2020. augusztus 21., péntek

Nyáresti égnéző 1. OK


Tudom, (legdicsérőbb szóval jellemezve is) jelentéktelen bolygófotók ezek - de nekem kincset érők.

Több tucat kattintás után én a pici gépemmel csak ilyent tudok. Nem baj - nekem óriási öröm minden "maszatos" kép, mert én tudom, mit látok, vagyis láttam....

Este ezt:


 A Holdat kicsit takarja a szomszéd kéménye, tőle balra a Jupiter és a Szaturnusz - ha kinagyítod, látható (2020.08.02) 


A fenti kép a csillagtérképen - hogy milyen "közel" vannak egymáshoz az relatív...


A Vénusz 2020.08.02.hajnali  ötkor....meg a fügefa levelek.



Csapnivaló kép, tudom. Vagy húszat kattintottam, ez a legjobb....Az a homályos kis foltocska a bal felső sarokban, az a Mars hajnalban. (2020.08.02.) Ha kinagyítod, látszik a szomszéd ház tető-vonala és jobbra egy fa árnyéka...ill. középen is egy pici fénypont - de nem tudtam meghatározni, melyik csillag lehet az....(Talán a Cetből a Deneb ?)



Hajnali csillagtérkép


Nem nagyon tudok sok olyasmit mondani, ami akkora megnyugvással/örömmel tölt el, mint a nyáresti csillagos ég bámulása....



4 megjegyzés:

  1. De jó! Én is (mint friss csillagleső) kémleltem az eget augusztus 2-án egy spektíven keresztül. Az erkélyünkről éppen szemben fenn a Jupiter és Szaturnusz párost :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nagyon sajnálom, hogy nincs valami jóféle távcsövem - viszont van fantáziám és némi ismeretem - így hát ezekkel elvagyok. Tulajdonképp azt "látom" amit tudok :-)

      Törlés
    2. Igen egy jó csillagászati távcsővel igazi távoli csodákat láthat az ember.
      De hát azzal főzünk amink van, én ezért vettem elő az egyébként madarászatra használt spektívet :)

      Törlés
    3. Valamikor nagyon régen, amikor a Mecsek-oldalban volt a pécsi csillagvizsgáló, jártam ott nem egyszer eget nézni. Emlékezetes esték voltak, szóval tudom, hogy egy jó csillagászati távcsővel milyen csodák lennének láthatók.

      Törlés