2024. február 5., hétfő

Nyálkagombák

(A címke meghatározással bajban voltam... Nem növény, nem állat...így hát a "vegyes" rovatba került...és hát bocs, ha senkit se érdekel a téma - én különösnek, már-már földönkívülinek érzem-gondolom őket. Miért ne kaphatnának helyet nálam is ? Elolvasni meg -ugye- nem kötelező...)

A nyálkagombák nyirkos viszonyok között, spóratömeggel szaporodnak, sokkal inkább amőbák, mint penészgombák.


Lamproderma scintillans - Kedves olvasó, következő erdei sétája alkalmával kukkantson be a nyirkos helyekre, mert így különleges nyálkagombákra találhat.

Mintha egy másik univerzum szülöttei lennének. Van közöttük, amelyik rövid, nyél tetején ülő rózsaszín gyöngyöcskéket növeszt, mások dundi párnákban töltik be az aljzatot, vagy sárga csipkehálóban terülnek szét.


A Stemonitis nembe tartozó egyik nyálkagomba, spórái ujjforma tokban alakulnak ki.


Cribraria argillacea – A nyálkagombák nem állatok, nem növények, és nem is gombák.
(Töredelmesen bevallom e kettőről még életemben nem hallottam, képüket nem láttam... Hát ha másért nem, akkor az efféle felfedezésekért érdemes a neten szörfölni....) 

Másvilági küllemük dacára ezek a színpompás kis lények nagyon is e világiak. Hogy kik ők? A nyálkagombák különféle kompániái, egymásnak nemritkán csupán távoli rokonai. Nevük dacára ezeknek a kocsonyás kis lényeknek semmi közük a gombákhoz; a zömmel egysejtűeket felölelő Amoebozoa csoporthoz tartoznak.



Ez a nyálkagomba Buckinghamshire-ben és Hertfordshire-ben, két dél-angliai megyében honos.

Dél-Angliában honos nyálkagomba.

Kutatók hada foglalkozik a nyálkagombákkal, de még számos titkukat nem sikerült felfedni. Miért a millióféle szín és forma? Ugyan hány fajuk várhat még felfedezésre?…

(A teljes cikk  a magazin 2023. májusi lapszámában, linket lásd felül....)

Ez is érdekes: 

A nyálkagomba nem is gomba,viszont sokkal intelligensebb, mint gondolnánk...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése