Kétféle változatot is mutatok:
https://www.facebook.com/reel/1238105533840718
A műanyagok mindenhol megtalálhatók az életünkben. A műanyag termékek különböző anyagokból készülnek, különböző anyagokkal és különböző felhasználási területeken. A műanyag palackok alján található számok különböző anyagokat jelölnek.Az „1” szám a polietilén-tereftalátot vagy a PET-et jelenti. Főleg ásványvizes palackokhoz, szénsavhoz, gyümölcslé italos palackokhoz és szójaszószos ecetes palackokhoz használják. A PET-palack hőálló hőmérséklete 70 Celsius fok, és csak meleg vagy fagyasztott italokhoz alkalmas.
A „2” szám nagy sűrűségű polietilént vagy HDPE-t jelent. A HDPE-ből és más műanyagokból kompozit filmeket készítenek, és vízi termékekben is használják.
A "3" szám a polivinil-kloridot vagy PVC-t jelenti, amelyet alacsony ára miatt intravénás tasakok és eldobható steril infúziós szerelékek készítésére is használnak. A hosszú távú használat azonban káros anyagok DEHP felhalmozódásához vezethet. Ezért a biztonság szempontjából a gyógyszeripar jövőbeli trendje a nem PVC anyagok választása.
A „4” szám kis sűrűségű polietilént vagy LDPE-t jelent. A 4-es számú műanyagot nagy mennyiségben használják a csomagoláshoz. Az LDPE-t főként élelmiszerfóliák és élelmiszer-műanyag zacskók gyártására használják.
Az "5" szám polipropilén vagy PP. Az egyik a konténer. A PP eltér az anyagától. A PP mikrohullámú sütőben műanyag edénybe tehető, és többször is használható műanyag edény. Tárolóedényként használható élelmiszerek, olajok és fűszerek tárolására. A második a csomagolófólia, amely nem nyújtható és biaxiálisan nyújtható. A nyújtatlan polipropilént (CPP) gyakran használják rágcsálnivalók, kenyér, gyümölcs stb. csomagolására; A biaxiálisan orientált polipropilén (BOPP) a celofánhoz hasonló rugalmas csomagolóanyag.
A "6" szám polisztirol vagy PS. A PS-t főleg csomagolásban fóliává és habműanyaggá dolgozzák fel. Gyümölcsök és zöldségek csomagolására fóliákat használnak; a habosított műanyagokat leginkább instant tésztadobozok, gyorséttermi dobozok stb. tálaihoz használják, de nem ellenállnak a magas hőmérsékletnek, így nem melegíthetők közvetlenül mikrohullámú sütőben, nehogy a túl magas hőmérséklet miatt mérgező vegyszerek szabaduljanak fel.
A "7" szám polikarbonát, azaz PC vagy más műanyag. A PC anyagból készült műanyag tartály mérgező biszfenol A-t bocsáthat ki. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a felszabadulás és annál gyorsabb a sebesség. Ezért ne melegítse fel, és ne tegye ki közvetlen napfénynek.
1.
PET, azaz polietilén-tereftalát Gyakran
találkozhatunk vele üdítőitalos vagy ásványvizes palackok képében, de ilyen
műanyagot használnak az étolajok, a mogyorókrémek, sőt a borok és sok egyéb
élelmiszer kiszerelésénél is.
2.
HDP, azaz nagy sűrűségű polietilén Háztartási vegyszerek,
mosószerek és tej tárolására szokás használni a háztartási termékek piacán.
3.
V vagy PVC, azaz polivinil-klorid Az egyik legrégebben
kifejlesztett és legsokoldalúbb műanyag. Például a gyorséttermi tányérok és
étkészletek is ebből készülnek.
4.
LDPE, azaz kis sűrűségű polietilén Ez a zsugorfóliák és
többnyire a bolti zacskók alapanyaga.
5.
PP, azaz polipropilén A szívószálakat , illetve a kefires,
joghurtos, tejfölös és hasonló poharakat, kelyheket is ebből állítják elő.
6.
PS, azaz polisztirol Ebből készült golyócskákkal vagy
"nudlikkal" töltik ki a törékeny holmik csomagolásakor a dobozok
belsejét. De a hőtartó poharakat vagy a hőszigetelő paneleket is ebből
gyártják.
7.
Egyéb Ez a szám többnyire
azt jelenti, hogy többféle műanyag keverékével van dolgunk. A felhasználási
igények miatt változatosak az anyagok is, hiszen a ruhaiparban használatos
műszálak , az edények tapadásmentes felülete, az elektromos szigetelés, a
villamos szerelvények, az elektromos eszközök alkatrészei, a laminált parketta
vagy bútorlap felülete, az adathordozók, a szemüveglencsék, a gépkocsik
alkatrészei stb. ebbe a kategóriába sorolt anyagokból készülnek.
Több kutatás is igazolta már, hogy a műanyag
csomagolások és tárolóedények egy részéből veszélyes anyagok szivároghatnak át
a benne lévő élelmiszerbe. Magyar tudósok is vizsgálják ennek hatásait.
(Ezt elolvasva én most még kevésbé tudom, hogy melyiknek milyen tulajdonsága van. Ha lehet nem használok ilyesmit...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése