2021. december 9., csütörtök

Nézegetésre ajánlom

http://kokovon.blogspot.com/2016/12/baranya-megye-kozepkori-eredetu.html

A nyár miatt az idei "halastavas programom" félbeszakadt, aztán ősszel - ki tudja miért ? nem folytattam, de e mellékelt cikkben látható templomok felkeresése jó program lehetne jövőre.

Ki tudja ? Akár még sikerülhet is !

Előjegyeztem....



4 megjegyzés:

  1. Nem veszel észre rajta valamit? Már régóta szúró szemmel nézem ezt a térképet. Lemaradt róla egyetlen templom, ami épp 15. századi, akár a bogdásai. És melyik ez, hát épp a máriakéméndi kegytemplom, melynek szentélye máig eredeti gótikus az 1400-as évekből. (Érdekes, hogy valahogy mindig mindenhonnan az a kéméndi marad le. Oroszlón pl. szintén csak a templom szentélye van meg, ott a teljes hajót elbontották. Egyébként jó ötlet. Indulj útnak, amint az időjárás engedi.

    VálaszTörlés
  2. Jobban áttekintve még több középkori eredetű templom található Baranyában, melyeket a térkép nem ábrázol. Ezek a következők: Hetvehely, Zádor, Pécsdevecser, Peterd, Villány. Egyébként néhány településen nem is egy, hanem több van. Pl. Pécs (székesegyház, Szt. Ágoston templom, Mindenszentek temploma).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hivatkozott bloghoz nem lehet kommentelni. Talán te írhatnál egy olyan - minden várat felsoroló - postot, ami összefoglalja ezt a témát.

      Törlés