2020. augusztus 31., hétfő

Hulladéklerakó



Kíváncsi vagyok, miképp fog ez működni ?
Mert annyi a szemét, hogy arról annak, aki ezt a törvényt hozta fogalma sincs…




Bocsánat, de nem tudok minden nap vidám, jókedvre derítő, pozitív hangzású bejegyzést mutatni - amikor az élet tele van gondokkal, stb...
Bár eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha csak "rózsaszín" bejegyzéseket tennék közzé ? Elhinnétek, hogy az (is) én vagyok ?


21 megjegyzés:

  1. Ez a probléma csak az embereken múlik hogy megoldódjon szabályokkal nem hiszem hogy tudnak ellene tenni mert eddig sem sikerült!A felvetett kérdésedre válaszolva kételkednék abban hogy minden rendben:-)) Légy önmagad !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, de sajnos az az érzésem, az embereket sok minden jobban érdekli, mint a környezetük védelme - pedig a jövőjük függ tőle ! (Vagy a gyerekeik jövője.) Mert még én is elgondolkodom néha, miben tudnék változtatni, hogy tudnék "környezet-tudatosabb/kímélőbb" lenni ? Nem könnyű. Csak egyetlen - számomra megoldhatatlannak tűnő példa: Mibe rakjam/tároljam a lefagyasztott élelmiszereket ? És semmi "jó" nem jutott még eszembe, azon kívül, hogy nem kellene fagyasztó szekrény. Ugyanis vagy 40 évig egész jól megvoltam nélküle....

      Törlés
  2. Inkább azt kéne bejelenteni, ahol nincs. Egy hulladéklerakó ez az egész ország.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony igaz...nekem az illegális lerakókkal régen rengeteg bajom volt, a kutyasétáltató Gyükésem mindig tele volt. No, most nem járok arra... de meggyőződésem, hogy semmi sem változott. Pedig igazán mondom, többségében nem szegény emberek laknak arrafelé. És sose fogom megérteni, ki az, aki autóval (mert nem a hátán zsákban hozta), szóval autóval ide ki tud jönni, a szeméttelepre meg nem tudja elvinni a szemetét ???

      Törlés
    2. A lerakók pénzt kérnek sok mindenért. Nálunk pl. évente egyszer adhatsz le 5 kg veszélyes hulladékot, ami pl. a kiürült festékes doboz, sprays palack, purhab, stb. A konkrét árakat nem tudom, de nem olcsó.
      Fagyasztásra meg nyugodtan használd azokat a műanyag dobozokat, amik megvannak. Én is nagyon környezet-tudatos vagyok, de nem tudok mindent magam gyártani, pl. fagylaltot. Az se rossz, hogy van fagysztód, és ha már van, akkor okozod a legkisebb bajt, ha használod.
      Inkább a már bevett rossz szokásokat kellene változtatni. Pl. a mai fiatalok közül nagyon sokan használják az alkoholos törlőkendőket, ami nagyon könnyen helyettesíthető lenne egy mosdókesztyűvel, vagy felmosó ronggyal. SZámításaim szerint egy kisgyerekes család éves szinten akár 4000 db-ot is elhasznál ebből (műanyag alapú kendő, a csomagolása is műanyag). De ez csak egyetlen példa a sok közül.
      Helga

      Törlés
    3. Meg is tartom a fagyasztómat - semmi nem ad akkora biztonságot, mint annak a megléte (pl. különösen télen - bár én még befőttet, savanyút is teszek el - ami szintén nem nagy divat ma már. Egyszerűbb készen megvenni - nem számít milyen, honnan jön, stb...)
      Törlőkendőt még életemben nem használtam, de még a felmosórongyom se „bóti” – és egész jó tudok felmosni vele…Az a gyanúm, egy mai fiatal kellőképp elcsodálkozna az én háztartás-vezetésemen, s ingatná a fejét…. De hát jó, nem akarok én senkit meggyőzni – csak attól tartok, velünk együtt ezek a régimódi spórolós szokások teljesen elfelejtődnek.

      Törlés
  3. Jó lenne, ha lenne az emberekben egy kis szemléletváltozás. Az iskolákban kellene már egész kis korban a gyerekeket erre rászoktatni. Rossz szokású felnőttek viselkedését már nem lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem sok reményt látok... Még ha talán kisgyerek korban meg is teszi, hogy a kukába dobja a szemetet, de van egy olyan érzésem, hogy később ez a kérdés teljesen lényegtelenné válik, a kényelem szempontja lesz elsődleges.

