2023. május 12., péntek

A lepke meg a pillangó zűrzavara

Állandóan tanulok. Tehát: nem minden lepke pillangó...  https://greendex.hu/nem-minden-lepke-pillango/  (Innen másoltam ki, kicsit megrövidítve a szöveget...) 

A lepkék az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje. A pillangófélék pedig a lepkék  rendjébe, ezen belül a valódi lepkék  alrendjébe tartozó család. Így tehát nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke.  (Most őszintén: ezt a fenti bekezdést én többször elolvastam...kissé nehezemre esik követni ill. megérteni - de hát jól van. Elhiszem...)

Európában hazánk az egyik leggazdagabb ország a lepkefauna tekintetében, közel 200 nappali lepkefaj fordul elő az ország területén. Pillangókból azonban csak 4 fajjal találkozhatunk itthon, ezek pedig: a kis apollólepke, a farkasalmalepke, a fecskefarkú lepke  és a hozzá igen hasonló kardoslepke. Mindegyik faj védett, természetvédelmi értékük 10.000, illetve 50.000 forint.   (No, ezt se tudtam....t.i. az "értéküket"...)

 

Ennek vajon miért "C betűs lepke"  a neve ???? 

Küllemben miben tér el egy pillangó a lepkéktől?

Általában a  pillangók közepes vagy nagy termetűek és színesebbek. Második szárnyuk hátsó szegélye homorúan ívelt, a hátsó szárny végén gyakran faroknyúlvány található, amely lehet fecskefarok, hosszú kard formájú vagy bunkós. A hátsó szárny potroh felőli széle nem záródik szorosan a test mellé.

Az év lepkéje 2023

Tavaly lehetett először szavazni arra, hogy hazánk lepkéi közül ki (?!) legyen a 2023-as év győztese. A szavazást egy csodaszép pillangó nyerte: a gyönyörű fecskefarkú lepke vagy fecskefarkú pillangó. (Most akkor ez lepke, vagy pillangó ??)  Hazánkban országszerte elterjedt, de a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Áprilistól szeptemberig találkozhatunk vele a természetben.





Fecskefarkú lepke (Papilio machaon) 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Fodorka, a "C" betűs lepke a csukott szárnyán (fonák oldalán) látható fehér "C" alakú foltról kapta a nevét. A fecskefarkúra mind a kettő igaz, lepke is és pillangó is. Mint a bogaraknál, minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ölellek.😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm de néha elgondolkodom hogy bizonyos dolgok miért ilyen "bonyolultak" ? Vagy én vagyok már öreg a megértésükhöz ??? :-) Amúgy meg, nem is az elnevezésük a fontos, hiszen olyan gyönyörűek!!! Csak nézni kell őket.

      Törlés