2020. augusztus 24., hétfő

Máriakéméndi remény


Örömmel értesültem a hírről: megkezdődik a máriakéméndi kegytemplom (részleges) felújítása. Milyen régóta vártunk erre ! Igaz, „csak” 60 millió  áll rendelkezésre és egész pontosan nem is tudom, mire lesz ez elég, de mindenre nem, az biztos. (Pl. az orgonára se  és még sok egyébre se…)

Régóta fájlalom, hogy a felkapott és divatos, ki tudja kinek (vezető egyházi személynek) volt annyira kedves Máriagyűd, hogy minden pénz sokáig oda ment.  És most talán, talán felfigyelnek/tek arra, hogy Máriakéménden is van igény a templom látogatására, ott is örülnének a hívek és az oda látogatók, ha a körülmények nem olyanok lennének, mint amilyenek.

Öröm volt, hogy az u.n. „zarándokszálás” felújítása (nagyjából) megtörtént – és jó, mondjuk elhallgatom az ezzel kapcsolatos kritikámat, hiszen ahhoz képest, hogy pár érve még az összedőlésétől féltünk, hát ahhoz képest elég sok pozitív változás történt. Azért ha lenne értelme közvélemény-kutatást tartani és bemutatni bizonyos ez „megcsinálták – azt nem” képeket, nem lennék egyedül a véleményemmel. De hagyjuk…

Most kíváncsian várom a templom felújítási munkáit, mert a 60 millió az csak a hétköznapi ember szemében „nagy pénz”, de a szükséges munkálatok elvégzéséhez teljes egészében biztos nem elegendő.
Majd beszámolok a dolgok állásáról, mert szeretném, ha ezt nem csak azok tudnák, akik véletlenül arra járnak….


Ahogy lekerültek a "takarók" ( terítő, szőnyeg, kép, stb...) mindjárt látszik a valóság....












A fotókat Biki Endrének, a templom gondnokának  köszönöm !




4 megjegyzés:

  1. Valóban, virágokkal, terítőkkel feldíszítve még elfogadhatónak tűnhetett, most látszik igazán, hogy a falakról a vakolat egy méter magasságig a korábbi vizesedés miatt lemállott. Nagyon jó lenne, ha valaki (egyház, állam, pályázat) biztosítani tudná a II. ütemet, hogy ne rekedjenek meg a munkálatok, hiszen pl. a templomhajó ablakai is teljesen szétrohadtak, befolyik az eső, és lassan maguktól kiesnek. Az ablakcserére is kellene több millió forint (egyedi gyártású hatalmas ablakokat kellene készíteni), de pl. a külső vakolatjavítás és festés is kb. 18 millió forintba kerülne, mert csak az állványozás több millió ft + a festékek, egyéb alkotóelemek, és főként a munkadíj ami a legdrágább. Mindenesetre örülünk a felújítás megkezdésének, és reménykedni tudunk, hogy belátható időn belül a hiányzó részekre is jut majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár évvel ezelőtt ezt se remélhettük - mégis valóra vált.
      Nos, reménykedjünk tovább - lehetnek még csodák....

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon, nagyon ráférne erre a szép történelmű, de elhanyagolt helyre a figyelem/segítség.

      Törlés