2020. augusztus 21., péntek

Nyáresti égnéző 2. OK


Augusztus 11-13 között nem csak azért érdemes az éjszakai égboltot kémlelni, hogy a csillagképekben gyönyörködjünk, hanem az ilyenkor érkező égi ajándékok, a hullócsillagok miatt is.
A meteorok, avagy hullócsillagok nem mások, mint apró por és törmelékdarabok, melyek a Föld légkörével találkozva a súrlódás miatt elégnek.
A Perseidákról az első infókat kínai csillagászoknak köszönhetjük, és a feljegyzésekből kiderül, hogy már 2000 évvel ezelőtt is észlelték az égi tüneményt. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

Én 12-én álltam kint 10 és fél 12 között és 3 hatalmas, hosszú csóvájú, és 4 kisebb, röviden lefutó és nem túl nagy fényjelenséget okozó hullócsillagot láttam. Hozzá kell tennem, nagy örömömre  – hiszen rettentően fényszennyezett városban lakom, és ezt a néhány csodát igazi ajándéknak tekintettem. Talán fentről küldték, talán köszönetképp – nem tudom, de boldoggá tettek….



Sajnos egyetlen olyan fotót sem találtam a neten, ami tökéletesen visszaadta volna azt a bizonyos szín-fény-kombinációt, amit ilyenkor látni lehet. Nem csoda, egy fénykép soha nem lesz olyan, mint a valóság.

Azt utóiratként jegyzem csak meg, hogy döbbenetes forgalom volt ez idő alatt az égen. És NEM repülők, mert azok villogó fényjelzéssel, alacsonyabban szállnak. Hanem valami kitudjamilyen szatelitek – melyek apró, de mozgó picuri fénypontok voltak csak… Jaj istenem, mi lehet ott fenn ? Nem tudom jó, vége lesz-e ennek a sok izének, ami fölöttünk száguldozik.
Egyébként: tudtad, hogy ma már közel nyolcezer különféle űreszköz kering a föld körül? És hogy ezek közül nem egy rendszeresen megfordul Magyarország felett is, némelyik közülük még szabad szemmel is látható az égen? A legérdekesebb azonban, hogy olyan műholdak is vannak, amelyeket napi szinten használunk, mégsem járnak soha a közelünkben sem. Az űrszemétről meg már szó se essen….




Kép: https://www.hellovidek.hu/  (hullócsillag)




4 megjegyzés:

  1. Aznap is kint ültem az erkélyen, de én csak két fénycsíkot láttam. Örülök a sikerednek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondanám, hogy minden évem ilyen "sikeres" volt - de ennek a mostaninak tényleg nagyon örültem.

      Törlés
  2. Oh, lemaradtam az augusztus 20-i bejegyzésről! Nem tudom megállni, hogy meg ne írjam, mennyire örülök, hogy minden rendben.Tavaly ősszel keveredtem el a blogodra, a régi Pécs blogról, amit nagyon szeretek. Nos, és a blogod vissza-visszavonz, mert nagyon érdekes.Pedig megelőzőleg nem is nagyon fogtam fel, mi az a blogolás. Én a gyerekeimnek vezetek egy naplót, de csak "régimódian". 🙂Üdv, Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neked és az üzenetednek Krisztina - sajnos nem mindenkinek ilyen a hozzáállása a blogomhoz - eléggé keserű és nehéz napok vannak mögöttem...De nem teszem meg azt a szívességet senkinek, hogy miatta más legyek, mint amilyen vagyok: őszinte.
      Maradj az olvasóim között, ha van kedved, igyekszem olyasmit mesélni, ami talán másnak is tetszik, vagy érdekes.A gyerekeknek vezetett naplód - nem is tudod - micsoda kincs. Nekem megvan Édesanyámnak az én első kb. 2 évemről vezetett naplója - ami amúgy történelmi érdekesség is lenne, 1944 októberben kezdődik - nincs nagyobb kincsem - ezt őszintén mondom. Gondolkodtam a közreadásán - de amilyen "vad a világ" én bizony egyre jobban félek....Az őszinte szó, az igazság kimondása itt most már nem divat.

      Törlés