2011. december 29., csütörtök

Planetárium Pécs (Ellopták a projektort ?)

11 évvel később, 2022-ben - véletlenül, a neten kóborolva - találtam az alábbi cikket:

Érdemes elolvasni....



Hirtelenjében nem találok többet, de ez a kettő biztos:
2007.09.24.
2010.10.17.
Mindkét helyen, alkalommal arról írtam, hogy nagyon aggódom az elbontott planetáriumból kikerülő projektor sorsát illetően….
Nos, nem véletlenül volt nekem vizsla kutyám, a szimatomat tőle „örököltem”. A megérzéseimet, pedig  a Magyarországon töltött elmúlt 60 év alatt fejlesztettem ki….Végig féltem attól, hogy valaki „elcsaklizza”  – s majd „pinka-pénzért” bekerül valami újgazdagnak „megjáró” magán-csillagvizsgálda kupolatermébe. Hát figyeljetek rám, ez így lesz, még akkor is, ha senki se fog tudni róla.
Az Internetnél nagyobb nyilvánosság nem létezik, ám erre a post-ra mégse fog válaszolni senki, illetékes – kussolni fognak, mint sz…r a fűben. Ki merné nyíltan felvállalni, hogy egy olyan értéket, ami emberek ezreinek éveken át okozott örömöt,  aminek segítségével gyerekek sokasága tanulta meg a csillagos ég titkait, valaki csak úgy egyszerűen „megvásárol”, mint egy leértékelt, divatjamúlt ócska kabátot…???
Jó persze a körítés, az eldobós társadalmunk általam gyűlölt jelszava: kapsz helyette modernebbet/jobbat/szebbet !!  Ez nem csak a csillagokat tudja a kupolára vetíteni, hanem közben kiírja rovásírással a csillagneveket és eljátssza az erdélyi himnuszt.

Szóval kérdezem: Hová lett/lesz a régi projektpor ?
Esetleg gyűjtök társakat és megvásárolnánk mi is.
Emlékül. Kegyeletből. Szeretetből.…..

Ugyanis a következőket olvasom a Pécsi Hírekben, ill. itt:  
Több új eszköz, közöttük egy XXI. századi planetáriumi berendezés érkezik hamarosan a végső képét a közelmúltban elnyerő Zsolnay Negyedbe – döntött az önkormányzat.…egy olyan planetáriumot szeretnének létrehozni a már meglévő épületben, amely Magyarországon egyedülálló….A lézertechnikát is alkalmazó új eszköz a korábbi pécsi planetárium berendezéséhez képest jóval fejlettebb, digitális technológiát jelent…. amely a lézertechnikát is ötvözi magában, s igazi show-elemek bemutatására is alkalmas.

Emlékezzetek ! Én megmondtam, hogy el fogják lopni  a régit !
És ha tévednék, írja már meg valaki ide (vagy máshová), hogy hová lett a régi ? Esetleg elajándékozták az afrikai éhező gyermekeknek ? Vagy elküldték a cunami-sújtotta vidékre ?


6 megjegyzés:

  1. Szemétség az egész, úgy, ahogy van! Nem is akarom a témát tovább ragozni.
    Ellopták és kész.A többi csak mese, hab a tortán...

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem egyedi esetről van szó... :-(

    VálaszTörlés
  3. Kedves Fodorka! Miért ír olyat, amiről nem tud? A régi plan gép a
    TIT tulajdonában van. Kár borzolni a kedélyeket, ez olyan divatos manapság és egyáltalán nem aranyos!

    Üdv.

    VálaszTörlés
  4. Ha a kedélyek borzolódtak, annak csak örülök. Bevallom, vállalom, igenis aggódtam/aggódom a régi projektorért – többször, több helyen leírtam. Utoljára pl. itt is:
    http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/tizmillios-projektort-kap-az-uj-planetarium-februarban-mindenki-megnezheti-de-addig-titkositottak
    Nem kedvelem ezt a mai „eldobós” társadalmat. Az a régi projektor nekem igen sok szép órát szerzett és nem akarom elhinni, hogy a milliókért megvásárolt, más csillagképeket tud mutatni, mert nem hallottam róla, hogy „odafent” voltak változások. (Szerencsére….)
    Persze kár erről most már beszélni, a beszerzés megtörtént – habár igen sok más helye is lehetett volna annak a pár milliócskának…..
    Arra viszont igenis kíváncsi vagyok, hogy ki lesz az a szerencsés, aki megveszi a régit. Sőt, azt is szeretném tudni, mennyiért veszi meg ? Nyilván ezt sosem fogják nyilvánosságra hozni. A „történelemben” annak a projektornak nem lesz más nyoma, csak az, hogy egy öregasszony piszkálta az ügyét…Nos, örülök és cseppet sem szégyellem, hogy én voltam az az öregasszony, aki ez ügyben borzolta a kedélyeket…...

