez : hát... "nyuszika esete a sapkával..." ] -

    VálaszTörlés
  4. Mi is voltunk megnézni... Felejthető volt semmi ünnepi... ..

    VálaszTörlés