Nem tévedés, igenis a luxus kategóriába számítható, mert 1 kg. töpörtyű ára már közelíti az 5000.- Ft-ot....sőt van, ahol meg is haladja.(Leírni is ijesztő...)
Az idejét se tudom, mikor ettem utoljára – hát luxusoztam kicsit… „Mert megérdemlem…” Egyébként is aktuális volt egy kis zsírszalonna olvasztás (csak magam olvasztotta zsírt használok) így aztán nem kellett külön töpörtyűt vennem.
Jó, nem kell a tésztához egy kiló, csak 35 deka töpörtyű, de akkor is a drága sütemények rangsorába került, ami hajdan olyan "hétköznapi ételnek" tűnt (legalábbis emlékezem szerint)…
Az én receptem a következő:
5 dk élesztő, ½ kg liszt, 5 ek. bor, 15 dk Rama, 1 dl tejföl, só (kóstold meg a tésztát, aszerint tegyél bele…) és esetleg még tej, hogy jól gyúrható, de lágy tésztát kapj.
A töpörtyűt le kell darálni.
Jól össze kell gyúrnia tésztát, majd kb. ujjnyi vastagra kisodorni, rákenni a darált töpörtyűt, feltekerni, két végét befelé hajtani és fél órát pihentetni. Ezt a nyújtás-tekerés-hajtogatás-pihentetés műveletet még kétszer meg kell ismételni fél-fél óra szünettel.
Aztán máris kockázhatod a tetejét és szaggathatod. A tepsiben még egy ideig érdemes keleszteni, végül a tetejét tojással megkenni. Forró sütőben kb. 15 percig kell sütni. És figyelem: nem kell/szabad takarékra tenni, lassan sütni, mert akkor nagyon száraz lesz.
Osztogattam belőle, de maradt nekem is. Pár darabot betettem a mélyhűtőbe, a kis grillezőben pompásan fel lehet melegíteni/újítani. (Jó, na mondjuk nem lesz egészen olyan, mint új korában....)
Most egy ideig lenyugodtam a töpörtyűs pogácsát illetően… 😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése