2019. március 6., szerda

Madarakról újra

Pár napja a baglyokról írtam, közben megérkezett a legfrissebb Madártani Egyesületi hírlevél.

Én is tapasztaltam és a madarakat etető barátaim is, hogy a megszokotthoz képest igen kevés madár jött enni ezen a télen. Többekkel beszéltem róla, s igaz, mi is gondoltunk a meleg télre, de lám, itt olvashattam elképzelésünk megerősítését. Íme:  
 

Téli madárhiány

A tél folyamán szinte naponta kaptunk telefonhívásokat a madarak etetésével foglalkozó természetbarátoktól. Mindenki arról panaszkodott, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb madár jár az etetőkre. Helyenként mutatóba is alig akadt cinege, és a pintyfélék sem
jelentkeztek nagyobb számban.
Sokan aggodalmukat fejezték ki, és kedvenceik hiányával kapcsolatban kértek felvilágosítást. Többen a madarak tömeges pusztulását feltételezték, de erről azonban szó sincs!
 

 A költőző madarak számára a vonulás mindig kockázatot jelent, amit igyekeznek minimalizálni. Különösen a rövid távú vonuló fajok esetében gyakran előfordul, hogy kedvező feltételek mellett ősszel is helyben maradnak, vagy csak kisebb kóborlásokat végeznek. Jó bogyó- és magtermés esetén megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésükre
még a tél kritikusabb időszakaiban is, ezért költőterületükön egész évben kitartanak. A téli madárhiánynak valószínűleg ez volt a legfőbb oka.

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson már a tavaly októberi fogási eredmények is jelezték a cinegék és pintyek elmaradását, amit a téli hétvégi gyűrűzések még markánsabban igazoltak. December elejétől február végéig mindössze 401 madarat jelöltünk, ami alig 20-
25%-a a korábbi évek átlagos gyűrűzési eredményeinek. A téli madárhiányt tehát a tudományos célú adatgyűjtés egzakt módon is bizonyította.


Mindezek ellenére reméljük, hogy a madárbarátoknak nem szegi kedvét az események ilyen módon történő alakulása, és a következő teleken is töretlen lelkesedéssel etetik majd a madarakat. Biztosra vesszük, hogy még sok örömük telik benne.


És ugyan ezek a képek még a telet mutatják, de valójában erre mifelénk "kitört" a tavasz...Már énekelnek a rigók meg a nemtudommik - bár a napraforgó még fogy erősen - de gondolom már ez se tart sokáig. Hurrá, jön a tavasz !


4 megjegyzés:

  1. Én készletkisöprő etetést tartok, tavaly molyos lett a napraforgó. Azért ez jó hír, nem voltak madarak, lettek verebek. kíváncsi vagyok, ha rákérdeznénk ők hogy lettek ilyen sokan, milyen választ kapnánk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem még van napraforgóm, gondoltam én is lassanként "feletetem", mert tartok a tönkremeneteltől.Amúgy én sem értem a verebek megszaporodásának okát. Na de a természet nagy varázsló....

      Törlés
  2. Január végén, mikor legutóbb odhaza jártam rengeteg tengelic és zöldike jött az etetőre. Olykor verébcsapatok, de a cinegék az idén elmaradtak. Szülők sem értik hová lehettek. Nálunk pedig rengeteg a cinege. A napokban olvastam a fecskehiányról, mely Magyarországot fenyegeti. Remélem a szülői házhoz megérkeznek idén is a lakók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, olyan sok minden változik körülöttünk, a természetben leginkább, hogy az ember már néha tényleg aggódni kezd a Föd és lakóinak jövőjéért....

      Törlés