2019. június 26., szerda

Kiirtunk mindent, nem csak a szúnyogot


A szúnyoggyérítés jelenlegi, vegyszereket alkalmazó módszere hatalmas pofon az ökoszisztémának, egy szúnyog mellett több mint ezer egyéb rovar pusztul el. Pedig van hatékonyabb, olcsóbb és környezetkímélő módszer is.
A hazánkban bevett szúnyoggyérítési módszer a közösségi média és a sajtó egyre gyakoribb témája, ezernyi véleményt, tényként közölt információt hallani és olvasni róla ugyanúgy, mint ezek ellenkezőjét.”

Olvasd el ezt a cikket, közérthető módon tárgyalja a témát:

A cikk záró sorai:

„Németországban 1972 óta alkalmazzák a biológiai gyérítést olyan sikerrel, hogy mostanában a szúnyogot fogyasztó fajok visszaszorulása miatt korlátozni kell az irtást. A jövő viszont a sterilszúnyog technológiáé: sterilizált hím szúnyogokat engednek szabadon nagy tömegben, náluk hatékonyabban senki nem találja meg a nőstényeket. Nászuk eredményeként viszont a peték életképtelenek, kiiktatható a következő generáció.

Jelenleg azonban Nyugat-Európában a biológiai módszer a legelterjedtebb, még Szerbiában is 60 százalék az aránya. Magyarországon mindössze kettő százalék. Olvasni olyanokról, hogy ilyen-olyan módon a szergyártók kezében van az irtás is, tehát ellenérdekeltek a változtatásban.”

Olvasom a pécsiújság-ban, hogy Pécsett  kedd-szerda-csütörtökön is lesz irtás. És tényleg, most (kedd este fél 9) itt körözött fölöttünk jó alacsonyan a gép. Én nem láttam a napokban egy szúnyogot se – egyébként nem is túl régen már volt egy ilyen akció.

De a kertembe nem jön egyetlen lepke se, méhet, darazsat, sőt, a nagyon utált, maradék macskakajára régen rögtön megjelenő döglegyeket se látom idén. És ugye, panaszoltam már – meghalt az összes tücsök.

Nekem senki se mondja, hogy az irtás csak a szúnyogokra  káros.

És mi van a fecskékkel/madarakkal ?

És velünk, emberekkel ? 







10 megjegyzés:

  1. Nálunk kétszer gyérítettek.... semmit nem ért..Nem lehet kint megmaradni...Tudom használjak valami kenceficét... használok, nem ér semmit pár nap alatt elfogy a doboz fújóka, arcomra fejemre nem lehet kenni, ott támadnak...Ha nyitva az ajtó ennyi legyet , bögjöt életembe nem láttam mint itt,semmi élő állat a közelbe nincs...Engem szeretnek a szúnyogok..A lakás is tele ha az ajtó nyítva...Kiülni??, képtelenség, még a szemedet is kiszedik...Én nem igazán vagyok az mellett hogy ne irtsák a szúnyogokat,nem tudom megmondani hányadik Chemotoxot használjuk a lakásba is, mert bent is megesznek bennünket......
    Egyébként gondoltam rád, készítettem képeket, majd felteszem...

    VálaszTörlés
  2. Nálunk nincs szúnyog, vagy szinte csak 1-1. Nyilván a drasztikus irtás miatt. De más sincs..Bogár, lepke, madár....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiüljünk csak álom... de az inkább zavar, hogy kint kell dolgoznom, és nincs amivel megvédjem magam, mert a szemem is kiszedik a szúnyogok..van bogár is, lepke is...madárról meg nem is beszélve...

      Törlés
  3. Az erdőben irtózatos a szúnyogmennyiség, még nappal is elviselhetetlen. De a legyek és rovarok száma is nagyon nagy, és mennyi a bögöly.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyenkor gondolom, hogy lám mindenkinek nem lehet jót tenni... Én reklamálom a lepkéket, tücsköket - de nem csípnek a szúnyogok.
      Nem tudom ha sok szúnyog lenne, gondolnék-e a lepkékre ???

      Sajnos, ilyen gyarló az ember...

