2021. december 2., csütörtök

Ez igen !

https://impressmagazin.hu/luxemburg-ingyenesse-tette-a-tomegkozlekedest/


Luxemburgban a világ országai között elsőként teljesen ingyenes lett a tömegközlekedés mindenki számára az egész ország területén. Az ingyenesség az összes vonatra, buszra és villamosra érvényes.

Nem szoktam irigykedni, nem szoktam más országokba kívánkozni - de azért azon elgondolkodtam, hogy újjászületésem helyszíneként ne Luxemburgot jelöljem-e meg ??? 


Azt hiszem mi ezt a nívót SOHA nem fogjuk tudni elérni, hiába vagyunk mindketten Európában.... (Bár néha elgondolkodom, Magyarország Európának számít- e ?)


10 megjegyzés:

  1. Jó kérdés. Ezen már én is elgondolkoztam. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mit, hol, mikor rontottunk el - de valami nagyon nem stimmel....

      Törlés
  2. Az EU- ban még egyik ország sem gazdagodott meg söt lásd görögöket és szegényebb országokat. A jólét már korábbi keletü EU nélkül. EU a multik kezéban van az inflátio megindult. És még vannak akik az EU-tól várják a megváltást. Luxemburg az EU - ban sose jutott volna ide. Mikor jut ide vagy a közelébe pl. mint EU tag Görögországvagy Magyarország vagy sorolhatnám tovább?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontos meghatározás: "az EU a multik kezében van" - és bizony azt csinálnak vele/velünk, ami jólesik (nekik). Nem is igazán tudom, mi lenne a jó - de gyanítom, kevesen mernének vállalkozni arra, hogy megjósolják a jövőt. Én mindenesetre elég sötétnek látom....

      Törlés
    2. Azért ez nem egészen így van, vagyis inkább nagyon nem így van. Görögország sose jutott volna oda gazdagságban, ahol most tart, ha nem lettek volna EU-s pénzek. Amikor a bili kidőlt, a görög mozdonyvezetők 7000,- eurót kerestek, a kalauzok is hasonlót, és pl. a kalauzok csak kézmosásért kaptak havi 400-at (csak megjegyzem, hogy az én nyugdíjam 44,5 év munkaviszony, egyetemi végzettséggel éppen ennyi- és a 7e eurós fizetés akkoriban egy multi külföldi csúcsvezetőjének is sok volt, közvetlen rálátásom volt rá). Vagy amikor a görögök adót akartak kivetni Athenban az úszómedencék után, akkor 16-an vallották be, és a googlemaps-en összeszámolták, csak kinti volt 16000. Vagy legutóbbi: ismerősömnek van vállalkozása Go-ban, kérés nélkül kapott mindenki 2ezer eurót a covid válság korrekciójára. Hosszan lehetne sorolni (pl.az állami bürokráciában 2-3 fő végezte azt a munkát, amit a németeknél 1) példákat, de a görögök igenis az EU-s pluszbefizetők (németek,hollandok) adópénzéből éltek igen-igen jól. Nagyon is sokat köszönhetnek az EU-nak, mint ahogy mi is köszönhetnénk, ha kormányunk nem külföldre s a saját zsebébe öntené a száz-és-ezermilliárdokat. Tudtad pl, hogy a határon túliak 2012-2020 között 1,35 milliárd eurót kaptak a magyar kormánytól templomokra, focira, saját vállalkozásokra? Természetesen átláthatatlan és követhetetlen módon.
      Helga

      Törlés
    3. Tudod, az a jó, ha valaki "közeli" infókat tud, mert más az, amit írnak/mutatnak és megint más az, amit megtapasztalsz. Számomra az "jött át", hogy szegény görögöket "sajnálni kel"....Talán jobban tudnak panaszkodni, mint mi, vagy nem is tudom... valahogy úgy érzem, mi a "világtörténelem" során mindig a rossz lapot húztuk. (Kaptuk ? Ki tudja...)

      Törlés
  3. ... na meg az összes befektetö oda viszi a pénzét(hivatalosan és illegálisan). Sok német és más nagy bankoknak van ott lerakata. Egy ilyen mini- és gazdag ország nagyon könnyen ingyenesé teheti a tömegközlekedést. Mindenesetre nem lehet Magyarországot vagy bármelyik EU országot Luxemburggal összehasonlitani. Ez két különbözö világ.

    VálaszTörlés
  4. Már Magyarország is majdnem itt tart:

    Ingyen utazik a teljes nyugdíjas társadalom 65 éven felül.
    Továbbá ingyen utaznak az alábbiak:

    - felnőtt kíséretében utazó gyermek 6 éves korig;
    - 65 évnél idősebb magyar állampolgár;
    - 65 évnél idősebb EU tagállam polgára;
    - 65 évnél idősebb magyar nyugellátású külföldi;
    - 65 évnél idősebb külföldi állampolgár;
    - 65 évnél idősebb külföldi, nemzetközi szerződés alapján;
    - 65 évnél idősebb menekült;
    - vak személy;
    - hallássérült személy;
    - a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a fogyatékkal élő személy;
    - magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a fogyatékkal élő személy 1 fő kísérője;
    - hadirokkant, hadiözvegy;
    - hadirokkant kísérője;
    - legalább 75 %-os rokkant hadirokkant családtagja.
    - ingyen utazik az összes szociális ágazatban dolgozó személy (én is!!!)
    - Budapesten a 14 év alattiak a helyi közlekedési eszközökön is.

    Alig van már egy szűk felnőtt réteg, aki fizet. Ráadásul a helyközi- és távolsági jegyek, és bérletek ára 10 éve nem nőtt. 2012 januárjától ugyanaz a tarifa van.

    Úgyhogy, szerintem panaszra semmi ok. Mi is tudjuk/tudnánk csökkenteni a légszennyezést. Más kérdés, hogy sokan ki sem használják a lehetőséget. Tudok olyat, aki a cégnél fel sem veszi az ingyenes utazás papírját, mert ő csak és kizárólag autóval közlekedik.

    VálaszTörlés