2024. február 5., hétfő

Andromeda és a jövőnk

https://earthsky.org/space/earths-night-sky-milky-way-andromeda-merge

A cikk fő mondata: 

A Tejútrendszer és az Androméda egyesülése már elkezdődött. 

Szenzációs cikk (mondom én csillagrajongó) - és mindegy, hogy hány ezer, millió, stb. idők említődnek benne, maga a tény szerintem csoda érdekes. Van a cikkben két videó is, mindenképp érdemes megnézni (már akit persze ez érdekel - esetleg rajtam kívül...)

Megpróbálom az egész cikket  bemásolni, de elég körülményes a videók miatt is.. Bár talán mégis sikerül...Ugyanis - ahogy most visszanéztem régebbi anyagaimat, a hivatkozott videók, cikkek és egyéb dolgok jelentős része már eltűnt a netről. Igazán sajnálom...Talán ebben a formában megmarad....Nem tudom sajnos a formátumot megváltoztatni, de azért így is élvezhető, látható és olvasható az anyag....

Az Androméda és a Tejútrendszer galaxisai egyesülnek


Megkezdődött a Tejútrendszer és az Androméda egyesülése

Az Androméda-galaxis , a Tejútrendszerünkhöz legközelebbi spirálgalaxis, nem észrevehető éjszakai égboltunkon, hacsak nem keresed. Sötét égbolt alatt azonban optikai segédeszköz nélkül is láthatjuk, de csak alig látható, homályos fényfoltként. De egy napon, a távoli jövőben, az Androméda fényes lesz az égbolton, egyre nagyobb lesz… ahogy egyre közelebb kerül hozzánk. És bár a két galaxis még mindig 2,5 millió fényévnyire van egymástól, a két galaxisunk egyesülése valójában már elkezdődött.

Galaxis a kis hold közelében.
Íme egy másik összetett kép, amely az Androméda galaxis valódi méretét mutatja az égbolton. Ez Adam Block és Tim Puckett asztrofotósoktól származik . Ez volt a nap csillagászati ​​képe 2013. augusztus 1-jén.

A galaktikus halók nagy kiterjedése

Az Androméda-galaxis jelenleg körülbelül 113 km/s sebességgel száguld a Tejútrendszerünk felé. Ezt szem előtt tartva, egyesülésünk ötmilliárd év múlva fog megtörténni. 2020 augusztusában azonban az Astrophysical Journal szaklap új kutatást közölt , amely feltárta, hogy galaxisaink ütközése már folyamatban van.

Az Androméda galaxisról szóló hír az AMIGA projekttől érkezett , amely a Hubble Űrteleszkóp segítségével  vizsgálja meg az Androméda galaxis mélyűri környezetét. Az AMIGA az ionizált gáz abszorpciós térképe az Andromédában. A NASA így hívta :Twill e

… a legátfogóbb tanulmány egy galaxist körülvevő fényudvarról.

Az Androméda-galaxis, a mi Tejútrendszerünk és más galaxisok mind egy nagy burokba burkolva – úgynevezett galaktikus halóba –, amely gázból, porból és kósza csillagokból áll. A galaxisok glóriái halványak, valójában annyira halványak, hogy észlelésük nem könnyű feladat. Ezek a csillagászok az Androméda-galaxis fényudvarának méretét úgy mérték meg, hogy megnézték, mennyi fényt nyel el a háttérkvazároktól. Meglepődve tapasztalták, hogy az Androméda-galaxis halója nagyon- nagyon kiterjed messzebbre nyúlik a látható határain túl.

Valójában a Tejútrendszerünk távolságának feléig (1,3 millió fényév), más irányokba pedig még messzebbre (akár 2 millió fényévre) is kiterjed.

Érintettek már a fényudvarok?

Tehát ez azt jelenti, hogy az Androméda és a Tejútrendszer galaxisának fényudvarja összeér?

Kiderült, hogy a Tejútrendszeren belüli nézőpontunkból nem tudjuk könnyen megmérni galaxisunk halójának jellemzőit. Mivel azonban a két galaxis mérete és megjelenése nagyon hasonló, a tudósok azt feltételezik, hogy a Tejútrendszer glóriája is hasonló lenne.

Más szóval, úgy tűnik, hogy a galaxisok halvány glóriái kezdték megérinteni egymást. Így, mondhatni, két galaxisunk ütközése már elkezdődött.

