2021. december 13., hétfő

Víz-ügy meg lelki ügy...

Szerintem senki sem tudja mi várható - de jó biztos nem....

Kétségtelen ez nem angyalkás vaníliás-sütis video, de "szembejött velem" és én egyre gyakrabban gondolkodom el a jövőn - pedig túl sok értelme nincs, hiszen túl öreg vagyok ahhoz, hogy hosszú távra tervezzek. 
Na de itt vannak a gyerekek, akire ha ránézek, egy picit összeszorul a szívem meg a gyomrom. 
És a gyerekek jövőjéért való aggódás után a következő gondolat azonnal a nagymamám...és már száguldok is vissza a múltba, mert nincs olyan nap, hogy nekem a nagymamám ne jutna eszembe....(Vajon miért élek én többet vagy a múltban, vagy a jövőben, s legkevésbé a jelenben ? )  
Azon is sokat töprengtem már, hogy milyen érdekes, édesanyámra, édesapámra szinte alig, de a nagymamámra rendszeresen gondolok, méghozzá nagy szeretettel és vágyakozva. Elgondolva, milyen is lenne, ha még itt lehetne a közelemben... De legfőképp azt szeretném tudni, aggódott-e értem, az én jövőmért ? Volt a háta mögött "tapasztalat", megélt két világháborút, s ő talán egy harmadiktól féltett - habár sosem mondta. Igaz én se beszélek a félelmeimről, még a gyerekek szüleivel sem... csak itt fecsegek róla, mert valahol ki kell "jöjjön" belőlem a sok (gyakran értelmetlen és céltalan) gondolat, ami megnehezíti a napjaimat...
Holnapra igyekszem valami vidámabbat találni....

Ja, a grillázsos karácsonyi ostya elkészült - már a "felhasználóknál" van s nem tudom marad-e belőle pár darab az ünnepre, de nem baj. Azért készült, hogy megédesítse a napjaikat. Mindegy, hogy karácsony van-e vagy csak egyszerű hétfő....



2 megjegyzés:

  1. Mit találtam,
    bár e közlemény 2011-böl való , de megdöbbentett.
    Emlékszem gyermek éveimre mikor a nyári nagy szárazság idején elzárták a vizet. A tettyei forrás nem tudta a növekvö város vizigényét ellátni. Ekkor a közlutakból hordtuk demizsonokkal a vizet. Mikor ott is elzárták akkor
    a tettyei vizmüvek melletti közkút volt azutolsó rettung. Mi közel laktunk a Tettyéhez igy letséges volt. Aztán mikor az ötvenes évek végén megépült a dunai vizet szállitó vezeték Pécs Mohács között akkor a probléma megoldódott, de vele együtt a jó izü tettyei forrásviz is megszünt a régi lenni nagy sajnálkozásunkra. A közkútak lezárása elszomoritott, már az ivóvizet is sajnálják az emberektöl, vagy félnek hogy a Duna kiszárad? Ez az anyagiasság ámokfutásába sorolható, sajnálni való helyzet.
    Idézet:
    32 közkutat zárnak le Pécsen
    Lezár harminckét közkutat a helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. a következő hetekben Pécsen, mert sokan azok használatával szereznek ingyen nagy mennyiségű ivóvizet - közölte a Pécsi Újság internetes hírportál csütörtökön.

    VálaszTörlés
  2. A hír (közkút lezárás) 2011-es. Nem emlékszem akkor mennyi volt a víz ára, ma 700 Ft körül van m3-e. És valóban nincsenek közkutak, vagy csak nagyon kevés van. A vízellátás a Tettyéről, a pellérdi és tortyogói kutakból, valamit a Duna-vízből történik. Őszintén szólva nem tudom, a város melyik része honnan kap vizet. Mi biztos tettyeit iszunk, mert elképesztően meszes a víz, nekem az orvos megtiltotta az utolsó vesekövem „megszületése” után a „rendes” víz ivását – és a csapok is nagyon hamar cserére szorulnak, mert tönkremennek.
    Hogy a közkutakat lezárták, annak eü. és anyagi oka is volt, nyilván nem akartak „ingyen” vizet adni azoknak, akik nem csak kannákkal, hanem tartályokkal jöttek.
    A víznek bizony ára van – és egyre nagyobb kincs lesz. Amúgy mindegyiket kezelni kell, az sincs ingyen. Kivételesen egyetértek azzal, hogy megszűntek a közkutak (nagyon sok helyen falvakban is !) bár sajnálom, hogy vannak utcák, helyek a város peremén, ahol nincs vezetékes víz – de hát sajnos az élet már csak ilyen…

    VálaszTörlés