2023. október 31., kedd

Csak úgy bemásoltam

A cikket esetleg el lehet olvasni, de igazából a térkép magyaráz meg igen sok mindent.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/10/terkepen-mutatjuk-az-orszagos-fizetesi-rangsort-brutalis-ami-az-egyik-varmegyeben-tortenik





Ne csodálkozzon senki, ha az ország egyes részeiből igen nagy az elvándorlás, a külföldi munkavállalás. Sajnálom és szégyellem, hogy az én megyém is a szegényebbek közé tartozik, bár hát látom a mienkénél szégyenletesebb számokat is.  Csak azt tudnám, egy Budapesten élő magyar ember miért értékesebb, mint pl. egy pl. Baranya megyei ???

És hogy ki dönt ezekben a kérdésekben ??? 

Haj, de mennék innen én is, ha fiatal lennék....


12 megjegyzés:

  1. Hát öléggé a sor végén vagyunk... Érzem én a magamén is. 20 éve még nem így volt, de egyre lejjebb kerülünk.

    VálaszTörlés
  2. Mieirt gondolod hogy s budapesti èrtékesebb, ott több olyan üzem létezik melyek komolyabb szaktudást igényelnek, megfelelöen a bérek igy alakulnak. Semmi lülönöset nem kell ebben látni. Ha a béreket összehasonlitod pécsen egy egyetemi kotató
    Intézezet és egy baranyamegyei kis falu béreivel, van nagy kölänbség és senki nem mondja hogy egyjk értékesebb a másiknál. Teljesen helytelen megitélés . Tele van elöitéletee.l

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jobban kellene ismerned a magyarországi pénz-elosztás(értsd lopás) módszereit, lehetőségeit. Ismerni kellene az el/kivándorlási számokat, okokat. (Vagy ezt tán ismerd is ?????) Mióta itt nincs szén és urán már nem fontos ez a megye. Ahogy sok más "értéktelen" (értsd semmi hasznot nem hozó) helyszín is lepusztulóban. Ahogy én látom Európában a jobb helyeken nem ez a stílus/módszer és helyzet.

      Törlés
  3. Hát nem minden munka egyformán értékes???? Kérdezhetjük. Èrtékes, de nem egyformán fizetett.
    Mi az olvasók véleménye?

    VálaszTörlés
  4. Eisvogel, arról van szó, hogy tegyük fel, van egy XXX nevű Zrt. Három ugyanolyan típusú üzemegysége van, ugyanolyan munkakörökben ugyanazokat a munkatársakat foglalkoztatja. Budapesten fizet pl. nettó 400.000 Ft-ot, ugyanazért a munkakörtért Győrben 340.000 Ft-ot, Baranyában Pécsett pedig 280.000-at. Én ismerem a szituációt személyes tapasztalatokból. A frekventáltabb helyeken többet kell fizessen, mert nem mennek el neki annyiért. Egy hátrányosabb régióban elmennek kevesebbért is. Szomorú, hogy ez így alakult ki az utóbbi években/évtizedekben. És az a baj, hogy egyre nagyobbak a különbségek. Tehát pl. egy pék Budapesten többet keres, mint, pl. a székelyszabari pékségben, aki ugyanannyi munkaórát dolgozik, és ugyanazt a feladatot teljesíti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, hát erről beszélek. Pontosan. Teljes mértékben egyetértek veled.

      Törlés
  5. Értem, de lehet ezt valamilyen módon igazságosabbá tenni, avagy ez a cégek kizárólagos joga, hol mennyit fizet? Gondolom az utóbbi szerint történik.

    VálaszTörlés
  6. „A frekventáltabb helyeken többet kell fizessen, mert nem mennek el neki annyiért.“
    Ez valóság én is igy látom, még ha szomorú is mint Névtelen irja.

    VálaszTörlés
  7. Engem valójában nem az bosszant/bánt, hogy van a megyék között különbség...érthető, hogy van - de az arányok ! Óriásiak a különbségek..... és alapjában véve, pont ott lenne szükség segítségre, ahol alacsonyak a számok és hát sajnos nem ott próbálnak segíteni.

    VálaszTörlés
  8. Így van. És kormányzati segítség megfelelő módon csak a frekventáltabb helyekre érkezik. Baranyába nem telepítenek komoly és nagy ipari cégeket, beruházásokat, csak a jól prosperáló vármegyékbe. Az egy dolog, hogy kerékpárútból, játszótérből, óvoda és kultúrház felújításból mi is kapunk, ez azonban gazdaságilag nem hoz eredményt. Ez csak kirakat az elnéptelenedő falvakban. Még a turizmusba sem invesztálnak, egy-két ellaposodó projektet leszámítva. Itt nem épül fürdő, wellnesközpont, kalandpark, sportcsarnok meg hasonlók, amik az ország más helyein szintén munkát, kikapcsolódási lehetőséget és bevételi forrást jelenthetnek. Magánberuházó meg ilyen nagy dolgokat nem csinál vagy ha igen, nem a hátrányos helyzetű régiókba fektet be. Úgy vélem több segítséget épp a leszakadó régióknak kellene adni, mert, ha így folytatódik, 20 év múlva már teljesen élhetetlen és élettelen lesz az ország egyik-másik fele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MINDEN szavad igaz és minden szavaddal egyetértek ! Azonban sajnos semmiféle kiutat nem látok....

      Törlés