      Törlés
  4. Megint csak azt írhatom- nekem ( évek óta) bevált. >> Igaz, mostanában ide kell írni egy e-mailt delkom@delkom.hu ( Miután elszállították, arról is küldenek értesítést.) ( Nem tudom, milyen anyagokat raktak le anno a Gyükésben,- de vannak bizonyos anyagok, amiket nem vesznek át,a napi leadható mennyiség is korlátozott és ne soroljam. Mindez a Délkom honlapján olvasható-részletesen. )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akármilyen szemétről van szó, az útszéli, erdőben történő lerakás nem megoldás.

      Törlés
  5. OK, bejelentem, és aztán mi lesz? Gyakorlatból mondom semmi. Amennyiben a szemét miatt bosszankodók száma eléri a kritikus tömeget, akkor "szemétszedő bulit" szerveznek. Ezt követően minden kezdődik elölről.
    Egy ismerősöm mondta, ők pl. úgy jártak, hogy találtak egy vállalkozót, aki egy elfogadható összegért elvállalta elviszi a hulladékot. Később teljesen véletlenül kiderült, mindent leborítottak egy közeli illegális lerakónál.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akárhogy is nézzük, szemléletváltozásra lenne szükség. De sajnos manapság ez nem eléggé hangsúlyos téma. Mert igazából nem a magyarországi kis mocsokpontokkal van a baj. Világméretű problémák vannak. Az óceánok és egyéb "civilizáción kívüli" helyek, vannak igazi veszélyben, ahová a nylonzacskó eljutott, de az, hogy használat után mit kell vele csinálni, az nem.

      Törlés
  6. "sose fogom megérteni, ki az, aki autóval (mert nem a hátán zsákban hozta), szóval autóval ide ki tud jönni, a szeméttelepre meg nem tudja elvinni a szemetét"
    Nos, szerintem az IQ bajnok úgy véli, hogy ezzel a megoldással pénzt spórol. Mifelénk az egy háztartásban élők száma szerint mindenkinek kell szemétdíjat fizetni. Aki egyedül él, annak 60 literes kuka után, mégis rendszeresen látom, hogy az idős hölgyek/urak a háztartási hulladékot az utcai kukába szuszakolják, aminek ezt követően "orrán-száján" folyik a szemét és viszi a szél.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az utcai szemétgyűjtőkkel IS baj van - de onnan azért néha-néha mégiscsak elviszik. De az erdőből ?

      Törlés
  7. A legjobb a szemétképződés megelőzése lenne, a begyűjtés csak azután jön. De ehhez rettenetes nagy változásnak kellene jönnie, a fejekben, a szemléletben. Ma voltam vásárolni, többek kocsijában egy teljes tekercs műa zacskó volt, legalább 20-30-féle dolog bezacskózva, még a karfiolt is zacskóba dugják. Nemrég olvastam, hogy szinte minden magyar kertben van elásott sitt. Ami nem csoda, mert pl. nálunk tavalyelőtt 4m3 sittet 26 ezer ft-ért vittek el.
    Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a bolti nylon-zacskózás a "halálom". Látom én, hogy nem tetszik a pénztárszalagra kitett két db. fokhagyma, és nem mindig, mindenhol lehet papírzacskót találni. Mellesleg a zöldséges pultnál még nem is találtam, és a kenyeres papírzacskók közül szoktam "elemelni" egyet-egyet...A piacon se örülnek, ha "csak úgy" a kezükbe adok három barackot, rögtön bezacskózzák. Nem tudom, miképp lehetne leszoktatni az embereket erről a zacskó-mániáról. Én nem emlékszem, hogy gyerekkoromban anyám a piacról zacskóban hozott haza bármit is....
      Az viszont biztos, hogy ha a lerakásért nem is, de az elszállításért jó sokat kérnek (felrakás-lerakás – szóval az biztos nem olcsó…)

      Törlés
    2. Nekem vannak régi, vékony függönyből készült zsákjaim. A kicsikben elfér néhány fokhagyma, hagyma, a nagyobbakba alma, stb.
      Se a piacon, se z üzletekben sem tapasztaltam ellenkezést.

      Törlés
    3. Bocsi elfelejtetem aláírni!
      PZs

      Törlés
    4. Micsoda jó ötlet ! Ilyen anyagom és varrógépem nekem is van - esős őszi napokon akár varrhatok is magamnak ilyen szütyőt :-)

      Törlés
  8. Ezt a zacskót kifelejtettem. Én is varrtam kb. 3 éve zacskókat függönyanyagból, 10 gram körül van 1-1, a kötőt is rávarrtam, hogy kéznél legyen. Mindig viszek magammal vagy 10-et, kedvelik a pénztárosok a boltokban is.
    th

    VálaszTörlés