2025. szeptember 30., kedd

Luxusom a töpörtyűs pogi

Nem tévedés, igenis a luxus kategóriába számítható, mert 1 kg. töpörtyű ára már közelíti az 5000.- Ft-ot....sőt van, ahol meg is haladja.(Leírni is ijesztő...)

Az idejét se tudom, mikor ettem utoljára – hát luxusoztam kicsit… „Mert megérdemlem…” Egyébként is aktuális volt egy kis zsírszalonna olvasztás (csak  magam olvasztotta zsírt használok) így aztán nem kellett külön töpörtyűt vennem.

 
Ennyi lesz az alább leírt mennyiségből...Talán a szépsége nem tökéletes, de nagyon finom....

Jó, nem kell a tésztához egy kiló, csak 35 deka töpörtyű, de akkor is a drága sütemények rangsorába került, ami hajdan olyan "hétköznapi ételnek" tűnt (legalábbis emlékezem szerint)…                             
Az én receptem  a következő:  
5 dk élesztő, ½ kg liszt, 5 ek. bor, 15 dk Rama, 1 dl tejföl, só (kóstold meg a tésztát, aszerint tegyél bele…) és esetleg még tej, hogy jól gyúrható, de lágy tésztát kapj.
A töpörtyűt le kell darálni.
Jól össze kell gyúrnia tésztát, majd kb. ujjnyi vastagra kisodorni, rákenni a darált töpörtyűt, feltekerni, két végét befelé hajtani és fél órát pihentetni. Ezt a nyújtás-tekerés-hajtogatás-pihentetés műveletet még kétszer meg kell ismételni fél-fél óra szünettel.

Aztán máris kockázhatod a tetejét és szaggathatod. A tepsiben még egy ideig érdemes keleszteni, végül a tetejét tojással megkenni.  Forró sütőben kb. 15 percig kell sütni. És figyelem: nem kell/szabad takarékra tenni, lassan sütni, mert akkor nagyon száraz lesz.
Osztogattam belőle, de maradt nekem is. Pár darabot betettem a mélyhűtőbe, a kis grillezőben pompásan fel lehet melegíteni/újítani. (Jó, na mondjuk nem lesz egészen olyan, mint új korában....)
Most egy ideig lenyugodtam a töpörtyűs pogácsát illetően… 😋

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése