2024. február 11., vasárnap

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt !

A búza, rozs, rizs, stb lemarad, jön a cirok....(na meg a bulgur)

A CIROK FŐBB TULAJDONSÁGAI ÉS JELLEMZŐI

A cirok kb. 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása, fontosságát tekintve ötödik a Földön.

Több mint 42 millió hektáron, Magyarországon 2022-es adatok szerint közel 40 ezer hektáron termesztett gabonaféle, mely kiemelkedő szárazságtűrő tulajdonságai miatta az aszályos években is kedvező mennyiségű terményt biztosít számunkra.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes, így a lisztérzékeny emberek számára is korlátlanul fogyasztható, könnyen hozzárendelhető a diétákhoz.

Inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják, magas rost-tartalmának és fehérjetartalmának köszönhetően lassabban szívódik fel a szervezetben. Glikémiás indexe 48.

A cirokhibridek tannin-mentesek, így kedvezőhatása van a fehérje emészthetőségére és az ásványi-anyag-tartalom hasznosulására. Jótékony hatása van az idegrendszerre, erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, valamint emésztést segítő hatása is van.

  • A szemes cirok fehérjetartalma 10-12%, amely lényegesen meghaladja a kukoricáét
  • Számottevő mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású polifenolokat
  • Ásványi-anyagtartalma magas, főleg a magnézium (Mg), vas (Fe) és kálium (K) mennyisége kiemelkedő
  • E vitamit tartalmaz, ami szabad gyökök káros hatása ellen védheti szervezetünket

A C4-es fiziológiájú, meleg-igényes növény afrikai génállományának köszönhetően, kiválóan tűri a szárazságot, egységi szárazanyag előállításához fele annyi vízre van szüksége mint a kukoricának. Mivel a tömegteremlésben még nem használják alapanyagként, ezért a génmódosítása szükségtelen volt mindeddig, vagyis a cirok teljesen GMO mentes. A cirokszemek nyitottan teremnek, ezért a gombásodás kialakulása nem lehetséges. Ennek két nagy előnye van egyrészt kevesebb növényvédőszert alkalmaznak a termesztéskor, másrészt a szemtermés teljesen toxinmentes.

NÖVÉNY FELÉPÍTÉSE:
GYÖKÉRZET
A cirokfélék gyökérrendszere bojtos. A cirok szárazságtűrő képességét rendkívüli módon kifejlődött gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a ciroklevelek feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukorica levelei.
SZÁR
A száruk hengeres, belül tömött, szárcsomókra és csomók közötti részekre tagolt.
LEVÉLZET
Felületük viaszréteggel bevont, párologtatásuk ezáltal fékezett, így szárazabb években vízgazdálkozdásuk kiváló, aszálytúrő képességük kimagasló. Aszály után csapadék hatására a növény képes megújulni.

Magyarországon a szemes cirok kiváló beltartalma miatt jellemzően a takarmányipar kedvelt és keresett alapanyaga, de gluténmentességét és egyéb kiváló étrendi hatásait felismeve egyre népszerűbb az étkezési cirok fogyasztása is.

Hogy mit kell még megélnem... Gyerekkoromban a cirok szóról max. a söprű jutott eszembe. Sőt, szerintem még pár napja sem más...Most meg kiderül, lehetséges, hogy még meg is fogom enni...

2 megjegyzés:

  1. A cirokról nekem is csak a söprű ugrik be 😀. Bulgurt meg kuszkuszt már főztem, de nem túl sűrűn, a cirokról meg mint élelmiszert nem is hallottam. Lehet hogy egészséges, de hogy milyen az íze, kérdés....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd hozzászokunk. A bulgurt én se ismertem, azt mégis kedvelem...A kuszkusszal meg még nem találkoztam.

      Törlés