2025. szeptember 11., csütörtök

Az úgy kezdődött, hogy....

 …az idei nyáron immár másodszor álltam neki estefelé almakompótot főzni. Lehűtve, nálam akár egy főétkezést is pótol. Ízesíteni szegfűszeggel, fahéjjal és kevés vaníliás cukorral szoktam.

Történetesen a van.cukor nálam majdnem ugyanolyan dobozkában van, mint a mindennapos használatú kristály cukor. Reggel benyúltam a szekrénybe, hogy a kávémba az egy kanálnyi cukrot belezuttyintsam – és amikor a cukor már a kávában volt, vettem észre, hogy nem jó dobozkához nyúltam….
Gondoltam, akkor most én feltaláltam a vaníliás kávét.
Hát nem. A neten nézelődve találtam az alábbi szöveget. Vagyis ezt (sőt, igazi vaníliával, ami számomra megfizethetetlen) mások  is kipróbálták. Ettől függetlenül az az érzésem, fogok én a jövőben máskor is – már készakarva – van.cukrot tenni a kávémba.
Finom !


 Egy kis vaníliás leírás:

„Az eredeti vanília (Vanilla planifolia) fűszer nagyon drága, és az utánzatai, habár olcsóbbak, egyáltalán nem azonosak az eredeti aromával. Az igazi vaníliának az íze édeskés és csodálatosan fűszeres. A vanília egy dél-amerikai kúszó orchidea fajta. Az aztékok a csokoládé ízesítésére használták. A spanyolok által került be Európába, és ők nevezték el vaníliának (a vaina –szóból,- amely köpenyt, hüvelyt jelent).

A vanília virágai zöldek, gyantásak, és általában a kolibrik porozzák őket. Azokban az országokban, ahol ez nem lehetséges, ott kézzel történik a megporzás. Így például Indonéziában is, ahol a világ vanília termesztésének a 80% -a található. A hosszú és vékony rudacskákat (hüvelyeket) még zölden és nyersen gyűjtik be. A hosszú szárítási folyamat alatt a vaníliarúd matt színezetet kap, és a hüvely külső részén fehér vanillin kristályok jelennek meg. A vaníliát a zúzott hüvelyekből vonják ki, majd alkoholba áztatják, hogy felfogják a teljes aromáját. Ezzel az eljárással egy nagyon erős vanília koncentrátum készíthető.

A háztartásban  általában az egész vanília rudat használjuk, mert akkor az aromáját direkt a kristályaiból kapjuk. Felhasíthatjuk, és kiszedhetjük a közepében lévő ragacsos masszát, amely sötét színű, és tele van apró fekete magokkal. Vaníliát használunk fagylaltokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, krémekhez, de krémes italokhoz is, mint például jeges kávé, vagy a meleg csokoládé. Ha a teljes rudat használjuk fel, akkor  jól meg kell szárítani, egy időre félre tenni, és csak aztán használni. Legjobb, ha zárt edényben tároljuk, úgy, hogy cukrot szórunk rá. A cukor ugyanis átveszi a vanília aromáját.

Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl frissen főzött kávé
4 evőkanál barna cukor
2 széthasított vanília rúd
tejszín
őrölt szerecsendió

A vaníliás kávé elkészítése: Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.


Esetleg ha a téma érdekel,  guglikeresőbe bírni: vaníliás kávé...hát előjön néhány érdekes találat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése