2021. október 10., vasárnap

Segíts, ha tudsz !

Érdekes cikk, ajánlom elolvasásra és akinek van a feladatot megoldani képes telefonja, kérem vegyen részt benne !

https://www.pecsma.hu/abszolut-ferfi/mobillal-az-eltuno-viz-nyomaban-pecsi-kutatokkal-fejlesztettek-appot-most-a-lakossagra-szamitanak/ 

Életemben először érzem, hogy de jó lenne nekem is egy ilyen okostelefon...

És erről jutott eszembe, hogy hajdani főnökeim/kollégáim beszélgetéseit, néha előadásait hallgatva, a Dél-dunántúlon már évtizedekkel ezelőtt is voltak olyan területek, melyeket az egyébként jónak mondható országos vízellátási körülmények dacára, az esetleges vízhiánnyal fenyegetett, kissé veszélyeztetett területek közé soroltak. Belenéztem most a Nemzeti vízstratégia (Kvassay Jenő Terv) c. anyagba - nem mondom, hogy keresgéljetek benne, pedig olvashatók érdekes sorok itt.

Én remélem a hátralévő időmben legalább a vízhiányt nem kell, hogy megismerjem, bár egyéb környezeti fenyegetettségek jelentkezhetnek. 
A "jövő nemzedékének" pedig mellékelek alább itt egy ma érkezett videó. Érdemes megnézni, aztán örülni a mának. Meg talán még a holnapnak is. Amíg van/lesz holnap.




2 megjegyzés:

  1. Igen, a témával foglalkozni kell így is, úgy is. És senki ne gondolja, hogy ezzel a pár napos esővel minden megoldódott. Igen, a talajnak szüksége volt rá. Ám hirtelen ennyi vízzel a növények már nem tudnak mit kezdeni, hiszen a vegetációs időszakból kifelé megyünk. A patakoknak, tavaknak jót tett, de nekik még ez is kevés, másfél év nagy aszálya után. Amikor tényleg kellene a víz, tavasszal és nyáron, a növények növekedéséhez, akkor szinte alig van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én úgy érzem, hogy még mindig nincs "helyén kezelve" a dolog. Egyrészt a pazarlást, másrészt a várható jövőt illetően. Ugyanakkor tippem nincs, miképp lehetne a dolgokat kicsit visszafogni, a "halálba-rohanást" lassítani, netán megóvni a Földet még sok sok évig. Mindig nagy bajok bekövetkezése után kezdtünk (mi emberek) gondolkodni.

      Törlés