2023. május 30., kedd

Űr-dolgok ismét....

Az Androméda galaxis távolsága tőlünk 2,5 millió fényév. Mérések szerint 270 km/sos sebességgel közeledik felénk, azaz közel 1 millió km/h  sebességgel.

Még nem tudjuk, hogy végül elér-e hozzánk (ez az Univerzum tágulásának részleteitől függ, ami talán kompenzálja a közeledést, mint sajátmozgást), ha igen, az kb. 3 milliárd év múlva lesz csak, így ettől még ükunokáinknak sem kell tartaniuk.

De mi lesz, ha mégis "összeütközünk"?

Első körben azt kell tisztáznunk, hogy a galaxisok méretéhez képest a bennük lévő csillagok (például a Tejútrendszerben úgy 300 milliárd csillag található) és bolygók az össztérfogatnak csak igen kis hányadát jelentik. Tehát annak a valószínűsége, hogy két csillag vagy bolygó a galaxisok találkozásakor összeütközik (mint két billiárdgolyó), az rendkívül kicsi.

Inkább olyasminek kell elképzelni a folyamatot, mintha 2 ember szemben állna mondjuk 10 méter távolságban, és egyszerre egymás felé dobnának 1-1 maréknyi cseresznyemagot. A két "cseresznyemag-felhő" jó eséllyel úgy haladna át egymáson, hogy egyetlen cseresznyemag sem ütközne egy másikkal.

Galaxisok összeütközésekor azonban a helyzet annyiban bonyolultabb, hogy a gravitáció szerepe (a cseresznyemagos példával ellentétben) igen jelentős: a gravitáció próbálja "egyesíteni" a két galaxist.

Namármost, akkor elő a fantáziával – lesz ami lesz, se látni, se megélni nem fogjuk, de jó kis műsor lesz….ha……..összeütközünk a közeledő szomszéddal……

További olvasnivalók a témához:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Androm%C3%A9da-galaxis_%C3%A9s_a_Tej%C3%BAtrendszer_%C3%BCtk%C3%B6z%C3%A9se



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése