2019. június 15., szombat

Bodza

Idén rengeteg van, a bokrok szinte roskadoznak a hatalmas virágtányéroktól.  Egy kis tudományos ismertetőt mellékelek, hátha nem mindenki tudta/olvasta ezeket:
A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. Az alsó Őrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.
Az angolszász kultúrkörben szintén nagy erővel ruházzák fel e növényt: nem vághatjuk ki és nem égethetjük el. Ha nem mondunk imát Bodza-anyához, miközben elpusztítjuk a növényt, akkor az visszatér és bosszút áll, megátkoz minket. A bodza varázserejének tisztelete máig nem veszett ki az angolokból, elég arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani, mely minden pálcák legerősebbike.

A bodzának persze nem csak varázs-, de gyógyereje is van, mi több, e gyógyerő meglehetősen széles körű, és szerencsénkre a kúra sem borzasztó, hiszen a bodza termése és virágzata egyaránt ízletes ételek és italok alapanyaga.
A bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény (latinul: Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék családjába tartozik és őshonos hazánkban. Fehér virágai úgynevezett bogernyőben nyílnak és lapos tányérokra emlékeztetnek. Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.
A benne található drogok (szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok) izzasztó-lázcsillapító hatásúak és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Emiatt a bodza az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses/náthás megbetegedéseknél, klinikai tesztek során pedig kimutatták, hogy a vírusok szaporodását gátolva már 2-3 nap alatt legyűri az influenzát – nincs szükség antibiotikumokra.
A bodza immunerősítő és vértisztító hatású. Scrofulosis (görvélykór, a TBC egyik változata) esetében és bőrkiütésnél hámosításra a gyökerét és virágját használhatjuk, de a friss vékony kérgéből vagy ágacskáiból készült főzetet régen „elhájasodásnál” (azaz fogyókúrához) is vagy vízkór ellen ajánlották. A dominikánus szerzetes Albertus Magnus (1193-1280) szerint felülről lefelé lehántolt kérge hashajtó szernek alkalmas, míg a gyümölcs nedvének nyugtató fájdalomcsillapító hatását kihasználva borsmentával, kakukkfűvel kombinálva migrénes és arcidegzsábás (trigeminus neuralgia) fejfájások ellen alkalmazzák sikerrel. (https://octo.blog.hu/2015/04/01/bodza_376#more7327476)


 

5 megjegyzés:

  1. A kertben idén tényleg tele van*volt virággal a bodzánk, viszont mondták a szörpök nem lettek átütő ízűek. Akkoriban volt a sok eső. Nem tudom, nekem mostanában nem jön össze, a szörp. Amúgy a vakond lyukába dugva ágát állítólag elűzi a szaga a nem kívánt vendéget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes...Én azt hittem, elrontottam valamit a szörp készítésnél - mert én se éreztem olyannak, mint amit megszoktam. Akkor ez lehetett az ok.
      Ezt a vakondos dolgot még sosem hallottam !
      Igaz, nincs vakondom....

      Törlés
  2. De szerencsés vagy, hogy nincs vakondod...nálunk mindent kitúr...
    Bodzáról, szépséges, szinte csipkét látok benne... de én sajnos még az illatát sem birom, nem hogy az italát...Mind két szomszédnál van...az udvaron nem tömény az illat, igy könnyű elviselni..A vakondnak meg megpróbálom megmutatni a bodza virágát, de csak jövőre, mert már elnyílott, csak a nagyon magasba van egy-két buga...És tudod hogy kirántani is szokták?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a leaszfaltozott városban azt hiszem kevés esélye van a vakondnak, de kíváncsi lennék, hogy igaz-e, amit Holdgyöngy írt. Majd próbáld ki és írd meg..
      Igen, tudom, hogy kirántva is ehető, de én még nem próbáltam. Visznt a rántott akácvirág az ízlett. Talán a bodza sem rossz.

      Törlés
    2. gyerekkoromba az akác virágot simán ettük...most azért nem merném már,mint ahogy a papsaka papsajt volt a neve?

      Törlés