2020. augusztus 22., szombat

Szöcske-ügyek


https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_lombsz%C3%B6cske

(Július utolsó napjai)
Este tízkor, éjjel egykor, hajnali négykor  kint ácsorgok az udvarban, nézem a csillagokat és végre, végre, hallom a ciripelést. NEM volt idén szúnyogirtás - tehát van tücsök muzsika... vagy hogy egész pontos legyek, ez szöcske-muzsika, mert láttam egyiküket, olyasmi  volt, mint a fenti képen pózoló szépség... (zöld lombszöcske ?)


Azért írtam fentebb, hogy "volt", mert már második napja halotti csend van az udvaromban – legnagyobb bánatomra… Talán ha három hétig tartott a szerelmetes muzsikálás….Nem tudom, hová ment. Meglehet, nagyon magányos volt és párt keresett…
Mindenesetre sajnálom, hogy ez a picike öröm is elszökött tőlem….

DE !

Az emlékezetem még viszonylag jól működik, legalábbis bizonyos eseményeket illetően... Így aztán vissza tudom idézni azokat az orfűi nyári tábori nyárestéket, amikor tücsökciripeléssel és békakuruttyolással volt tele a rét. Fönt meg a csillagok szikráztak....
Igen, igen, voltak csodás, boldog napjaim (is) és még tudok emlékezni rájuk. Ez is valami….

Ennyi volt készen a "szöcskés" anyagból, amikoris tegnap este (augusztus 21) megláttam ŐT !!!


Nehezen alszom el, néha félórákat vagy még többet is ácsorgok kint az udvaron, már-már fájó nyakkal bámulva felfelé – nézve-keresve csoda-csillagaimat… 
Mivel bevilágít (sajnos) az utcai lámpa az udvaromba, nem kell elemlámpa. De valami okból tegnap kivittem magammal. Rávilágítottam erre-arra, kerestem a pókjaimat (akik idén valahogy nagyon kevesen vannak és mintha nőni se akarnának annyira. Aki régóta olvas, az tudja, mekkora „pók-bolond és pók-fotózó" vagyok.) Szóval a lámpával pókokat kerestem és akkor az egyik levélen megpillantottam őuraságát: az én nemrég még ciripelő zöld szöcskémet. Íme, ő volt az, aki pár estémet muzsikájával bearanyozta:




Négy képet és készítettem - de hát.... szóval ez lett a legjobb. Mindegy - ez most az én fotóm, az én szöcskémről.
Kár, hogy a ciripelést már abbahagyta - viszont mostantól bármikor (legalább) láthatom. Remélem....

És az élet nem áll meg...Sőt!!! Ajándékokat osztogat - még nekem is !! :-)
Augusztus 29-én még mindig itt van a kertemben - némán ugyan, nyilván nincs párja - azért szomorú. Viszont ma sikerült egy pompás fotót készítenem róla. Íme:


És akkor újra elkezdtem keresni a neten, mert bosszantott, hogy nem vagyok biztos a dolgomban... Mégis pontosan milyen szöcske ez ? És megtaláltam !!!!!!

Ez itt alább egy fotó a netről és a hozzá tartozó szöveg - s ennek alapján végre JÓL beazonosítottam: 

Az enyém egy zöld repülőszöcske !!! 
https://hrlfg.eoldal.hu/cikkek/termeszet-vilaga/grasshoppers1.html

Kép



"14-20 mm-es, ám hosszú szárnyai miatt jóval nagyobbnak tűnik! A melegebb, magas füvű réteket, nyílt területeket kedveli leginkább. Az előhát oldallapja kissé hosszabb, mint amilyen magas, az első szárny vége pedig eléri, sőt ritkán túléri a harmadik comb csúcsát. A nőstény tojócsöve görbe, mint egy kard. Kiválóan repül, ha megriasztják, ugrásos startból messzire röppen a veszély elől. Növényevő."

Nnna. Akkor mostantól nyugodtabban alszom. Legalább a tücsökről kiderült, hogy micsoda.




2 megjegyzés:

  1. Volt idén is szúnyogirtás, maximum nem ébredtél rá fel, mert éjszaka csinálták...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy igazad van - de a legfontosabb, hogy a kis szöcském azért túlélte. :-) És nem baj, ha nem ciripel, csak legalább maradjon itt a kertemben.

      Törlés