    VálaszTörlés
  5. Okulásul, és annak bizonyítására, hogy a dolog nem csak engem érdekel, beteszek ide egy levelet, amit – véletlenül – épp ma kaptam (A fenti komment után egy nappal)

    Egy olvasóm írta:
    Láttam hogy írtál 1-2 cikket a pécsi planetáriumról szóval gondolom tudsz róla infokat. Nagyon érdekel a téma, egyetemen is vettem fel csillagászattal kapcsolatos órákat és mondta a tanár is hogy nemsokára megnyílik (kb. 1 éve volt erről szó). Szeretném megkérdezni hogy mit tudsz róla? Sehol se találok értelmes információt a neten hogy megnyílt és működik-e már. :( Mindenhol írják hogy kész van az egész negyed, de valami információ hogy ténylegesen működik-e már, arról sehol sincs szó...se jegyek, se nyitva-tartás, semmi. Előre is köszönöm a segítséged!

    Szia ! Én csak egy "csillagos-ég-kedvelő" öregasszony vagyok, aki régen, amikor még a Szőlő utcában állt a planetárium sok szép, mondhatnám varázslatos órát töltöttem a kupolájában. Fájt is a szívem, amikor elbontották, hiszen jó ideig szó se volt arról, hogy lesz valahol egy másik. Arról most itt ne essen szó, hogy XX millióért árulják azt a csodás kilátással rendelkező telket……..Egy rohadék gazdag fog jól járni sok sok száz, egyáltalán nem gazdag csillagkedvelő pécsi emberrel, gyerekkel szemben…..

    No, de „hála” az EKF-nek, a Zsolnay negyedben végül is elkészült egy planetárium. De valami kehe van a dologgal... Már régóta nyitva minden, ez még nem. Olvastam olyant is pl. hogy azért nem lehet megnyitni, mert a falakat nem feketére festették, és fehérre (ugyebár) nem lehet felvetíteni a csillagos eget. A tervező zseniális agyát ez esetben nem minősítem. A mai világban azt se tartom lehetetlenek, hogy van itt egyéb is, ami miatt gond van/lesz a megnyitással. Konkrét tippem nincs, de ez a titkolódzás ez gyanús….Mert azt azért senki se akarja már nekem bemagyarázni, hogy egy terem falait fehérről feketére festeni ennyi ideig tart….Aztán évekig paráztam azon, hogy tán azért nem lesz planetárium, mert valaki pénzes ember megvásárolja kézen-közön magának, és majd egyedül ül saját kis birodalmában, ahová felvetíti kedve szerint bármikor a csillagos eget.
    Aztán értesültem itt:
    http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/tizmillios-projektort-kap-az-uj-planetarium-februarban-mindenki-megnezheti-de-addig-titkositottak

    hogy vettek milliókért újat. Bosszant, mert nem akarom elhinni, hogy azért, mert esetleg zenélni is tud, vagy a frász tudja mire képes az új, erre mindenáron szükségünk volt.
    A város szakadt gatyájából kilátszik s .ge, de 10 millióért vesz egy vetítőgépet….
    Meg vagyok győződve, hogy ez csak valami trükk, és még mindig nem tudom hogy jelenleg a TIT-ben lévő régi, de semmibaja projektor hová, kihez kerül ? A fent említett cikk kommentjében is ezt firtatom.
    Valójában az is nagyon bosszant, hogy a Szőlő utcából lehozták a belvárosba ezt az egész dolgot, ugyanis ott fenn, - dacára a Pécs fölötti fényszennyezésnek, - még valamiféle távcsöves megfigyelésre is volt lehetőség. Ekkor láttam,(azt hiszem jól emlékszem) a Mars egyik holdjának előbukkanását, a távcsövön, ami számomra egy életre kiható szenzációs élmény volt. Na, erre itt bent a városban már nem lesz lehetőség.

    Hát pillanatnyilag ennyit tudok. Nagyon várom a megnyitót, be fogok számolni a blogban róla.

    Üdv: Aranyosfodorka

    VálaszTörlés