2024. február 16., péntek

ABC terápia

"Az alvás fontos szerepet játszik az érzelmek szabályozásában és a pszichoszociális jólét maximalizálásában. Nemcsak a pszichiátriai rendellenességek zavarják az alvást, hanem az alvás hiánya is növeli a szorongásos zavarok, a major depresszió, a PTSD, a bipoláris személyiségzavar, a szerhasználati rendellenességek és az öngyilkosság kockázatát. Az idősebb embereknél, akik veszélyeztetettebbek a depresszió kialakulásában, a kognitív viselkedésterápia az álmatlanság kezelésére csökkentheti a depressziós tünetek hosszú távú előfordulását ami arra utal, hogy az alváshiány ok-okozati összefüggésben állhat a későbbi mentális állapottal.

https://www.abcterapia.hu/blog/item/59-mi-a-kognitiv-viselkedesterapia

A kognitív viselkedésterápia bizonyítottan ugyanolyan hatékony az otthon végezhető, Magyarországon ingyenesen elérhető online önsegítő terápiás programok esetében is, mint a személyes találkozások esetében.
https://www.abcterapia.hu/

https://www.abcterapia.hu/images/ingyenes-anyagok/ABC-Pszichoterapia-Heti-hala-naplo.pdf
- Írj le 3-7 napon keresztül három olyan dolgot, amiért hálás vagy. Legyen ez az esti rutinod része, például fogmosás előtt, közben vagy alatt.
- Írj egy levelet egy szeretett személynek, amelyben kifejezed háládat iránta, például így: „10 dolog, amiért hálás vagyok neked:”
- Töltsd le ajándékunkat, és oszd meg családoddal, barátaiddal is! (Na jó, ezt most kihagyom...)

Eddig tart a hivatalos, kimásolt szöveg... Gondoltam a kipróbálás n/sem kerül pénzbe, úgyis olyan vacakul, gyatrán (?) érzem magam napok óta.
(Itt megnéztem a "gyatra" szópontos jelentését:
"Gyengén, rosszul fejlett, erőtlen, satnya <élőlény>; élhetetlen, ügyetlen <ember, állat>; hitvány"..... hát igen, valahogy így....)
Kitöltöttem, aztán mégse másoltam be ide. Aki akarja, (?van itt egyáltalán valaki?) esetleg próbálja ki. Nekem ez a dolog "nem jön be"...

Amúgy meg február 16. van - áprilisi idő, süt a nap, bújnak a virágok...Akkor mégis mi bajom van nekem ?

Felhoztam a pincéből az amarilliszt. Kicseréltem a földjét, és várom, hogy pár hét múlva ilyen legyen:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése