…az idei nyáron immár másodszor álltam neki estefelé almakompótot főzni. Lehűtve, nálam akár egy főétkezést is pótol. Ízesíteni szegfűszeggel, fahéjjal és kevés vaníliás cukorral szoktam.
Történetesen a van.cukor nálam majdnem ugyanolyan dobozkában van, mint a mindennapos használatú kristály cukor. Reggel benyúltam a szekrénybe, hogy a kávémba az egy kanálnyi cukrot belezuttyintsam – és amikor a cukor már a kávában volt, vettem észre, hogy nem jó dobozkához nyúltam….
Gondoltam, akkor most én feltaláltam a vaníliás kávét.
Hát nem. A neten nézelődve találtam az alábbi szöveget. Vagyis ezt (sőt, igazi vaníliával, ami számomra megfizethetetlen) mások is kipróbálták. Ettől függetlenül az az érzésem, fogok én a jövőben máskor is – már készakarva – van.cukrot tenni a kávémba.
Finom !
Egy kis vaníliás leírás:
„Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).
A vanília virágai zöldek, gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki, majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.
A háztartásban általában az egész vanília rudat használjuk, mert akkor az aromáját direkt a kristályaiból kapjuk. Felhasíthatjuk, és kiszedhetjük a közepében lévő ragacsos masszát, amely sötét színű, és tele van apró fekete magokkal. Vaníliát használunk fagylaltokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, krémekhez, de krémes italokhoz is, mint például jeges kávé, vagy a meleg csokoládé. Ha a teljes rudat használjuk fel, akkor jól meg kell szárítani, egy időre félre tenni, és csak aztán használni. Legjobb, ha zárt edényben tároljuk, úgy, hogy cukrot szórunk rá. A cukor ugyanis átveszi a vanília aromáját.
Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl frissen főzött kávé
4 evőkanál barna cukor
2 széthasított vanília rúd
tejszín
őrölt szerecsendió
A vaníliás kávé elkészítése: Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.
Szöveg innen: http://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/a-vanilia-felhasznalasa-gondozasa/2785
Esetleg ha a téma érdekel, guglikeresőbe bírni: vaníliás kávé...hát előjön néhány érdekes találat...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése