2024. február 9., péntek

Érted ? Nem érted ? Nem baj....

 A világegyetemben a tér és az idő nem úgy működik, ahogy gondolnánk. 

A tér nem úgy létezik, mint egy nagy, határozott méretű, eleve adott doboz, amiben a világegyetem lebeg és maximum addig tud tágulni, amíg el nem éri a doboz falait. Nincs tér a világegyetemen kívül és mindig akkora, amekkora éppen a világegyetem. 

Az idő sem úgy létezik, mint egy homokóra, amiben egyforma ütemben peregnek a homokszemek és egyszer csak letelik. Nincs idő a világegyetemen kívül, ráadásul csak a most van, múlt és jövő nem létezik. Elgondolható, de nem létező. 

Sőt, tér és idő nem léteznek külön, hanem összefonódnak a téridőben, ebben a furcsa valamiben, amit a megfigyelők a gravitáció és a mozgásállapotuk szerint különbözően érzékelnek. A téridő megmondja az anyagnak hogyan mozogjon, az anyag megmondja a téridőnek hogyan görbüljön. 

A törvények megismerésével az értelmes lények számára elgondolható a jövő vagy a múlt. Ha csak az ember az egyetlen értelmes lény jelenleg, akkor egyedül mi vagyunk képesek modellt alkotni a világegyetem múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

(FB-ről hoztam, mai gyöngyszememet...) 



6 megjegyzés:

  1. Ez a kategória a csodákhoz tartozik !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen valamilyen szinten és is azt gondolom hogy az. Mármit csoda.

      Törlés
  2. Érdekes írás, de én nehezen tudom felfogni. De biztos így van....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az ember megpróbál kilépni a centiméter-méter-kilométer világából, akkor másképp nézi ezeket a dolgokat. Csak hát mi egy előre e fenti mértékeknél tartunk. Én legalábbis....

      Törlés
  3. Ebbe bele lehet bolondulni, ha az ember belegondol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát én inkább ebbe, mint abba ami nap mint nap a tévéből ömlik rám. Sokkal szebb fantáziadúsabb téma mint a hírek....

      Törlés