Az Androméda glóriájának megjelenítése az égbolton

Hatalmas, fuzzy lila gömb a csillagmezővel szemben, számos rózsaszín pöttyökkel benne és körülötte.
A tudósok 43 háttérkvazár megfigyelésével a Hubble Űrteleszkóp segítségével feltérképezték a Tejútrendszerünkhöz
 legközelebbi spirálgalaxis, az Androméda-galaxis glóriáját. Ezeknek a nagyon távoli kvazároknak a fénye 
(a központi szupermasszív fekete lyuk által táplált nagyon fényes galaxisok kibocsátása) abszorbeálódik, miközben 
áthalad a fényudvaron. Az abszorpció változásának tanulmányozásával attól függően, hogy a fényudvar hol található, 
a tudósok nemcsak a fényudvar nagy kiterjedését látják, hanem azt is, hogy miből áll. Illusztráció: NASA / ESA/ E. 
Wheatley (Space Telescope Science Institute).

A Föld éjszakai égboltja egy gerincvonal felett, hatalmas lila fényudvarral egy galaxis körül.
Ez az illusztráció azt ábrázolja, hogyan nézne ki az Androméda-galaxis gáz halogénje , ha látható lenne az emberek
számára a Földön. A NASA szerint háromszor akkora, mint a Nagy Göncöl, a halo könnyen az éjszakai égbolt 
legnagyobb eleme lenne . A halo legutóbbi mérései azt mutatják, hogy a Tejútrendszer és az Androméda galaxisok 
ütközése már elkezdődött. Kép a NASA /ESA/J. DePasquale és E. Wheatley (STScI)/Z. Levay által.

Tehát hogyan fog kinézni az Andromeda egyesülés?

A NASA 2012-ben tette közzé az alábbi képeket . Művészi elképzelések arról, hogy mit láthat valaki a Földön, amikor az Androméda-galaxis felénk zúdul.

Az alábbi ábrák az Androméda-galaxis mozgásának Hubble Űrteleszkóp gondos mérésein alapulnak, a két galaxis elkerülhetetlen ütközésének számítógépes modellezésével. Ezenkívül a 2012-ben közzétett tanulmányok sorozata kimutatta, hogy – ahelyett, hogy egymásra pillantottak volna, mint ahogy az egyesülő galaxisok néha teszik – a Tejútrendszer és az Androméda galaxis összeolvad, és egyetlen nagy elliptikus vagy futball alakú galaxist alkot. galaxist alkot. .

Roeland van der Marel , a Space Telescope Science Institute csillagásza a Discover Magazine-nak nyilatkozott 2022 februárjában:

Függetlenül attól, hogy teljes mértékben frontális ütközésről van szó, vagy inkább egy pillantást vetett ütésről, az nem igazán befolyásolja a végeredményt.

És ez egy új, óriási elliptikus galaxis.

Nyolc panel éjszakai égbolttal, a mai naptól a csillagok káoszán át a sima háttérvilágításig.
Megtekintés nagyobb méretben . | Tejútrendszerünk és a szomszédos Androméda egyesülése.
1. sor, bal: Jelen nap.
1. sor, jobbra: 2 milliárd év múlva a közeledő Androméda galaxis korongja észrevehetően nagyobb.
2. sor, balra: 3,75 milliárd év alatt az Androméda tölti be a látómezőt.
2. sor, jobbra: 3,85 milliárd év alatt az égbolt lángokban áll az új csillagképződéstől.
3. sor, balra: 3,9 milliárd év múlva folytatódik a csillagkeletkezés.
3. sor, jobbra: 4 milliárd év alatt az Androméda árapályszerűen megnyúlik, és a Tejútrendszer elvetemül.
4. sor, balra: 5,1 milliárd év múlva a Tejútrendszer és az Androméda magja fényes lebenypárként jelenik meg.
4. sor, jobbra: 7 milliárd év alatt az egyesült galaxisok egy hatalmas elliptikus galaxist alkotnak, amelynek fényes magja uralja az éjszakai égboltot.
Kép a NASA /ESA/ Z. Levay és R. van der Marel, STScI/ T. Hallas/ A. Mellinger által.

Újabb videó az Andromeda egyesüléséről

A Tejútrendszer és az Androméda galaxisok azonban nem az egyetlenek, amelyek részt vesznek ebben az egyesülésben. Ahogy az alábbi videón is látható, a helyi galaxiscsoportunk másik nagy galaxisa, az M33, azaz a Triangulum galaxis is szerepet fog játszani.

Az alábbi videóban a Triangulum galaxist az Androméda és a Tejút galaxisok közelében lévő kisebb objektumként ismerheti fel. Bár a Triangulum galaxis valószínűleg nem csatlakozik az egyesüléshez, egy bizonyos ponton mégis lecsaphat a Tejútrendszerünkre, miközben hatalmas kozmikus táncot folytat a két nagyobb galaxissal.

Mi történik a csillagokkal és a bolygókkal, amikor a galaxisok egyesülnek?

Az egész univerzumban galaxisok ütköznek egymással. A csillagászok nagy teljesítményű teleszkópok segítségével figyelik meg a galaktikus ütközéseket – vagy azok utóhatásait. Bizonyos szempontból, amikor galaktikus egyesülés történik, a két galaxis olyan, mint egy szellem; egyszerűen áthaladnak egymáson. Ennek az az oka, hogy a galaxisokban lévő csillagokat olyan nagy távolságok választják el egymástól. Így maguk a csillagok általában nem ütköznek össze, amikor a galaxisok egyesülnek.

Ennek ellenére az Androméda-galaxis és a Tejútrendszer csillagaira is hatással lesz az egyesülés. Az Androméda galaxis körülbelül egy billió csillagot tartalmaz. Eközben a Tejútrendszernek körülbelül 300 milliárd csillaga van. Mindkét galaxis csillagai új pályára kerülnek az újonnan egyesült galaktikus központ körül. Például a 2012-es tanulmányokban részt vevő tudósok szerint:

Valószínűleg a Nap galaxisunk egy új régiójába kerül…

És mégis azt mondták:

… Földünket és naprendszerünket nem fenyegeti az elpusztulás veszélye.

Látni fogja az emberiség az Androméda egyesülését?

Szóval, mi a helyzet a földi élettel? Túléli-e a földi élet az egyesülést? Nos, a Nap végül körülbelül 7,5 milliárd éven belül vörös óriássá válik , amikor megnő és felemészti a Földet. De még azelőtt is növekedni fog a nap fényereje vagy belső fényessége. Ez végül körülbelül négymilliárd éven belül fog megtörténni.

A Földet érő napsugárzás növekedésével a Föld felszíni hőmérséklete nő. Előfordulhat, hogy egy elszabadult üvegházhatáson megyünk keresztül, hasonlóan ahhoz, ami most a szomszédos bolygón, a Vénuszon zajlik. Tehát van egy jó változás, hogy a földi élet nem lesz körülötte, amikor az egyesülés befejeződik.

De addigra talán néhány földi lakó űrutazóvá válik. Talán elhagytuk a Földet, sőt a naprendszerünket is. Még mindig láthatjuk a Tejútba ütköző Andromédát, csak egy kicsit más szemszögből.

Bővebben: A Hubble megmutatta, hogy a Tejút frontális ütközésre ítéltetik

A lényeg: A Tejútrendszer és az Androméda egyesülése már elkezdődött. A két spirálgalaxis 5 milliárd év múlva egy óriási elliptikus galaxist alkot.

Forrás: Project AMIGA: The Circumgalactic Medium of Andromeda*

A Discover Magazinon keresztül

Hát mit mondjak, elég nehezen sikerült és nem is tökéletes az anyag bemásolása, de megvan...vagy tán megmarad.Én nagyon érdekesnek tartom és nem érdekel, hány millió év múlva fog ez bekövetkezni. Szájtátva csodálom azokat, akik ilyesmit ki tudnak számolni, vagy egyáltalán tudják, hogy ez be fog következni.

És most pedig húzom a kabátomat, s kimegyek szerelmetes Orionomhoz, ellenőrzöm, megvan-e még a  Nagy kutya, rákacsintok a Bika vöröslő szemére, de nem félek tőle, a Kiskutyát elküldöm az Ikrekhez, játsszanak vele......és mindeközben boldog vagyok.....


Pár nappal későbbi cikk: 

https://index.hu/techtud/2024/02/07/csillagaszat-galaxis-tejutrendszer-naprendszer-urkutatas-hubble/

"......mi történik, ha a távoli jövőben a Tejútrendszer és szomszédos galaxisa, az Androméda egymáshoz közeledik.
A két spirálgalaxis egymillió kilométer per óra sebességgel halad egymás felé, de még mindig 2,5 millió fényévnyi távolságot kell megtenniük, mielőtt találkozhatnának. Ehhez még körülbelül 4,5 milliárd évnek kell eltelnie.
A kérdés, mi történik a Naprendszerrel, mikor megtörténik az összeolvadás. Mindenesetre a tudósok 2006-ban felállított szimulációja szerint a találkozás a Naprendszert a Tejútrendszer szívében lévő szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A* (Sgr A*) felé repítheti.
Ezután – attól függően, milyen közel kerül a Nap az Sgr A*-hoz – két opció valósulhat meg.
- Ha elég közel kerül a 4,5 millió naptömegű fekete lyukhoz, akkor hatalmas gravitációs erők aprítják fel. 
- A másik lehetőség, hogy a Nap az Sgr A* körül keringő pályára kerül – ebben az esetben hatalmas erővel kilökődik a Tejútrendszerből....."


2 megjegyzés:

  1. Hadd egyesüljenek, ha az a dolguk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira imádom ezeket a témákat. Mert megélni nem fogom, de elgondolni...hát van jobb játék ? És végtelenül csodálom azokat az embereket =tudósokat (néha azt gondolom földönkívülieket) akik ilyesmit ki tudnak számolni.

      Törlés