      Törlés
  4. Nem tudom mi az oka, de felénk nincs túl sok szúnyog. Irtásról nem tudok, viszont az utcánkban még akad elég sok fecske, és nagy ellenségük a denevér is szorgalmasan kaszálja őket sötétedéskor. Aminek meg nagyon örülök, hogy elég sok madárka jön-megy a kertemben, úgy tűnik megköszöni a természet a téli etetést, a sok fát és bokrot a telken. Rozsdáskáék már a második turnus fiókát nevelték fel a teraszon, most pedig egy énekes rigó ül a bodzafánkra rakott fészkén.
    Nem permetezek a tavaszi lemosón kívül, így egyre több a katicabogár is, falatozzák a levéltetveket. Vakond mindig dolgozik a föld alatt és sünivel is minden évben találkozom az udvarban. Nemrég anyukát és kicsijét kellett éjjel lapáton kihelyeznem az utcára, mert a kutyák majd meg bolondultak tőlük. :-) Nagyon hálás vagyok a drága kis segítőimnek.

    VálaszTörlés
  5. Vannak szomszédaid? mert oly idilli a kerted, ahogy leírod. Itt nem értem, bár lehet a fűzfa, az utolsó fa miatt tűntek el a madarak, csak verebek maradtak. Rigó, idén nem is láttam, pedig ehetne mit. Régen úgy örültem mikor jöttek, szóval picit irigykedek rád. Picit. S szúnyogok , azok bizony vannak, a verebek nem eszik őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőlem kérdezted, Holdgyöngy? Ha igen, akkor vannak, mindenfelől. De ez szerintem hosszú évek munkája. A telken anno nem voltak fák, bokrok. Most tele van gyümölcsfával, bokrokkal, hagytunk felnőni egy kis hajtás bodzát is, mára hatalmas fa lett belőle az udvarban, illetve egy erdőről hozott kicsiny nyír csemete is nagy, lombos fává duzzadt, azt nagyon szeretik a madarak, el tudnak bújni a lombok között, a bogyókat is csipegetik a bodzáról. Újabb bodzát hagytam felnőni, mert ez már kiöregszik. Trombitafolyondár, lonc, szóval sok zegzugos zöld hely, ez muszáj legyen a madárkáknak. Vannak elbújni való helyek, ahol esetleg sün tanyázhat. Jó nekik hagyni valahol ágakat rakásba, vagy lombot, ahová télen elbújhatnak. Soha nem gereblyézem és égetem a leveleket, hagyom elrohadni. Nem permetezek, télen etetem a madarakat, most van kinn itató. De ez a téli madáretetés sem ment első évtől. Meg kellett szokniuk a helyet.Kitartónak kell lenni. És biztos, hogy nagy segítség a szomszédban, illetve a szembe szomszédban(kolléganőm) lévő baromfiudvar, disznóól, nyúlketrec, galambház, mivel ahol állatok vannak, ott legyek, bogarak is, tehát több a táplálék a madárkáknak.

      Törlés
  6. Válasz mindkettőtöknek: ahol én élek - az sajnos a városom hajdani (szegény) munkásnegyede. Keressétek meg a térképen a Zsolnay gyárat, na afelett van a mi utcánk. Hajdan a gyári munkások kis lakásai voltak itt - s bár változott a környék, de a telkek zsebkendőnyiek maradtak, sőt még beépültek. Itt tehát sok "zöld", nagy kertek, szabad terület nincs. (Bár többször írok én a "kertemről" de az egész nincs 50 m2 !!! )
    A tőlünk D-re lévő beépítetlen rész a Hőerőműé, tudomásom szerint legnagyobb része még ma is zárt terület. Lehet, hogy ott van "élet" (pl. madarak, stb.) - de feljebb, itt a zsúfoltabb részen túl sok lehetőségük nincs a kis állatoknak.
    Én csak azon csodálkozom, hogy közel 30 éve lakom itt, de ez alatt mennyi minden eltűnt. Legjobban a tücsök fáj nekem. De volt nekem itt békám ( írtam is róla "Béla a béka" néven) télen többféle madár jött, s bár idén is etettem, de jóformán csak a verebek jöttek. Itt a közelemben nem fészkelnek fecskék, egy szomszéd kert fenyőjén lakik egy gerlepár, most megjelent egy szóló örvös galamb - de ennyi. Valójában túl sok kutya sincs errefelé, inkább macska sétál az utcán - de aztán ezzel vége is az "állatkertnek".

    Amúgy meg megfigyeltétek ? Fordul az év, bár egyelőre még megsülünk, de mégiscsak "megyünk a tél felé". Hajnalban már nem énekelnek olyan hangosan a rigók...

    VálaszTörlés