2020. augusztus 26., szerda

Víz - víz - rengeteg....



"Valami készül… Olvad a jég,
keményednek a szívek,
viharok tombolnak szerteszét,
ott is, hol csak lágy szellő járt azelőtt.
Melegszik a Föld,
mint lázas beteg, fűti valami belül,
miközben az emberek szíve elhidegül.
Merrefelé fordul  a Sors, mi várható ?
Nincs orákulum, ki választ tudna adni,
nincs jósda, hol a jövő látható...."

Kiribati
https://ipon.hu/magazin/cikk/koltozest-tervez-a-kiribati-koztarsasag

Láttam a tévében egy rövid-filmet, mely a sarki jég megolvadásának várható következményeivel foglalkozott. Egészen elképesztő képeket mutattak, a tenger partján épült városok eltűnnek, szomorúan kandikálnak ki a felhőkarcolók a  mindent elöntő óceán vizéből.
Itt a nat. geo egyik friss cikke:
Ennek egyik fél-mondata:
"...1994-től 2017-ig 28 trillió tonna jég tűnt el a Földről..."  Elképesztő, elképzelhetetlen szám.... vajon mennyi víz lett ebből ?

És bár a fent említett film csak amolyan trükk-film volt - és a vízszint emelkedése ennyire drasztikusan és ekkora mértékben nem néhány évtized alatt fog bekövetkezni - azért elgondolkodtató.

"Grönlandnak, a hegyvidéki gleccsereknek és az óceánok termikus kiterjedésének hozzájárulásával a tengerek és óceánok vízszintje akár 150 centiméterrel is megemelkedhet az évszázad végére" (https://hvg.hu/tudomany/20200214_antarktiszi_jegolvadas_tengerszint_emelkedes)
Ez a mondat – emberöltőben számolva – nem tűnik vészesnek, bár én azért nem tudom felmérni, hogy a valóságban miféle bajokat/gondokat okozhat másfél méternyi többlet – biztos van jelentősége….



Sokszor jutnak eszembe  a Maldív szigetek, meg a hasonló kis föld-csomócskák, ahol emberek élnek – nem szeretnék a helyükben lenni…..mert ott másfél méter az élet-lehetőség végét jelenti. Láttam régebben egy filmet Kiribatiról és a szánni-való erőlködésükről, hogy a tengerpartra valami nádfélét, vagy nem is tudom már pontosan mit próbálnak ültetni. Nem tudom, ki mondta nekik, hogy azzal meg tudják állítani az óceán vízszint emelkedését, s szigetük elsüllyedését….
(Csak zárójelben: ha rákeres az ember pl. erre a Kiribatira - ami normál nézetben a térképen még csak egy pont se - és sokszorosára kell kinagyítani, hogy valami is látsszon belőle - akkor érzékelhető igazán kicsinysége...és mégis emberek élnek ott is... 
Olyan valószerűtlen ez az egész....)

Tudom én, hogy a változás állandó amióta Földünk létezik, de az eddigi változásokba nekünk – emberiségnek – nem sok beleszólásunk volt. Az hiszem azonban, hogy a  jövőben várható változások egy részét mégis csak mi okozzuk.
Az alábbi cikk is ezzel a témával foglalkozik:





2 megjegyzés:

  1. Bizony komoly a probléma. Nem tudom hány figyelmeztető jelzés kell még az emberiségnek. Talán úgy két hete olvastam egy hírt, hogy EGY NAP alatt széttört Kanadánál a 4000 éves kb 70-80 méter vastag Milne-selfjég...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "...Az utolsó 40 évben elolvadt az északi-sarki jégsapka háromnegyede...."
      Az esetleges érdeklődőknek ajánlom ennek a cikknek az elolvasását:
      https://infostart.hu/kulfold/2020/08/10/vegzetes-tores-alakult-ki-a-kanada-melletti-jegpancelon-video

      Törlés