2019. június 17., hétfő

Mi várható ?



https://index.hu/kulfold/2019/06/12/india-falu-szarazsag-aszaly-viz/

Nem nyafogni akarok a meleg miatt - kár is lenne...
De olvasva a fenti cikkeket, elgondolkodtam - nem is először - hogy mi várható a talán nem túl távoli jövőben - mondjuk Magyarországon, még akkor is, ha tudom, hogy "viszonylag jól" állunk a vízkészletek terén....(Hmmm...Na legalább ezen a téren....)
Mert, hogy tőlünk délebbre, pl.Afrikában, vagy mint a fenti cikk is írja Indiában - mi lesz, vagyis mi van - azt már látjuk, érezzük.

Visszagondolok a gyerekkoromra (nem csak egyszer, ezerszer, különféle okok miatt) - és nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy én is a "pazarlók" táborába kerültem. Nagyon nem szeretném megélni, hogy a körülmények kényszerítsenek életmód váltásra, de bevallom az egyetlen folyóvizes mosogatáson kívül nem tudom, mégis miről mondanék le a "cél érdekében" ? (Nálunk most 750.- Ft/m3 a víz ára.)

Mert pl. (bár takarékos tartályom van) - de ugye vízöblítéses a WC-m. (Nem ilyen volt nálunk 75 éve...) Minden nap minimum egyszer zuhanyozom, de ilyen melegben bizony többször is. Igaz, nem fél órát állok a víz alatt - de mégis... (Zuhany? Az nem volt. Mosdás reggel este igen, lavórban és szombaton a nagy kádban fürdés.)
A legnagyobb bűnöm, - tudom - a folyóvizes mosogatás.  De próbáltam párszor csak két lavórnyi vízben elmosogatni a cuccaimat(egy ugye mosószeres, egy tiszta víz az öblítésre ) - ám ez macerás. (Mondom ma, holott anno  "két-vájdlingos" módszerrel  mosogattunk...)

És akkor itt van nyáron a kert. Minden áldott este locsolok...Vagy fel kellene járó-lapozni a kertet, vagy szaharai kaktuszokkal kellene beültetni - de ezekkel a meglévő virágokkal, bokrokkal nem lehet megcsinálni, hogy nem locsolom őket.   Lenne ugyan egy megoldás: valami módon felfogni az esővizet, de - technikai okok miatt ez majdnem lehetetlen. (Most nem akarom részletezni, de már próbálkoztam a témával - nos, nem megy...) Pláne nem menne pl. egy ciszterna építése. Hová is ?  ezen a zsebkendőnyi területen ? 

Így hát marad a jelenlegi állapot és a csendes lelkifurdalás. 
Elnéztem ez a fenti képet... Összeszorul az ember szíve... És mindenki tudja, hogy ez nem egy egyedi, ritkaságszámba menő fotó, hanem bizony sok helyen a hétköznapok történése.
És akkor miért csodálkozunk, ha ők elindulnak arrafelé, ahol (még) van víz ? 
Én mit tennék a helyében ?

És te ?





7 megjegyzés:

  1. Rendkívül szomorú a helyzet! Csányi Vilmos szerint "ha nagyon gyors lesz a klímaváltozás, akkor nem egy-kétmillió ember fog jönni felénk, hanem százmilliók". Sokszor van nekem is lelkifurdalásom, mert nagy pancsolók vagyunk. Nagy mázli, hogy van forrásunk és végveszélyben kutunk is, amit mélyíteni kellene, nem üzemel. Viszont vannak olyan új dolgok - Japánoknál pl. -, hogy a mosogató- vagy mosóvíz (?) megy a vécétartályba. Ez már spórolás. Valami ilyet kéne kitalálni és addig is többször magunkra szólni!
    Valószínű, én is elindulnék a víz irányába... Van, aki nem? Ez ösztönszerű, úgy gondolom.

    VálaszTörlés
  2. Igaz, 2016-os (?) anyagban olvastam : víztudatosság szempontjából alkotott csoportok : közömbös - normakövető -tudatos -szkeptikus (Feltételezem, mással is előfordul, hogy néha megváltoztatja a szokásait ? (Esetleg érdekesség ? - amióta van a locsolási kedvezményünk, még alig locsoltunk (ivó)vízzel.... Igaz, "messze"még a nyár vége...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés, akinek van lehetősége esővizet használni. Mint írtam, nekem sajnos nincs...

      Törlés
  3. ..éjjel olvastam, fél tizenkettőkor, kint épp zivatar-dörgés-villámlás, szóval a körülmények segítettek a szomorú jövőképen.Egyébként én is használom a szürke szennyvizet, és elsősorban nem a számla miatt, mindig azt mondogatom-hirdetem, hogy irgalmatlan munkával-pénzzel megtisztítjuk az ivóvizet, aztán lehúzzuk vele a szart. (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért olyasmiken is el szoktam gondolkodni, hogy ha már tudnak (mert tudnak) pl. a tengervízből ivóvizet csinálni - bár tudom, drága egyelőre, de nem lehetetlen - akkor miért nem használják, vagy teszik lehetővé a használatát ? Vagy miért nem találják ki /vagy lehet, már van, csak én nem tudom róla/, hogy bizonyos vizeket újra lehessen hasznosítani ? (Pl. fürdővizet WC öblítésre)Mellesleg ott az ISS !!! Ott már működnek ilyen dolgok ! ....Mondom, nem értem én, miért így működik a világ, ahogy....

      Törlés