2020. augusztus 21., péntek

Augusztusi csillagos összefoglaló


Úgy gondoltam, az elmúlt hetekben megírt  „csillagos” témákat egy csokorba gyűjtve, egymás után bemásolom ide. Legyenek egy helyen, hiszen amúgy is csak pár nap választja el a történéseket egymástól.
Nem biztos, hogy mindenkit ilyen szinten érdekel az „amatőr csillagászat” - vagy még ennek se nevezhetem magamat, hiszen csak az érdeklődésem van meg a téma iránt, eszközöm, hogy „szerelmetes” csillagaimhoz közelebb kerüljek – az nincs. Nincs távcsövem, nincs teleszkópos (vagy milyen) fényképezőm. Csak a csodálatom, a mérhetetlen égbe-vágyásom van meg – töretlenül, most már hosszú évek óta.
(Úgy sajnálom, hogy „ismerőseim” – akik pedig tudnak csillag-mániámról – amikor elmentek a zselici csillagdába, engem itthon hagytak. Nem szóltak, nem hívtak. Egyedül meg valószínű már nem fogok oda eljutni…)

És az augusztus csillagászati szempontból csodás hónap. Hajnali ötkor még látod a Vénuszt, a Marsot, este - ha szerencséd van akár „együttállásban” a Holdat – Jupitert – Szaturnuszt.
Arról már nem is beszélve, hogy ezidőben van a legcsodásabb csillaghullás, jönnek a Perseidák.

Na de a csillagképek !
Legalábbis amiket ismerek, az érdekesek, az igazán szépek mostanában  pompásan láthatók.
Bár a Göncöl különösebben nem érdekel, de rendkívül fontos abból a szempontból, hogy meg tudjam határozni melyik is az Északi Sarkcsillag. Tudni kell róla, hogy ő a „fix pont” SOHA nem mozdul el, hozzá viszonyítva keringenek körülötte a többiek.
Vagy a „csillagcsalád” Cassiopeia és Cepheus  Andromedával pompásan látható nyári éjjeleken, még a városi fényszennyezésben is. Andromeda egyébként (bár őt kell legtovább keresgélni!) meg azért fontos, mert ha megtalálom és ránézek, akkor az jut eszembe, hogy na, a vele való összeütközés lesz a „világvége”…. https://csillagvizsgalo.blog.hu/2018/01/13/csillagkepek_cassiopeia_es_csaladja
Vagy a „nagy nyári háromszög”: Deneb(Hattyú) Altair(Sas) Vega(Lant) – ezeket nem lehet „nem-látni” az égen.

Igen. Nézem az eget késő éjjel, nézem kora hajnalban. Ezek napjaim legboldogabb, legszebb percei.   
Alább – külön fejezetekben - olvashatók a csillagos bejegyzéseim. (Egyáltalán nem „csillagos” fotókkal, viszont én tudom, mit láttam, amit nem adnak –sajnos- vissza a képek.)

A "Nagy nyári háromszög"





4 megjegyzés:

  1. Én azt hiszem az „átlaghoz” képest, te így is sok mindent tudsz a csillagokról. És én mindig megértettem, amit eddig írtál és továbbra is figyelem – távcső nélküli - felfedezéseidet. Többségünknek ugyanis szintén nincs távcsöve (Kati)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Kati, amit tudok (bár nem sok), de mindig szívesen megosztom azokkal, akik szintén érdeklődnek a csillagászat után.(legalábbis "hétköznapi szinten" - mert én nagyon tudományos dolgokról írni nem tudok...)

      Törlés
  2. Nekem is nagy örömet okoztak ezek az éjszakák.Igazán szép volt.
    Köszönöm a részletes írásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oly gyorsan elmúlik ez a pár nyár-közepi hónap és oly gyorsan elszállnak fölülünk ezek a szép csillagképek... Én tényleg szinte minden este kint ácsorgok és bámulok felfelé - hihetetlen örömmel. Nagyon szeretem a nyári ég-képet - még a fényszennyezett városomból is van lehetőségem szépségeket látni... És olyan jó tudni (ebben a napról napra bizonytalanabbá váló világban), hogy jövő júliusban-augusztusban újra ilyen csodás lesz fölöttünk az éjszakai égbolt. Köszönöm, hogy írtál/jelentkeztél ! :-)

      Törlés